Kaupunkiympäristölautakunnan lausunto kaupunginhallitukselle Museoviraston lausuntopyynnöstä Aalto Works -sarjan nimeämisestä Unescon maailmanperintölistalle (a-asia)

Asialla on uudempia käsittelyjä
Tämä on esitys

Kaupunkiympäristölautakunnan lausunto kaupunginhallitukselle Museoviraston lausuntopyynnöstä Aalto Works -sarjan nimeämisestä Unescon maailmanperintölistalle (a-asia)

Kaupunkiympäristölautakunta

Lausuntoehdotus

Kaupunkiympäristölautakunta antaa lausunnon kaupunginhallitukselle Museoviraston lausuntopyynnöstä, joka koskee Aalto Works -sarjan nimeämistä Unescon maailmanperintökohteiden luetteloon. Kohteista viisi on Helsingin kaupungin alueella. Yksi kohteista, Finlandia-talo on Helsingin kaupungin omistuksessa. Muut neljä kohdetta, Aalto-ateljee, Aaltojen kotitalo, Kansaneläkelaitoksen päätoimitalo sekä Kulttuuritalo ovat yksityisomistuksessa.

Helsingin kaupunki tukee kohteiden nimeämistä Aalto Works -sarjan Unescon maailmanperinkohteiden luetteloon. Kohteiden rajauksista on neuvoteltu Museoviraston kanssa. Kaupunkiympäristön toimialan kommentit on otettu huomioon, ja rajauksia on pääasiallisesti muutettu asemakaavoituksen tavoitteiden mukaisesti. Suojavyöhykkeiden rajaukset ovat paikoin laajoja, ja sisältävät yksityisiä kiinteistöjä. Kaupunki sitoutuu maankäytön suunnittelussa kohteiden arvot huomioivaan suunnitteluun todeten kuitenkin, että suojavyöhykkeiden määrittelyn ei tulisi rajoittaa yleiskaavan mukaista elinvoimaisen kaupungin kehittymistä. Kaupunki pitääkin tärkeänä lausuntopyynnön liitteen 3 kirjausta ”Suojavyöhykkeellä sijaitsevilla tonteilla normaali kaupunkikehitys ja täydennysrakentaminen on mahdollista”. Helsingin kaupungin omistuksessa olevaa Finlandia-taloa kaupunki sitoutuu ylläpitämään rakennuksen kulttuurihistoriallista arvoa kunnioittaen. Kohteeseen on tehty pitkän aikavälin korjaus- ja ylläpitosuunnitelma (PTS), jolla varmistetaan kohteen teknisen kunnon korkea laatutaso.

Esittelijän perustelut

Kohteet sijaitsevat eri puolilla Helsinkiä, ja niiden asemakaavat ovat eri aikakausilta. Kaikkien kohteiden alueella on voimassa Yleiskaava 2016, joka on tullut voimaan 5.12.2018. Yleiskaavan tavoitteiden mukaisesti kaikkia rakennettuja alueita voi täydennysrakentaa. Keskusta-alueiden merkinnöille C1 ja C2 ei ole asetettu tehokkuustavoitetta. Asuntovaltaisille korttelitehokkuustavoite on asetettu. Asuntovaltaisella alueella, A3 korttelitehokkuuden tulisi olla pääasiassa 0,4–1,2.

Kansaneläkelaitos (kohde 005) sijaitsee valmiissa kaupunkiympäristössä Taka-Töölön kaupunginosassa. Taka-Töölö kuuluu Helsingin Docomomo -kohteisiin. Rakennusta ei ole suojeltu asemakaavassa (7995/1982). Yleiskaava 2016 mukaan kohde on Kantakaupunki, C2 -alueella. Yleiskaavan oikeusvaikutteisella Kulttuuriympäristöt-teemakartalla kohde on merkitty Valtakunnallisesti merkittäväksi rakennetuksi kulttuuriympäristöksi. Rakennusperintölain mukainen suojelupäätös on vireillä. Kohdealueen rajauksen sisällä on katuympäristöä, johon tulevaisuudessa voi kohdistua liikennejärjestelyihin ja katuympäristöön kohdistuvia tavanomaisia muutoksia. Kansaneläkelaitosta ympäröivää jalkakäytävää ja itäpuolista katuaukiota lukuun ottamatta aluetta ei ole suunniteltu samassa yhteydessä kuin itse kohdetta, eikä niissä ole erityisiä arvoja maailmanperintökohteen arvojen kannalta. Tonttia ympäröivät kadut sommitelmana sisältyvät kohteen arvoihin, ja säilyisivät myös suojavyöhykkeen muodossa. Kaupunki katsookin, että kohdealueen rajaus olisi tarkoituksenmukaisempi, jos siihen sisältyisi vain Kansaneläkelaitosta ympäröivä jalkakäytävä ja idän puolen kaupunkiaukio. Kohteen suojavyöhykkeeseen on merkitty naapurikiinteistöt, Kirjailijanpuiston akseli sekä sen toisena päätteenä olevan Lastenlinnan sairaala. Lastenlinnan sairaalan peruskorjaus, muuttaminen uuteen käyttöön ja siihen liittyvää laajennusta koskeva asemakaavan muutos on vireillä.

