Oppilaaksiottoalueen muutos, 1.8.2025 alkaen, esiopetus, Puistolan, Suutarilan ja Tapulikaupungin alueilla

HEL 2024-011388
Asialla on uudempia käsittelyjä
Tämä on esitys

Kasvatus- ja koulutuslautakunnan suomenkielisen jaoston päätös Suutarilan, Tapulikaupungin ja Vanhan Puistolan esiopetuksen oppilaaksiottoalueiden muutoksesta 1.8.2025 alkaen

Kasvatus- ja koulutuslautakunnan suomenkielinen jaosto

Päätösehdotus

Kasvatus- ja koulutuslautakunnan suomenkielinen jaosto päättää, että Suutarilan, Tapulikaupungin ja Vanha Puistolan esiopetuksen oppilaaksiottoalueita muutetaan 1.8.2025 alkaen liitteen 1 mukaisesti. Samalla jaosto päättää, että nykyinen Vanhan Puistolan esiopetuksen oppilaaksiottoalue on jatkossa Puistolan esiopetuksen oppilaaksiottoalue.

Suutarilan, Tapulikaupungin ja Puistolan esiopetuksen oppilaaksiottoalueet muutetaan yhtenäisiksi perusopetuksen oppilaaksiottoalueiden osalta lukuun ottamatta Puistolan peruskoulun ja Puistolanraitin peruskoulun oppilaaksiottoalueiden välistä rajaa seuraavasti :

Suutarilan ja Tapulikaupungin esiopetuksen oppilaaksiottoalueiden välinen raja kulkee etelästä pohjoiseen alkaen kiinteistöjen 9 ja 16 välistä rajaa pitkin Iltaruskontielle ja Iltaruskontietä pitkin ja sen suuntaisesti puistoalueen poikki Vantaan rajalle saakka. Muilta osin esiopetuksen oppilaaksiottoalueen rajat pysyvät ennallaan.

Tapulikaupungin ja Puistolan esiopetuksen oppilaaksiottoalueiden välinen raja kulkee etelästä pohjoiseen Suurmetsäntieltä junarataa pitkin aina Käsityöläisentielle saakka ja Käsityöläisentietä pitkin Ajurinkujaa pitkin kiinteistön 40101 ja puistoalueen välistä rajaa pitkin aina Maatullinkujalle saakka ja siitä Maatullinkujaa pitkin Palokujalle. Palokujalta raja jatkuu Ruiskupolkua pitkin Sikalanmäen puiston itärajaa pitkin Suuntimotielle jatkuen Suuntimotietä pitkin itään korttelin 40159 ja Pätsikujan väliin jäävää puistokaitaletta pitkin pohjoiseen Arttolantielle. Raja kulkee edelleen Arttolantietä pitkin länteen ja jatkuu korttelin 40161 ja Aisapuiston välistä rajaa pitkin pohjoiseen Noritielle saakka. Tästä raja jatkuu Kehä III / Ala-Tikkurilantien yli pohjoiseen ja edelleen Juhtatietä pitkin Juhtakujalle ja puiston poikki Vantaan rajalle saakka.

Esittelijän perustelut

Kasvatus- ja koulutuslautakunnan suomenkielinen jaosto on 18.6.2024 (§ 47) päättänyt Puistolan ja Tapulikaupungin alueen koulujen oppilaaksiottoalueista 1.8.2025 alkaen sekä Puistolanraitin ala-asteen koulun laajenemisesta yhtenäiseksi peruskouluksi 1.8.2027 alkaen (§ 6).

Kasvatus- ja koulutuslautakunnan suomenkielinen jaosto on päättänyt 5.3.2024 (§ 9) esiopetuksen oppilaaksiottamisen perusteet. Niiden mukaan lapselle osoitetaan pääsääntöisesti esiopetuspaikka lapsen kotiosoitteen mukaiselta esiopetuksen oppilaaksiottoalueelta sellaisesta toimipaikasta, joka tekee yhteistyötä lapsen tulevan lähikoulun kanssa. Esiopetuksen oppilaaksiottoalueita on vaiheittain suunniteltu yhtenäisemmiksi perusopetuksen oppilaaksiottoalueiden kanssa. Yhtenäiset oppilaaksiottoalueet mahdollistavat entistä paremmin lapsen opinpolun suunnittelun varhaiskasvatuksesta esiopetukseen ja perusopetukseen. Samalla on kehitetty myös esi- ja perusopetuksen välistä yhdessä oppimisen suunnitelmaa sekä vahvistettu siirtymään liittyviä yhteistyökäytäntöjä.

