Virkasuhteen täyttäminen, kaupunkiympäristön toimiala, palvelut ja luvat, ympäristöpalvelut, ympäristötarkastaja, KYMP-03-51-24

HEL 2024-011579
Asialla on uudempia käsittelyjä
§ 92

Kaupunkiympäristön toimialan palvelut ja luvat –palvelukokonaisuuden ympäristöpalvelujen ympäristöseuranta- ja -valvontayksikön ympäristötarkastajan viran täyttäminen

Yksikön päällikkö

Päätös

Yksikön päällikkö valitsi ympäristöseuranta- ja -valvontayksikön maaperävalvontatiimin ympäristötarkastajan virkaan (128033) filosofian maisteri ********** 7.1.2025 alkaen 3 682,87 euron tehtäväkohtaisella kuukausipalkalla.

Mikäli virkaan otetaan henkilö, joka ei ole kaupungin palveluksessa eikä terveydellisiä tietoja ole käytettävissä virkaan otettaessa, päätös on ehdollinen, kunnes henkilön terveydentilasta saadun selvityksen perusteella virkaan ottaminen on vahvistettu. Selvitys on esitettävä kuukauden kuluessa virkaan ottamista koskevan päätöksen tiedoksisaannista lukien.

Virassa on kuuden kuukauden (6 kk) koeaika.

Päätöksen perustelut

Hakuprosessin ja viran kuvaus

Virka tuli avoimeksi vakinaisen viranhaltijan irtisanouduttua 1.5.2024 lukien.

Valintapäätös perustuu kaupunkiympäristön toimialan toimialajohtajan päätökseen 30.11.2023 § 41, jolla on siirretty hallintosäännön 14 luvun 1 §:n 2 mom. 5 kohdan mukaista toimivaltaa ottaa palvelukseen toimialan viranhaltijoita ja työntekijöitä.

Virka oli julkisesti haettavana 22.8.-9.9.2024. Hakuilmoitus julkaistiin Helsingin kaupungin sähköisessä rekrytointipalvelussa, TE-palveluissa, Duunitorilla ja Joblyssa.

Ympäristötarkastajan ensisijaisina tehtävinä on pilaantuneen maaperän ja pohjaveden puhdistamiseen liittyvien kohteiden tarkastukset ja valvonta, maaperän tilan tietojärjestelmän (MATTI) kohteiden päivittäminen, toimenpidepyyntöjen käsittely ja asiakkaiden neuvonta, pilaantuneiden maiden aluerajausten piirtäminen kaupungin karttapalveluun sekä pilaantuneen maaperän ja pohjaveden puhdistamiseen liittyvien ilmoitus- ja lupapäätösten sekä lausuntojen valmistelu.

Viran kelpoisuusehtona on soveltuva korkeakoulututkinto. Kielitaitovaatimuksena on suomen kielen hyvä suullinen ja kirjallinen taito sekä ruotsin kielen tyydyttävä taito.

Lisäksi tehtävässä edellytetään kokemusta pilaantuneen maaperän ja pohjaveden kunnostamiseen liittyvistä tehtävistä. Eduksi luetaan erityisesti kokemus pilaantuneiden maiden kunnostusten valvonnasta ja raportoinnista. Hyvää ympäristönsuojelulainsäädännön tuntemusta, englannin kielen taitoa, tietoteknisiä taitoja ja yhteistyökykyä arvostetaan.

Virkaa täytettäessä tulee ottaa huomioon perustuslain 125 §:ssä säädetyt yleiset nimitysperusteet julkisiin virkoihin eli taito, kyky ja koeteltu kansalaiskunto.

Hakijat ja rekrytointiprosessi

Määräaikaan mennessä virkaan jätti hakemuksensa 60 henkilöä, joista 38 täytti kelpoisuusehdot. Hakijaluettelo ja hakijayhteenveto ovat olleet päätöksentekijän käytettävissä päätöstä tehdessä.

Hakemusten perusteella haastatteluun kutsuttiin viisi kelpoisuusehdot täyttävää hakijaa: ********** Heillä arvioitiin olevan edellä mainittujen kriteerien mukaan täytettävän viran kannalta riittävää aiempaa työn ja opintojen kautta hankittua kokemusta, joka liittyy ympäristötarkastajan tehtäväalueisiin sekä hakemuksen kautta esiintuotuja muita edellytyksiä tehtävään. Hakijoita haastattelivat 11.-16.9.2024 yksikön päällikkö ********** ja tiimipäällikkö **********

********** on valmistunut filosofian maisteriksi Itä-Suomen yliopistosta vuonna 2023, pääaineena ympäristöterveys ja -teknologia. Hän on toiminut ********** vahvuutena on kokemus ympäristötarkastajan tehtävistä **********

********** on valmistunut filosofian maisteriksi Helsingin yliopistosta vuonna 2022, pääaineena geologia. Hän on toiminut ********** vahvuutena on geologian koulutus sekä kokemus pohjavesiasioissa.

