Avustuksen hakeminen, valtionavustus, tilapäisen suojelun lisätuki, sosiaali-, terveys- ja pelastustoimiala

HEL 2024-013050
Asialla on uudempia käsittelyjä
§ 10

Valtionavustuksen hakeminen, tilapäisen suojelun lisätuki, sosiaali-, terveys- ja pelastustoimiala

Yhteisten palvelujen johtaja

Päätös

Sosiaali-, terveys- ja pelastustoimialan yhteisten palvelujen johtaja päätti hyväksyä liitteenä olevan tilapäisen suojelun lisätukena maksettavan valtionavustuksen hakemisen.

Valtionavustuksena haetaan 60 000 euroa tilapäistä suojelua ja muiden kansainvälistä suojelua saavien palvelujen järjestämiseen ja kehittämiseen.

Päätöksen perustelut

Työ- ja elinkeinoministeriön Kuntiin ohjaamisen toimintaohjelma on avannut 21.8.2024 tilapäisen suojelun lisätuen valtionavustushaun. Valtion avustuksen hakuaika on 9.10.2024 saakka.

Valtionavustuksen avulla tuetaan tilapäistä suojelua saavien kuntiin siirtymistä sekä kuntia ja hyvinvointialueita palveluiden järjestämisessä ja kehittämisessä kotikunnan saaneille tilapäistä suojelua saaville ja muille pakolaisina kuntaan saapuneille. Valtionavustushaussa kunnille ja hyvinvointialueille voidaan myöntää avustusta yhteensä enintään 4 650 000 euroa.

Valtionavustus myönnetään 1.5.2024 kunnassa tai hyvinvointialueeseen kuuluvissa kunnissa oleskelleiden tilapäistä suojelua saavien kotikunnan saaneiden määrän perusteella. Valtionavustuksen myöntämisen edellytyksenä oleva tilapäistä suojelua saavien kotikunnan saaneiden henkilöiden määrä 1.5.2024 perustuu UMA-järjestelmän kotoutumislain mukaisen laskennallisen korvauksen automatisoidun maksatuksen (LAKO-AUTO) toiminnallisuuden tietoihin.

Avustusta voidaan myöntää kunnille ja hyvinvointialueille kahdessa eri kategoriassa. Kun hyvinvointialueen kotoutumislain 45 a §:n mukaisen laskennallisen korvauksen automatisoidun maksatuksen piirissä on ollut 1.5.2024 vähintään 150 kotikunnan saanutta tilapäistä suojelua saavaa henkilöä, voi hyvinvointialue hakea 30 000 euron valtionavustusta ja vähintään 1500 kotikunnan saanutta tilapäistä suojelua saavaa henkilöä, voi hyvinvointialue hakea 60 000 euron valtionavustusta.

Helsingissä oli 1.5.2024 laskennallisen korvauksen automatisoidun maksatuksen piirissä tilapäistä suojelua saavia henkilöitä yhteensä 1677 ja haettavan valtionavustuksen määrä siten 60 000 euroa. Avustus suunnitellaan kohdennettavaksi useampaan hakemuksessa edistettävään käyttökohteeseen.

Käyttökohteiden edistämiseksi palkataan työntekijä, joka koordinoi ja tukee palvelujen kehittämistyötä yhdessä palveluissa tehtävän työn kanssa samalla kun kehittää tilapäistä suojelua saavien tavoittamista ja palveluohjausta. Osa rahoituksesta kohdennetaan tarpeen mukaisesti esim. viestintään ja sen kehittämiseen.

Valtionavustuksen tuella kunta tai hyvinvointialue järjestää tai kehittää tilapäistä suojelua saavien kotikunnan saaneiden tai muiden pakolaisina saapuneiden työllistymistä, kotoutumista ja osallisuutta tukevaa toimintaa tai palveluita vastaavasti kuten kotoutumislain mukaisesti maksettavalla laskennallisella korvauksella.

Valtionavustusta voi käyttää esimerkiksi palkkakustannuksiin, kehittämistoimintaan tai asiakastyöhön.

Avustuksen hakuohjeet on julkaistu kotoutuminen.fi:ssä ja hakuilmoitus haeavustuksia.fi:ssä. Kunnat ja hyvinvointialueet hakevat avustusta toimittamalla hakulomakkeen työ- ja elinkeinoministeriön kirjaamoon hakuajan puitteissa. Työ- ja elinkeinoministeriö käsittelee hakemukset saapumisjärjestyksessä.

Avustuksen saajat hakevat avustuksen maksatusta aluehallinnon sähköisessä asiointipalvelussa. KEHA-keskus maksaa valtionavustuksen kertasuorituksena avustuspäätöksen mukaisesti.

Valtionavustus on tarkoitettu käytettäväksi viimeistään kahden vuoden kuluessa avustuspäätöksen antamisesta.

Valtionavustuksen käytöstä tulee tehdä selvitys työ- ja elinkeinoministeriölle valtionavustuspäätöksen mukaisesti. Raportissa kuvataan valtionavustuksen avulla saavutettuja tuloksia ja hyötyjä. Raportointi tehdään erilliselle lomakkeelle, joka toimitetaan avustuksen saajalle avustuspäätöksen yhteydessä. Loppuraportin liitteenä valtionavustuksen saajalta ei edellytetä kustannusten todentamista kirjanpidosta.

Kuntiin ohjaamisen toimintaohjelman lisätuet myönnetään Euroopan unionin Turvapaikka, maahanmuutto- ja kotouttamisrahaston (AMIF) uudelleensijoittamisen erillismäärärahasta kotoutumislain mukaisten korvausten lisänä maksettavana korvauksena. Valtionavustushaku toteutetaan osana hallitusohjelman mukaista toimenpideohjelmaa Ukrainasta paenneiden auttamiseksi.

Helsingin kaupungin rahoitusjohtaja on tehnyt päätöksen "Valtionavustusten sekä niihin verrattavien etuuksien hakemisen toimivallan siirtäminen" (13.9.2017, § 64), jossa rahoitusjohtaja on siirtänyt toimivallan sosiaali- ja terveystoimialan yhteisten palvelujen johtajalle päättää sosiaali- ja terveystoimialaan liittyvien valtionavustusten sekä niihin verrattavien etuuksien hakemisesta.

Päätös tullut nähtäväksi 09.10.2024

OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
  • kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin sosiaali-, terveys- ja pelastuslautakunta.

Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:

Suojattu sähköposti: https://securemail.hel.fi/

Käytäthän aina suojattua sähköpostia, kun lähetät henkilökohtaisia tietojasi.

Muistathan asioinnin yhteydessä mainita kirjaamisnumeron (esim. HEL 2021-000123), mikäli asiasi on jo vireillä Helsingin kaupungissa.

Sähköpostiosoite:
helsinki.kirjaamo@hel.fi
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11-13
Puhelinnumero:
09 310 13700

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava

  • päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • oikaisuvaatimuksen tekijä
  • millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
  • oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Sulje

Lisätietojen antaja

Sari Karisto, aikuissosiaalityön päällikkö, puhelin: 09 310 37579

sari.karisto@hel.fi

Päättäjä

Tiina Mäki
yhteisten palvelujen johtaja