Kuuleminen, elintarvikelaki 55 §, Pho Viet Khang, Khang Keittiö Oy
Elintarvikelain 55 §:n mukaisen määräyksen antaminen Khang Keittiöt Oy:lle/Pho Viet Khangille
Päätös
Toimija
Khang Keittiöt Oy, Mestarinkatu 12 C 66, 02650 Espoo, y-tunnus 3443639-8
Elintarvikehuoneisto
Pho Viet Khang, Pengerkatu 29, 00500 Helsinki
Elintarviketurvallisuusyksikön päällikön määräys
1. Ravintolan kaikki huonokuntoiset ja rikkinäiset lattiapinnat tulee kunnostaa.
2. Ravintolaan on asennettava vesipiste keittiöön elintarvikkeiden käsittelyä varten.
3. Käymälä ei saa avautua suoraan elintarvikkeiden käsittelytilaan.
4. Mikäli kotona valmistetaan elintarvikkeita, tulee kodin soveltuvuus elintarvikehuoneistoksi varmistaa ja rekisteröidä tila elintarvikehuoneistoksi.
5. Elintarvikehuoneiston käyttötarkoitus ja ilmanvaihdon riittävyys tulee selvittää.
6. Asiakkaille on ilmoitettava ruoan valmistukseen käytettävän tuoreen, jäähdytetyn tai jäädytetyn lihan alkuperää kirjallisesti.
7. Asiakkaille on ilmoitettava tarjolla olevien elintarvikkeiden allergioita ja intoleransseja aiheuttavat aineet ja tuotteet tai tieto näiden tietojen saamisesta henkilökunnalta.
8. Omavalvontajärjestelmän mukainen seuranta ja siihen liittyvä kirjanpito on aloitettava elintarvikkeiden jäähdytyksestä.
Määräaika
Edellä mainitut toimenpiteet on toteutettava 15.12.2024 mennessä.
Täytäntöönpano
Määräystä on noudatettava mahdollisesta muutoksenhausta huolimatta, jollei oikaisuvaatimuksen käsittelevä viranomainen (kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaosto) toisin määrää.
Asiaan liittyvät taustatiedot
Pho Viet Khangiin on tehty valvontasuunnitelman mukainen tarkastus 25.7.2024. Toimija valmistaa vietnamilaista ruokaa ja käsittelee raakaa lihaa ja raakoja kasviksia. Tarkastuksella on havaittu, ettei tilassa ole tarpeeksi vesipisteitä toimintaan nähden. Elintarvikehuoneiston lattia on huonokuntoinen ja vaikeasti puhtaana pidettävä. Elintarvikkeista annettavissa tiedoissa on epäkohtia. Omavalvonnan hallintaan ei ollut suunnitelmaa. Pakasteiden ja kylmänä säilytettävien elintarvikkeiden säilytyslämpötiloissa ja lämpötilakirjauksissa oli puutteita. Korjaavat toimenpiteet on edellytetty tehtäväksi 25.9.2024 mennessä (Liite 1 Tarkastuskertomus 25.7.2024).
Pho Viet Khangiin on tehty uusintatarkastus 3.10.2024, jolloin on todettu, ettei kaikkia epäkohtia ole korjattu määräajassa. Elintarvikkeiden säilytyslämpötilat oli korjattu ja tilaa siistitty. Lisäksi toimija oli tehnyt suunnitelman omavalvonnan hallintaan ja aloittanut omavalvonnan lämpötilakirjaukset. Elintarvikkeiden jäähdytyksen kirjanpito kuitenkin puuttui edelleen. Vesipisteeksi oli lisätty säiliöllinen vesipiste, jota ei katsota sopivaksi kiinteisiin elintarvikehuoneistoihin. Vesipisteitä ei ole tarpeeksi toimintaan nähden. Lattiaa oli osittain kunnostettu, mutta se oli pääosin edelleen huonokuntoinen. Elintarvikehuoneiston ilmanvaihdon riittävyyttä ei oltu selvitetty. Käymälä aukea suoraan elintarvikkeiden käsittelytilaan. Elintarvikkeista annettavissa tiedoissa on epäkohtia. Toimija kertoi alkaneensa valmistamaan osan elintarvikkeista kotonaan. (Liite 2 Tarkastuskertomus 3.10.2024)
Kuuleminen
Toimijaa on kuultu elintarvikelain (297/2021) 55 §:n mukaisesta määräyksestä sekä asetettavasta määräajasta 15.10.2024 päivätyllä kirjeellä (Liite 3 Kuulemiskirje 15.10.2024).
