Virkasuhteen täyttäminen, kaupunkiympäristöyksikkö, johtava palotarkastaja, SOTEPE-05-44-24

HEL 2024-013145
Asialla on uudempia käsittelyjä
§ 7

Johtava palotarkastaja, SOTEPE-05-44-24

Riskienhallintapäällikkö

Päätös

Riskienhallintapäällikkö päätti ottaa riskienhallintapalveluiden kaupunkiympäristöyksikössä avoinna olleeseen johtavan palotarkastajan vakinaiseen virkaan filosofian maisteri ********** 1.12.2024 alkaen.

Mikäli virkaan otetaan henkilö, joka ei ole Helsingin kaupungin palveluksessa eikä terveydellisiä tietoja ole käytettävissä virkaan otettaessa, päätös on ehdollinen, kunnes työantaja saa työterveyshuollon lausunnon henkilön edellytyksistä hoitaa työhön kuuluvia tehtäviä.

Lisäksi valittavilta henkilöiltä vaaditaan suostumus perusmuotoisen turvallisuusselvityksen tekemiseen. Virantäytön ehtona on, että virkaan otetun suostumuksella hankittava turvallisuusselvitys ei estä viran täyttöä. Lisäksi edellytämme Helsingin kaupungin päihdeohjelman mukaista huumausainetestausta.

Virkaan ja viransijaisuuteen valituille määrätään virantoimituksen aloittamisesta alkava kuuden kuukauden koeaika.

Päätöksen perustelut

Pelastuslaitoksen toimintasäännön mukaan yksikönpäällikkö toimii rekrytoivana esihenkilönä ja riskienhallintapäällikkö ottaa virkaan osastonsa esihenkilöt.

Virka oli julkisesti haettavana 26.8-10.9.2024. Hakuilmoitus julkaistiin Helsingin kaupungin sähköisessä rekrytointijärjestelmässä sekä muissa Helsingin kaupungin rekrytointikanavissa.

Viran kelpoisuusehdot:

  • Alempi soveltuva korkeakoulututkinto,
  • Hyvä suomen kielen kirjallinen ja suullinen taito sekä vähintään tyydyttävä ruotsin suullinen ja kirjallinen taito,
  • B-luokan ajokortti.

Virkaa täytettäessä on varsinaisten kelpoisuusehtojen lisäksi huomioitava perustuslain 125 §:ssä säädetyt yleiset nimitysperusteet julkisiin virkoihin eli taito, kyky ja koeteltu kansalaiskunto.

Kelpoisuusehtojen ja nimitysperusteiden lisäksi hakijalta odotettiin laaja-alaista näkemystä rakennetun kaupunkiympäristön turvallisuuden kehittämisestä sekä syvällistä ymmärrystä rakenteellisen paloturvallisuuden merkityksestä turvallisuudelle huomioiden pääkaupungin jatkuvasti muuttuvan toimintaympäristön haasteet.

Hakijan odotettiin kykenevän perustellusti ja ennakkoluulottomasti kehittämään niin vanhoja kuin uusia toimintamalleja. Työotteeltaan hakijan odotettiin olevan yhteistyöhakuinen, ratkaisukeskeinen ja helposti verkostoituva. Kykyä edistää yhteistyötä sekä pelastuslaitoksen sisällä että ulkoisten sidosryhmien välillä pidettiin tärkeänä. Hakijalta odotettiin myös kykyä työskennellä englannin ja ruotsin kielellä.

Hakijalta odotettiin kiinnostusta ihmisten kanssa työskentelyyn ja kykyä innostaa sekä inspiroida niin oman tiimin jäseniä kuin muutakin henkilöstöä. Muutosten johtamisessa odotettiin kykyä viedä muutoksia eteenpäin huolimatta mahdollisista vastoinkäymisistä.

Hakijalta odotettiin kiinnostusta tiedolla johtamiseen, ymmärrystä tutkimuksen ja tietojohtamisen roolista kehittämisen perustana sekä rohkeutta uusien asioiden, kuten tekoälyn kokeilemiseen osana tietojohtamista. Lisäksi odotettiin kiinnostuneisuutta ja taitoa tulevaisuuden ennakointiin.

Hakijalta odotettiin taitoa ja innostusta ihmisten johtamiseen, Helsingin kaupungin johtamisen kulmakivien tuntemusta, kykyä valmentavaan johtamisotteeseen sekä henkilöstön työhyvinvoinnin johtamiseen ja kehittämiseen. Lisäksi odotettiin kykyä erilaisten ihmisten, tilanteiden ja odotusten kohtaamiseen sekä osaamista luottamuksen ja yhteisöllisyyden rakentamiseen myös uusissa ja vaihtelevissa tilanteissa.

