Työ- ja loma-ajat lukuvuonna 2025 - 2026, Helsingin kaupungin suomenkielinen esi- ja perusopetus, kasvatuksen ja koulutuksen toimiala

HEL 2024-013102
Asialla on uudempia käsittelyjä
Tämä on esitys

Kasvatus- ja koulutuslautakunnan suomenkielisen jaoston päätös Helsingin kaupungin suomenkielisen esi- ja perusopetuksen työ- ja loma-ajoiksi lukuvuonna 2025 - 2026

Kasvatus- ja koulutuslautakunnan suomenkielinen jaosto

Päätösehdotus

Kasvatus- ja koulutuslautakunnan suomenkielinen jaosto päättää Helsingin kaupungin suomenkielisen esi- ja perusopetuksen lukuvuoden 2025 - 2026 työ- ja loma-ajoista seuraavaa:

Työaika alkaa syksyllä 7.8.2025 (to) ja päättyy 20.12.2025 (la).
Syysloma on viikolla 42 eli 13.10.2025 (ma) - 17.10.2025 (pe).
Joululoma on 22.12.2025 (ma) - 6.1.2026 (ti).

Työaika alkaa keväällä 7.1.2026 (ke) ja päättyy 30.5.2026 (la).
Talviloma on viikolla 8 eli 16.2.2026 (ma) - 20.2.2026 (pe).

Suomenkielinen esiopetus noudattaa edellä todettuja työ- ja loma-aikoja poikkeuksena, että esiopetuksen syyslukukausi päättyy perjantaina 19.12.2025 ja lukuvuosi perjantaina 29.5.2026.

Suomenkielinen jaosto päättää siirtää päätösvaltaansa siten, että koulujen rehtorit voivat päättää lukuvuoden aikana tehtävästä yhdestä työpäivän muutoksesta lukuun ottamatta syksyn aloitus- ja päättymispäivää ja kevään aloituspäivää. Työpäivän muutos ei saa aiheuttaa kaupungille ylimääräisiä kustannuksia.

Esittelijän perustelut

Kasvatus- ja koulutuslautakunnan jaostojen tehtävänä on oman kieliryhmänsä osalta, ellei toisin ole säädetty tai määrätty, päättää esiopetuksen, koulujen ja oppilaitosten työn aloittamisesta, lomien ajankohdista ja vapaapäivistä sekä hyväksyä perusteet ja rajat, joiden mukaan viranhaltija päättää mainituista asioista (hallintosäännön 15 luvun 2 §:n 2 momentin 4 kohta).

Kasvatuksen ja koulutuksen toimiala on pyytänyt koulujen johtokunnilta lausuntoa työ- ja loma-ajoista. Johtokunnille lähetettiin kaksi vaihtoehtoa, joista ensimmäisessä (1. vaihtoehto) lukuvuosi alkaisi aikaisemmin elokuussa. Joululoma olisi yli kaksi viikkoa niin, että opetus alkaisi loppiaisen jälkeen. Toisessa vaihtoehdossa (2. vaihtoehto) lukuvuosi alkaisi hieman myöhemmin elokuussa ja syysloma olisi kaksi päivää.

Lausuntopyynnössä on edellytetty, että ennen johtokunnan kokousta asia tulee käsitellä opettajien ja muun henkilökunnan keskuudessa näiden mielipiteiden selvittämiseksi. Edelleen on edellytetty, että koulun oppilaskunnan tulee antaa asiassa oma lausuntonsa, joka liitetään johtokunnan lausuntoon. Lisäksi kaikille koulun oppilaille on tullut antaa mahdollisuus ilmaista mielipiteensä näistä kahdesta vaihtoehdosta esim. äänestämällä.

Kasvatuksen ja koulutuksen toimialalle on saapunut 75 johtokunnan lausuntoa.

Kaikissa johtokunnan lausunnoissa on kannatettu ensimmäistä vaihtoehtoa. Johtokunnan lausunnoista ilmenee, että myös opettajien ja muun henkilökunnan keskuudessa on kannatettu ensimmäistä vaihtoehtoa. Oppilaskunnan hallituksen lausunnoissa on niin ikään kannatettu ensimmäistä vaihtoehtoa, lukuun ottamatta yhden koulun oppilaskuntaa, ja vaihtoehto yksi on saanut myös selkeästi oppilaiden kannatuksen. Oppilaiden mielipidettä on kysytty kouluissa pääasiassa äänestämällä tai keskustelemalla luokissa annetuista vaihtoehdoista.

Perusopetuksen työ- ja loma-ajat määräytyvät perusopetuslain ja perusopetusasetuksen mukaan seuraavasti:

Perusopetuksessa lukuvuosi alkaa 1. päivänä elokuuta ja päättyy 31. päivänä heinäkuuta. Lukuvuodessa on 190 työpäivää. Lukuvuoden työpäivistä vähennetään muuksi arkipäiväksi kuin lauantaiksi sattuva itsenäisyyspäivä, loppiainen ja vapunpäivä (perusopetuslain 23 §).

Lukuvuonna 2025 - 2026 loppiainen ja vapunpäivä sattuvat muuksi arkipäiväksi kuin lauantaiksi, joten ne vähentävät kaksi työpäivää. Koulutyötä tulee siis tehdä 188 työpäivää.

Lukuvuoden koulutyö päätetään viikon 22 viimeisenä arkipäivänä (perusopetusasetuksen 7 §). Lukuvuonna 2025 - 2026 viikon 22 viimeinen arkipäivä on lauantai 30.5.2026.

Perusopetuksen osalta lainsäädäntö antaa melko vähän liikkumavaraa koulun työ- ja loma-aikojen suhteen, koska vuosittaisten työpäivien määrää on laissa säädetty samoin kuin päättymisajankohta, josta säädetään perusopetusasetuksessa. Tästä seuraa, että käytännössä ajat muodostuvat siten, että lukuvuoden työpäiviä aletaan laskea koulutyön päättymisajankohdasta taaksepäin. Harkintaa on lähinnä siinä, pidetäänkö pidempi joululoma ja lyhempi syysloma tai lyhempi joululoma ja pidempi syysloma tai aloitetaanko koulutyö elokuussa aikaisemmin.

Työ- ja loma-aikoja suunniteltaessa on tehty yhteistyötä Espoon ja
Vantaan kaupunkien kanssa.

Esittelijä

kasvatuksen ja koulutuksen toimialajohtaja
Satu Järvenkallas

Lisätietojen antaja

Henrik Hirviniemi, lakimies, puhelin: 09 310 26086

henrik.hirviniemi@hel.fi