Esiopetuksen oppilaaksiottoalueet muutetaan yhtenäisiksi perusopetuksen oppilaaksiottoalueiden rajojen kanssa Tapulikaupungin esiopetuksen oppilaaksiottoalueen osalta. Suutarilan ja Puistolan alueilla on varmistettava, että esiopetuspaikat riittävät kaikille alueen tuleville esiopetusikäisille lapsille, ja tämän vuoksi rajoja ei voida muuttaa vielä täysin yhtenäisiksi perusopetuksen kanssa. Puistolan peruskoulun yhteyteen valmistuu tiloja myös varhaiskasvatuksen ja esiopetuksen käyttöön. Rakennushankkeen on määrä olla valmis vuonna 2028. Puistolanraitin peruskoulun yhteyteen valmistuu tiloja esiopetuksen käyttöön vuonna 2029. Näiden kohteiden valmistuttua esiopetuksen oppilaaksiottoalueiden rajoja tarkastellaan uudelleen ja tehdään tarvittavat muutokset perusopetuksen ja esiopetuksen alueiden yhtenäistämiseksi.

Ehdotuksen mukaisella Suutarilan esiopetuksen oppilaaksiottoalueella esiopetuksen toimipaikat tekevät yhteistyötä Suutarilan ala-asteen koulun ja Suutarinkylän peruskoulun kanssa. Tapulikaupungin alueella esiopetuksen toimipaikkojen yhteistyökoulu on Maatullin peruskoulu, ja Puistolan esiopetuksen oppilaaksiottoalueella yhteistyötä tehdään Puistolanraitin ala-asteen koulun ja Puistolan peruskoulun kanssa.

Lapsivaikutusten arviointi

Muutoksen tarkoituksena on ollut varmistaa, että alueella asuvien ja sinne muuttavien lasten opinpolku on selkeä, esiopetuspaikka mahdollisimman lähellä kotia ja koulumatkat lyhyet. Lapsen selkeä opinpolku tukee kiinnittymistä yhteisöön, kaverisuhteiden pysyvyyttä ja turvallisten aikuisen läsnäoloa arjessa. Lapsi saa esiopetuspaikan kotiosoitteensa mukaisesti toimipaikasta, jossa esiopetukseen osallistuvat myös lapsen tulevat koulukaverit. Uusien koulu-ja päiväkotirakennusten valmistuttua alueen esiopetusalueet muutetaan vastaamaan koulujen oppilaaksiottalueita, jolloin jo varhaiskasvatuksessa solmitut kaverisuhteet säilyvät entistä paremmin siirryttäessä kouluun.

Oppilaaksiottoalueiden muutokset on suunniteltu yhdessä varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen toimijoiden sekä oppilaiden ja alueen huoltajien kanssa.

Osallistaminen

Suuntimopuiston monitoimitalolla 13.3.2024 huoltajille järjestettyyn tilaisuuteen kutsuttiin kaikki alueen päiväkotien ja koulujen lasten huoltajat yksiköiden kautta. Tilaisuuteen osallistui 18 huoltajaa. Huoltajien näkemykset korostivat turvallista ja lyhyttä koulumatkaa sekä naapurustojen luonnollisten rajojen huomioimista oppilaaksiottoalueiden suunnittelussa. Huoltajat korostivat myös yhtenäisen ja selkeän opinpolun sekä pysyvien kaverisuhteiden merkitystä.

Asukkaat saivat kommentoida kasvatuksen ja koulutuksen toimialan oppilaaksiottoaluemuutoksen esitystä Puistola - Tapulikaupunki alueella kerrokantasi -palvelussa 24.4.–12.5.2024. Asukkaille tarjottiin mahdollisuus keskustella ehdotuksesta teams-tapaamisessa 7.5.2024. Tilaisuuteen osallistui 3 henkilöä, joista yhdeltä saatiin sähköpostitse palautetta tilaisuuden jälkeen. Kerrokantasi-palveluun kommentteja tuli noin 70. Osa vastaajista koki muutoksen joko myönteiseksi tai erittäin myönteiseksi sekä sosioekonomisen sekoittumisen että muuttuvien koulumatkojen näkökulmasta. Muutokseen suhtauduttiin osin myös kielteisesti joko matkojen pidentymisen takia ennen pysyvän kouluverkon rakentumista tai sosioekonomisesti eritaustaisten oppilaiden sekoittamisen takia.

Hallintosääntö

Helsingin kaupungin hallintosäännön mukaan jaostojen tehtävänä on oman kieliryhmänsä osalta päättää koulujen ja oppilaitosten toimipaikoista sekä esiopetuksen järjestämispaikoista (hallintosääntö 15. luku 2 §).

Esittelijä

varhaiskasvatusjohtaja
Miia Kemppi

Lisätietojen antaja

Paavali Pipatti, aluepäällikkö, puhelin: 09 310 22968

paavali.pipatti@hel.fi

Henrietta Suomalainen, erityissuunnittelija, puhelin: 09 310 22759

henrietta.suomalainen@hel.fi