Vankkaa kokemusta odotettiin olevan vähintään yhdeltä tai useammalta seuraavista osa-alueista: rakenteellinen paloturvallisuus ja palotekninen suunnittelu, pelastus- tai rakennusvalvontaviranomaisen tehtävät, pelastustoiminta, rakentamisen asiantuntija- tai johtotehtävät, palotekniset laitteet, projekti- ja prosessiosaaminen, tutkimus- ja kehittämistehtävät, esihenkilötehtävät.

Lisäksi arvostettiin hyviä viestintä- ja vuorovaikutustaitoja, hyvän hallinnon tuntemusta, hyvää tietoteknistä osaamista, ylempää korkeakoulututkintoa, tietojohtamisen osaamista ja halua kehittää omaa osaamista.

Hakijat ja rekrytointiprosessi

Virkaan haki määräaikaan mennessä kaksitoista (12) hakijaa. Virkaa hakeneista yhdeksän hakijaa täytti virkavalinnan muodolliset hakuehdot. Hakemusten perusteella haastatteluihin kutsuttiin neljä henkilöä. Yksi haastatteluun kutsuttu hakija ei saapunut haastatteluun eikä vastannut poisjääntiään koskeviin tiedusteluihin. Haastattelut suoritettiin 16-17.9.2024. Hakijoita haastattelivat yksikönpäällikkö Janne Rautasuo ja apulaispalopäällikkö Toni Fohlin.

Arviointi

Hakijoiden ansioiden osalta vertailtiin työkokemusta, koulutusta, virassa hyödynnettävää osaamista ja mahdollista muuta hyödyllistä erityisosaamista.

Haastatteluissa selvitettiin mm. hakijoiden osaamista, näkemyksellisyyttä ja ymmärrystä rakennetun kaupunkiympäristön muutoksesta ja rakenteellisen paloturvallisuuden merkityksestä turvallisuudelle, asennetta ja motivaatiota haettavaan työhön, ongelmanratkaisua ja päätöksentekoa, kykyä oman työn johtamiseen, kykyä yhteistyöhön ja ryhmätyöhön, osaamista esihenkilötyössä ja työhyvinvoinnin sekä yhdenvertaisuuden kehittämisessä, kiinnostusta oman osaamisen kehittämiseen, kokemusta työskentelystä verkostoissa, Helsingin kaupungin johtamisen kulmakivien tuntemusta, tietojohtamisen sekä hyvän hallinnon tuntemusta, kielitaitoa, tietoteknisiä taitoja sekä projekti- ja prosessiosaamista.

Hakijoiden ansiovertailun, hakemusten sekä haastatteluista ilmenneiden seikkojen perusteella tehtiin kokonaisarviointi, jonka perusteella tehtiin valinta.

********** on pitkä ja monipuolinen kokemus työskentelystä Helsingin pelastuslaitoksen eri tehtävissä. Hän aloitti työskentelyn operatiivisissa tehtävissä vuonna 2006. Pelastajan työssä hän kouluttautui mm. vesisukeltajaksi ja nostolavakuljettajaksi. Pelastustoiminnan tehtävien lisäksi hänellä on usean vuoden kokemus pelastuslaitoksen onnettomuuksien ehkäisyn tehtävistä ensin palotarkastajana määräaikaisen valvonnan tehtävissä ja vuodesta 2021 lähtien palotarkastaja-asiantuntijana rakenteellisen paloturvallisuuden neuvonnan tiimissä. Hän on suorittanut pelastajan tutkinnon sekä filosofian maisterin tutkinnon Helsingin yliopiston matemaattis-luonnontieteellisessä tiedekunnassa, pääaineenaan aluetiede.

Pitkä kokemus pelastustoiminnan tehtävistä ja ensihoidosta sekä työssä kertynyt osaaminen rakennuskohteiden suunnittelun ohjaamisesta ja neuvonnasta on tuonut hänelle laaja-alaisen ymmärryksen rakenteellisen paloturvallisuuden merkityksestä pääkaupungin turvallisuudelle. Hänellä on hyvä käsitys erilaisten suunnitteluratkaisujen käytännön toimivuudesta, tulipalojen ja muiden onnettomuuksien vaarallisuudesta rakennetussa ympäristössä sekä pelastuslaitoksen toimintaedellytysten varmistamisen tärkeydestä. Maisterintutkinto aluetieteestä on entisestään lisännyt hänen erinomaista näkemyksellisyyttänsä rakennetun kaupunkiympäristön turvallisuuden suunnittelusta ja kehittämisestä.