Finlandia-talo (006) sijaitsee Etu-Töölön kaupunginosassa. Helsingin kaupungin omistama rakennus on asemakaavassa (12678/2022) merkitty rakennusperintölain nojalla suojelluksi rakennukseksi. Yleiskaava 2016:n mukaan kohde on Liike- ja palvelukeskusta, C1 -alueella. Yleiskaavan oikeusvaikutteisella Kulttuuriympäristöt-teemakartalla kohde on merkitty Valtakunnallisesti merkittäväksi rakennetuksi kulttuuriympäristöksi. Suojavyöhykkeeseen kuuluvat Töölönlahdenpuisto, Makasiinipuisto ja Kansalaistori, Töölönlahden maisematila, sitä ympäröivät Linnunlaulun huviloiden alue ja Hesperian puisto sekä Kansallismuseo. Linnunlaulun huviloiden alueella on vireillä asemakaavanmuutos, jossa on tavoitteena säilyttää ympäristö ja virkistysarvot. Kansallismuseon laajentamisen rakennustyöt ovat käynnissä. Töölönlahdenpuistoon on valmisteilla puiston peruskorjaukseen tähtäävä suunnittelu. Uudessa luonnonsuojelualueohjelmassa ollaan Töölönlahden alueelle esittämässä luonnonsuojelualueen perustamista.

Aaltojen kotitalo (007) sijaitsee Munkkiniemen kaupunginosassa. Rakennus on suojeltu rakennussuojelulain nojalla vuonna 1982. Kohdealueella voimassa olevissa asemakaava (2994/1950) ei ole suojelumerkintöjä. Yleiskaava 2016 mukaan kohde on Kantakaupunki, C2 -alueen ja Asuntovaltaisen A3 -alueen rajalla. Yleiskaavan oikeusvaikutteisella Kulttuuriympäristöt-teemakartalla kohde on merkitty Valtakunnallisesti merkittäväksi rakennetuksi kulttuuriympäristöksi. Suojavyöhykkeeseen kuuluvat naapurikiinteistöt (kaksi asuinrakennusta, kirjasto ja nuorisotalo ja koulurakennus) sekä kotitalon eteläpuolella oleva urheilukenttä ja talon kohdalla oleva osuus Riihitiestä. Kirjastoa, nuorisotaloa ja koulurakennusta on voimassa olevien asemakaavojen mukaan mahdollista laajentaa. Kaupunki katsoo, että Aallon kotitaloa vastapäätä olevat kerrostalot muodostavat yhtenäisen rakennusrivistön, jonka takia Riihitien pohjoispuolella olevat kolme asuinkerrostalotonttia tulisi sisällyttää suojavyöhykkeeseen.

Aalto-ateljee (008) Munkkiniemen Tiilimäellä on suojeltu asemakaavassa (10328/1996) merkinnällä sr-1. Korttelia 30024 ja sen pohjoispuolella olevaa korttelia 30036 koskee kaavamerkintä A/s: ”asuinrakennusten korttelialue, jolla ympäristö säilytetään”. Yleiskaava 2016 mukaan kohde on Asuntovaltainen alue, A3 -alueella. Yleiskaavan oikeusvaikutteisella Kulttuuriympäristöt-teemakartalla kohde on merkitty Valtakunnallisesti merkittäväksi rakennetuksi kulttuuriympäristöksi. Rakennusperintölain mukainen suojelupäätös on vireillä. Rakennuksen suojavyöhykkeellä sijaitsevista kiinteistöistä osa on suojeltu asemakaavassa sr-1-, sr-2- tai sr-3-merkinnällä, kolme on vailla suojelumerkintää. Voimassa oleva asemakaava mahdollistaa ainoastaan vähäisiä muutoksia naapurikiinteistöjen rakennuksissa, lukuun ottamatta kiinteistöä 30024/24, jonka länsiosaan on mahdollista rakentaa uudisrakennus.

Kulttuuritalo (010) sijaitsee Alppilassa. Rakennus on suojeltu rakennussuojelulain nojalla vuonna 1989 ja merkitty asemakaavassa (9897/1997) merkinnällä sk: ”rakennussuojelulain nojalla suojeltu rakennus”. Yleiskaavan 2016 mukaan kohde on Kantakaupunki, C2 -alueella. Yleiskaavan oikeusvaikutteisella Kulttuuriympäristöt-teemakartalla kohde on merkitty Valtakunnallisesti merkittäväksi rakennetuksi kulttuuriympäristöksi. Kulttuuritalon laajalla suojavyöhykkeellä sijaitsevista kiinteistöistä yksi on suojeltu rakennussuojelulain nojalla ja kaksi asemakaavan suojelumerkinnällä. Suojavyöhykkeeseen sisältyy myös osa viereisestä puistosta ja puolen kilometrin mittainen osuus Sturenkadusta. Linnanmäen kehittämisen huvipuistona ja Lenininpuiston kehittämisen puistona täytyy olla mahdollista jatkossakin.

Lausuntopyyntö

Kaupunginkanslia on pyytänyt kaupunkiympäristölautakuntaa antamaan asiasta lausunnon kaupunginhallitukselle 28.10.2024 mennessä.

Esittelijä

kaupunkiympäristön toimialajohtaja
Ville Lehmuskoski

Lisätietojen antaja

Janne Prokkola, yksikön päällikkö, puhelin: 09 310 37233

janne.prokkola@hel.fi