Avustuksen myöntäminen, järjestöavustukset 2025, sosiaali-, terveys- ja pelastustoimiala
Mieli Helsingin mielenterveys ry:n oikaisuvaatimus sosiaali-, terveys- ja pelastuslautakunnan 10.12.2024 § 260 päätökseen sosiaali-, terveys- ja pelastustoimialan käyttötalousmäärärahoista myönnettäviin avustuksiin vuodelle 2025
Päätösehdotus
Sosiaali-, terveys- ja pelastuslautakunta päättää hylätä Mieli Helsingin mielenterveys ry:n oikaisuvaatimuksen sosiaali-, terveys- ja pelastuslautakunnan 10.12.2023 § 260 päätöksestä koskien sosiaali-, terveys- ja pelastustoimialan käyttötalousmäärärahoista myönnettäviä avustuksia vuodelle 2025.
Oikaisuvaatimuksen tueksi ei ole esitetty sellaisia perusteluja, joiden vuoksi se tulisi hyväksyä.
Esittelijän perustelut
Taustaa
Sosiaali-, terveys- ja pelastuslautakunta päätti 10.12.2024 § 260 sosiaali-, terveys- ja pelastustoimialan käyttötalousmäärärahoista myönnettävistä avustuksista vuodelle 2025.
Mieli Helsingin mielenterveys ry on tehnyt 12.1.2025 päivätyn oikaisuvaatimuksen lautakunnan 10.12.2024 § 260 päätökseen. Oikaisuvaatimus on liitteenä 1. Oikaisuvaatimus on tehty kuntalain 138 §:n mukaisessa määräajassa ja oikealle toimielimelle.
Oikaisuvaatimuksessa esitetyt vaatimukset
Sosiaali-, terveys- ja pelastuslautakunta päätti päätöksellään 10.12.2024 § 260 olla myöntämättä Mieli Helsinki mielenterveys ry:n hakemaa 17 000 euron avustusta. Avustusta haettiin mielenterveys- ja kriisityöhön liittyvään monimuotoiseen vapaaehtoistoimintaan ja kehittämistyöhön. Yhdistys kouluttaa henkilökohtaisia tukihenkilöitä, tuottaa henkilökohtaista tukitoimintaa sekä myös erilaisia ryhmämuotoisia mm. yksinäisyyttä ehkäiseviä ryhmämuotoisia toimintoja. Yhdistys tekee yhteistyötä Helsingin sote-toimijoiden kanssa järjestämällä näiden asiakkaille tukihenkilöitä ja ryhmätoimintaa.
Yhdistys toteaa oikaisuvaatimuksessa päätöksen perustelun olevan ympäripyöreä ja ettei päätöksessä avata millä perusteella yhdistyksen toiminta on luokiteltu epätarkoituksenmukaiseksi avustuskokonaisuuden ja/tai myöntämiskriteerien osalta. Yhdistyksen näkemyksen mukaan oikaisuvaatimuksen tekeminen on käytännössä mahdotonta, sillä muiden hakijoiden hakemukset eivät ole Mieli Helsingin Mielenterveys ry:n käytettävissä. Yhdistys toteaa Mieli Helsingin Mielenterveys ry:n toiminnan olevan Helsingin sosiaali-, terveys- ja pelastustoimen lakisääteisiä palveluja täydentävää ja samalla myös palvelutuotannon kuluja vähentävää.
Yhdistyksen mukaan Helsingin kaupungin sote-palvelujen toimijoilta tulee jatkuvasti tukihenkilötiedusteluja. Yhdistys ilmoittaa tarjoavansa mielellään sote-palvelujen asiakkaille mielenterveyttä vahvistavaa ja veloituksetonta apua Mieli ry:n konseptin avulla koulutettujen vapaaehtoisten avulla.
Mieli Helsingin Mielenterveys pyytää oikaisuvaatimuksessaan vuoden 2025 avustuspäätöstä oikaistavaksi hakemuksensa mukaiseksi tai avustuksen osittaista myöntämistä 5000 eurolla, jotta yhdistys selviäisi välttämättömistä tilakuluista ja pystyisi siten jatkamaan tukipalvelujen tarjoamista. Yhdistyksen mukaan avustus on tärkeä toiminnan ylläpitämiseksi ja kehittämiseksi.
Yhdistys viittaa oikaisuvaatimuksessaan myös vuonna 2022 ilmi tulleeseen kavallustapaukseen, josta on annettu tuomio käräjäoikeudessa 13.12.2024.
Oikaisuvaatimuksen hylkäämisen perusteet
Lautakunnan päätöksessä 10.12.2024 § 260 Mieli Helsingin mielenterveys ry:n avustushakemuksen hylkäämisen peruste oli se, että avustuskokonaisuudessa todettiin olevan hakemuksia, jotka olivat tarkoituksenmukaisempia avustuskokonaisuuden ja myöntämiskriteereiden kannalta. Mieli Helsingin mielenterveys ry:n toimintoihin ei siten esitetty eikä myönnetty avustusta.
Sosiaali-, terveys- ja pelastuslautakunnan päätöksessä 10.12.2024 § 260 edellä mainittu kavallustapaus ei ole ollut avustushakemuksen hylkäämisen perusteena.
Avustusten kriteerit
Kaupunginhallitus päätti 26.9.2022 § 661 hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen ja sosiaali-, terveys- ja pelastustoimialan avustusten kriteerit. Yleisperiaatteena on, että avustuksen piiriin hyväksyttävän toiminnan tulee tukea voimassa olevan kaupunkistrategian ja kaupunginvaltuuston hyväksymän lakisääteisen hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen suunnitelman tavoitteiden toteutumista. Avustuksilla tuetaan helsinkiläisten hyvinvointia ja terveyttä edistävää sekä hyvinvointieroja kaventavaa toimintaa.