Haastattelussa hän toi erinomaisesti esille tavoitteensa ja kiinnostuksensa haettavana ollutta tehtävää kohtaan. Haastattelussa hakija oli avoin, selkeä, itsevarma ja hyvä keskustelija. Hän toi hyvin esille näkemyksiään mm. työhyvinvoinnin kehittämisestä ja johtamisesta, sidosryhmäyhteistyön kehittämisestä, valmentavasta johtamisotteesta, tietojohtamisesta sekä hyvän hallinnon toteuttamisesta.

Hakijan monipuolinen kokemus ja perehtyneisyys niin operatiivisiin tehtäviin kuin riskienhallinnan tehtäviin, käytännön kokemus rakenteellisen paloturvallisuuden ohjauksen ja neuvonnan tehtävistä, kokemus viranomais- ja sidosryhmäyhteistyöstä, näkemyksellisyys rakennetun kaupunkiympäristön turvallisuuden kehittämisestä, näytöt rakentavasta ja luottamusta lisäävästä toiminnasta työyhteisössä sekä vahva näkemyksellisyys esihenkilötyöstä tukevat hänen valintaansa.

********** on toiminut Helsingin pelastuslaitoksella rakenteellisen paloturvallisuuden neuvontatiimissä vuodesta 2021. Sitä ennen hän on toiminut palotarkastajana Pirkanmaan pelastuslaitoksella. Ennen siirtymistään pelastusalalle hänellä on monipuolinen kokemus yksityiseltä turvallisuusalalta.

Hän on suorittanut turvallisuusalan tradenomin (AMK) tutkinnon sekä hallintotieteiden maisterin tutkinnon Itä-Suomen yliopistosta. Haetun tehtävän näkökulmasta erityisen hyödyllistä osaamista hakijalla on hallinnon ja juridiikan osa-alueelta, mitä voidaankin pitää hänen erityisenä vahvuutenansa.

Hakija oli haastattelussa avoin, motivoitunut ja suorasanainen. Hän toi haastattelussa hyvin esille osaamistaan ja kokemustaan rakenteellisesta paloturvallisuudesta ja juridiikasta. Hän ei kuitenkaan aivan yllä valitun henkilön tasolle pelastustoiminnan osaamisessa, näkemyksellisyydessä rakennetun kaupunkiympäristön turvallisuuden kehittämisessä sekä näkemyksellisyydessä esihenkilötyöhön työhyvinvoinnin kehittämisen, valmentavan johtamisen ja tietojohtamisen osalta.

********** on pelastajan tutkinto, palopäällystön koulutusohjelmasta insinööri (AMK) -tutkinto sekä kansainvälinen paloturvallisuuden maisteritutkinto (International Master of Science in Fire Safety Engineering, Ghent University / University of Edinburgh / Lund University).

Hän on työskennellyt paloteknisenä suunnittelijana yksityisessä insinööritoimistossa vuodesta 2022 ja sitä ennen hänellä on lyhyehkö kokemus turvallisuuskouluttajan, palomiehen ja palotarkastajan tehtävistä Etelä-Karjalan pelastuslaitokselta. Lisäksi hän on ollut mukana Suomen pelastusalan keskusjärjestön tutkimushankkeessa vuonna 2021-2022.

Haastattelussa hakija oli avoin, asiallinen ja helposti lähestyttävä. Hän toi haastattelussa esille osaamistaan rakenteellisesta paloturvallisuudesta ja paloteknisestä suunnittelusta. Hakijan syvällistä rakenteellista paloturvallisuutta koskevaa koulutusta ja osaamista esimerkiksi toiminnallisessa palosuunnittelussa voidaan pitää hänen erityisenä vahvuutenansa.

Vahvasta koulutustaustasta huolimatta hakijan kokemus ja osaaminen pelastustoiminnasta ja viranomaistoiminnasta, näkemyksellisyys rakennetun kaupunkiympäristön turvallisuuden kehittämisestä sekä näkemyksellisyys esihenkilötyöhön eivät aivan yllä valitun henkilön tasolle.

Päätös tullut nähtäväksi 17.10.2024

OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
  • kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin sosiaali-, terveys- ja pelastuslautakunta.

Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:

Suojattu sähköposti: https://securemail.hel.fi/

Käytäthän aina suojattua sähköpostia, kun lähetät henkilökohtaisia tietojasi.

Muistathan asioinnin yhteydessä mainita kirjaamisnumeron (esim. HEL 2021-000123), mikäli asiasi on jo vireillä Helsingin kaupungissa.

Sähköpostiosoite:
helsinki.kirjaamo@hel.fi
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11-13
Puhelinnumero:
09 310 13700

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava

  • päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • oikaisuvaatimuksen tekijä
  • millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
  • oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Sulje

Lisätietojen antaja

Janne Rautasuo, yksikön päällikkö, puhelin: 0401680284

janne.rautasuo@hel.fi

Päättäjä

Pekka Itkonen
riskienhallintapäällikkö