********** on valmistunut filosofian maisteriksi Turun yliopistosta vuonna 2010, pääaineena maantiede. Hän opiskelee parhaillaan filosofian tohtoriksi Turun yliopistossa. Hän on toiminut ********** vahvuutena on koulutustausta sekä kokemus ympäristötarkastajan tehtävistä **********

********** on valmistunut luonnontieteiden kandidaatiksi sekä Turun yliopistosta vuonna 2014, pääaineena ekologia että Helsingin yliopistosta vuonna 2020, pääaineena ympäristömuutos ja -politiikka. Hän opiskelee parhaillaan filosofian maisteriksi Helsingin yliopistossa, pääaineena ympäristömuutos. Hän on toiminut ********** vahvuutena on kokemus ympäristötarkastajan ja -suunnittelijan sekä tarkastajan tehtävistä **********

********** on valmistunut filosofian maisteriksi Åbo akademista vuonna 2018, pääaineena geologia. Hän on toiminut ********** vahvuutena on geologin koulutus sekä kokemus pilaantuneisiin maihin ja happamiin sulfaattimaihin liittyvästä työstä.

Haastattelussa kaikilta kysyttiin kolme pilaantuneisiin maihin ja tarkastajan työhön liittyvää kysymystä, joihin parhaiten vastasivat **********

Toiselle haastattelukierrokselle 26.9.2024 kutsuttiin kolme kärkihakijaa: ********** Heitä haastattelivat ympäristöjohtaja ********** yksikön päällikkö ********** ja tiimipäällikkö **********

Arviointi

Ympäristötarkastajan ensisijaisina tehtävinä on pilaantuneen maaperän ja pohjaveden puhdistamiseen liittyvien kohteiden tarkastukset ja valvonta, maaperän tilan tietojärjestelmän (MATTI) kohteiden päivittäminen, toimenpidepyyntöjen käsittely ja asiakkaiden neuvonta, pilaantuneiden maiden aluerajausten piirtäminen kaupungin karttapalveluun sekä pilaantuneen maaperän ja pohjaveden puhdistamiseen liittyvien ilmoitus- ja lupapäätösten sekä lausuntojen valmistelu.

Lopullinen vertailu suoritettiin kolmen kärkihakijan, ********** välillä.

********** ja ********** on vähäistä tehtävässä edellytettyä kokemusta pilaantuneen maaperän ja pohjaveden kunnostamiseen liittyvistä tehtävistä lähinnä opiskelujen kautta. ********** on toiminut pilaantuneiden maiden ********** noin viisi ja puoli vuotta. Lisäksi hän on tutkinut happamia sulfaattimaita.

********** on hakijoista ainoa, jolla on eduksi katsottavaa kokemusta pilaantuneiden maiden valvonnasta ja raportoinnista. ********** ja ********** ovat toimineet kunnan ympäristönsuojeluviranomaisina, jonka takia heillä on hyvä ympäristönsuojelulainsäädännön tuntemus. ********** puolestaan tuntee ********** pilaantuneisiin maihin liittyvän lainsäädännön ja käytänteet.

Haastateltavilta kysyttiin tarkentavia kysymyksiä pilaantuneisiin maihin ja erityisesti haitta-aineisiin liittyen. Kaikki haastateltavat vastasivat hyvin kysymyksiin, mutta ********** osaaminen pilaantuneisiin maihin, niiden määrittämiseen, haitta-aineiden ominaisuuksiin sekä työkokemukseen liittyen oli selvästi muita parempaa.

Kaikilla haastatelluilla on soveltuva korkeakoulututkinto ja heillä täyttyy virassa edellytetty kielitaitovaatimus. Heillä on haastattelun perusteella myös hyvä englannin kielen taito sekä hyvät tietotekniset- ja yhteistyötaidot, joita arvostetaan.

Yksikön päällikkö katsoo hakuasiakirjoihin ja haastatteluihin perustuvan kokonaisarvioinnin perusteella, että ********** on parhaat edellytykset hoitaa edellä kuvattuja ympäristötarkastajan virkaan kuuluvia tehtäviä. Hänen valintaansa puoltaa kokemus pilaantuneiden maiden useamman vuoden asiantuntijatyöstä, koulutustausta sekä kokemus happamista sulfaattimaista. Lisäksi hän toi parhaiten esille substanssiosaamistaan haastatteluissa.

Päätös tullut nähtäväksi 09.10.2024

OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
  • kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin kaupunkiympäristölautakunta.

Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:

Suojattu sähköposti: https://securemail.hel.fi/

Käytäthän aina suojattua sähköpostia, kun lähetät henkilökohtaisia tietojasi.

Muistathan asioinnin yhteydessä mainita kirjaamisnumeron (esim. HEL 2021-000123), mikäli asiasi on jo vireillä Helsingin kaupungissa.

Sähköpostiosoite:
helsinki.kirjaamo@hel.fi
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11-13
Puhelinnumero:
09 310 13700

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava

  • päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • oikaisuvaatimuksen tekijä
  • millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
  • oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Sulje

Lisätietojen antaja

Tuukka Tonteri, tiimipäällikkö, puhelin: 09 310 42137

tuukka.tonteri@hel.fi

Päättäjä

Jari-Pekka Pääkkönen
vs. yksikön päällikkö