Avustusten jakamisessa kiinnitetään huomiota järjestöjen yleishyödyllisyyteen, toiminnan vaikuttavuuteen sekä järjestöjen omavaraisuuteen. Avustuksen saajalla tulee olla omaa varainhankintaa tai muuta toimintaresurssia (esimerkiksi vapaaehtoistyö), jotta toiminta ei kokonaan ole yhden ulkoisen rahoittajan tuen varassa.
Avustus kohdennetaan pääsääntöisesti välittömään auttamis- ja tukemistoimintaan, joten välillistä järjestötyötä, kuten yhteistyötä muiden järjestöjen kanssa ja järjestön tunnetuksi tekemistä, ei ensisijaisesti avusteta eikä myöskään järjestötoiminnan hallinnollisia ja vieraanvaraisuuteen liittyviä kuluja (esimerkiksi kokouskulut, tarjoilut, toimistotarvikkeet, kalusteet, ATK, internet, AV-laitteet, puhelin, posti, matka- tai päivärahat, henkilökunnan koulutus, julkaisujen tilaaminen tai tuottaminen, korjausrakentaminen ja remontointi, yleiset kiinteistönhoitokulut) eikä sellaisia ajanvietteeseen liittyviä kuluja, jotka järjestön tai osallistujien voidaan katsoa pystyvän kustantamaan itse (esimerkiksi luentopalkkiot, juhlat ja retket).
Avustuksia ei myönnetä kertaluontoiseen toimintaan. Toiminnan tulee olla pitkäjänteistä ja jatkuvamuotoista. Avustusta ei myönnetä uskonnolliseen tai poliittiseen toimintaan, eikä sellaiseen toimintaan, johon hakija saa muuta Helsingin kaupungin avustusta.
Pelastustoiminnan avustukset kohdennetaan järjestöille, joiden toiminta kytkeytyy onnettomuuksien ehkäisyyn, pelastustoimintaan tai väestönsuojelun edistämiseen Helsingin kaupungissa.
Avustusten jakamisessa noudatettavat ohjeet ja periaatteet
Sosiaali-, terveys- ja pelastustoimialan käyttötalousmäärärahoista myönnettäviä avustuksia koskevan päätösesityksen valmistelussa noudatettiin Helsingin kaupungin avustusten yleisohjetta (kaupunginhallitus 28.10.2019 § 723, liite 2). Lisäksi kaupunginhallitus päätti 26.9.2022 § 661 avustuskriteerit (liite 3), jotka täydentävät kaupungin avustusten yleisohjeita. Valtion rahoituksesta jaettavien avustusten tulee tukea sosiaali-, terveys- ja pelastustoimialan hyvinvoinnin ja terveyden edistämistyötä, joka kytkeytyy hyvinvointialueen lakisääteisiin tehtäviin (sosiaali-, terveys- ja pelastuspalvelut).
Vuonna 2025 sosiaali-, terveys- ja pelastustoimialan avustuksilla tuetaan hyvinvointia ja terveyttä edistävää sekä hyvinvointi- ja terveyseroja kaventavaa toimintaa, joka täydentää sosiaali-, terveys- ja pelastustoimen lakisääteisiä palveluja sekä edistää kaupunkistrategian ja hyvinvointisuunnitelman tavoitteita. Avustettavaksi esitetty toiminta kohdentuu lapsiperheiden ja nuorten vertaistukeen, lähisuhde- ja väkivaltatyöhön, mielenterveyden tukeen, vammaisten perheiden ja omaishoitajien vertaistukeen, päihdetyöhön, ikäihmisten toimintakykyä tukeviin toimintoihin sekä pelastustoimea täydentäviin toimintoihin.
Avustusten valmistelu sekä päätöksenteko ovat harkinnanvaraisia. Avustuskokonaisuudessa on vuodelle 2025 esitetty sosiaali-, terveys- ja pelastuslautakunnalle avustettavaksi hakemuksia, jotka ovat tarkoituksenmukaisia avustuskokonaisuuden ja myöntämiskriteereiden kannalta. Mieli Helsingin Mielenterveys ry:n avustettavaksi haettu toiminta ei tässä harkinnassa päätynyt avustettavaksi. Avustettavaksi esitettiin järjestöjä, jotka parhaiten tukevat ja täydentävät sosiaali-, terveys- ja pelastustoimen lakisääteisiä palveluja ja siten muodostavat sosiaali-, terveys- ja pelastustoimen kannalta tarkoituksenmukaisen avustuskokonaisuuden. Määräraha ei myöskään riitä kaikkien hakijoiden avustamiseen.
Mieli Helsingin Mielenterveys ry ei ole oikaisuvaatimuksessaan esittänyt sen kaltaisia uusia perusteluita, joiden perusteella aikaisempi lautakunnan päätös perusteluineen tulisi ratkaista yhdistyksen oikaisuvaatimuksessaan esittämällä tavalla.
Muutoksenhaku
Tähän päätökseen voidaan hakea muutosta Helsingin hallinto-oikeudelta kunnallisvalituksella. Hallinto-oikeus voi tutkia valituksen ainoastaan kuntalain 135 §:stä ilmenevillä perusteilla. Kunnallisvalituksen valitusperusteet ilmenevät tämän päätöksen liitteenä olevasta muutoksenhakuohjeesta.
Sosiaali-, terveys- ja pelastustoimiala Sosiaali-, terveys- ja pelastustoimialan toimialajohtaja 19.12.2024 § 273
10.12.2024 Esittelijän ehdotuksesta poiketen
26.11.2024 Pöydälle
Esittelijä
Lisätietojen antaja
Marianne Neijonen, erityissuunnittelija, puhelin: 09 310 29263