Toimija on antanut vastineen määräaikaan mennessä. Vastineessa toimija ilmoittaa, että kaikki kuulemiskirjeessä korjattavat kohdat tullaan korjaamaan remontissa, jonka arvioitu valmistumispäivä on 15.11.2024 (Liite 4 Vastine 27.10.2024).
Päätöksen perustelut
Neuvonnasta, opastuksesta ja kehotuksesta huolimatta Khang Keittiöt Oy ei ole korjannut kaikkia tarkastuksilla havaittuja epäkohtia. Koska Khang Keittiöt Oy ei ole korjannut havaittuja epäkohtia, on epäkohtien korjaamiseksi tarpeen antaa elintarvikelain 55 §:ssä tarkoitettu määräys.
Elintarvikelain (297/2021) 55 §:n mukaan valvontaviranomainen voi määrätä toimijan korjaamaan epäkohdan, jos:
1) elintarvike tai elintarvikekontaktimateriaali, elintarvikehuoneisto tai alkutuotantopaikka taikka elintarvike- tai kontaktimateriaalitoiminta voi aiheuttaa vaaraa ihmisen terveydelle tai ne ovat muutoin elintarvikesäännösten vastaisia; tai
2) elintarvikkeesta tai elintarvikekontaktimateriaalista annetut tiedot voivat aiheuttaa vaaraa ihmisen terveydelle tai johtaa kuluttajaa harhaan.
Elintarvikesäännösten vastaisuus on määrättävä korjattavaksi välittömästi tai valvontaviranomaisen asettamassa määräajassa.
Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (852/2014) liitteessä II säädetään elintarvikehuoneistoihin sovellettavista yleisistä vaatimuksista: 1. Elintarvikehuoneistot on pidettävä puhtaina ja hyvässä kunnossa. 2. Elintarvikehuoneistojen on oltava pohjapiirrokseltaan, suunnittelultaan, rakennustavaltaan, sijainniltaan ja kooltaan sellaiset, että a) ne voidaan asianmukaisesti huoltaa, puhdistaa ja/tai desinfioida, niissä voidaan ehkäistä tai vähentää ilman kautta tulevaa saastumista ja niissä on riittävät työtilat kaikkien toimien suorittamiseksi hygieenisesti.
Pho Viet Khang -ravintola ei ollut korjannut huonokuntoisia ja rikkinäisiä lattiapintoja suunnitelman mukaisesti. Ravintolan käyttötarkoitusta ja ilmanvaihdon riittävyyttä ei oltu selvitetty/varmistettu. Kotikeittiön soveltuvuutta ruoanvalmistukseen ei ole varmistettu.
Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen elintarvikehygieniasta (852/2014) liitteen II luvussa I todetaan, että tiloissa on oltava riittävä määrä asianmukaisesti sijoitettuja pesualtaita. Pesualtaissa on oltava kuuma ja kylmä juokseva vesi sekä käsienpesuun ja hygieeniseen kuivaamiseen tarvittavat aineet.
Pho Viet Khang -ravintolasta puuttui asianmukaisesti sijoiteltu pesuallas elintarvikkeiden käsittelyyn.
Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen elintarvikehygieniasta (852/2004) liitteen II luvun I mukaan käymälät eivät saa avautua suoraan tiloihin, joissa elintarvikkeita käsitellään.
Pho Viet Khang -ravintolan henkilökunnalle osoitettu käymälä avautui suoraan keittiötilan vesipisteelle, jossa käsiteltiin raakoja elintarvikkeita.
Elintarvikelain (297/2021) 10 §:n mukaan elintarvikealan toimijan on tehtävä ilmoitus elintarviketoiminnasta toiminnan rekisteröintiä varten toimivaltaisen valvontaviranomaisen tarjoamaan sähköiseen palveluun tai toimitettava tiedot muulla tavoin toimivaltaiselle valvontaviranomaiselle viimeistään neljä viikkoa ennen toiminnan aloittamista tai olennaista muuttamista.
Pho Viet Khang -ravintolan toimija ei ole tehnyt ilmoitusta kotona toimivasta elintarvikehuoneistosta.
Maa- ja metsätalousministeriön asetuksen elintarviketietojen antamisesta kuluttajalle (834/2014, 154/2019) 6 §:ssä todetaan, että pakkaamattomista elintarvikkeista on elintarvikkeen luovutuspaikassa annettava loppukuluttajalle tieto kaikista elintarvikkeen valmistuksessa käytetyistä ja lopullisessa elintarvikkeessa edelleen jossain muodossa olevista ainesosista, jotka ovat allergioita ja intoleransseja aiheuttavia ainesosia. Asetuksessa elintarviketietojen antamisesta kuluttajille 7 a §:ssä todetaan, että pakkaamattomasta elintarvikkeesta on tarjoilupaikassa annettava loppukuluttajalle tiedot elintarvikkeen nimestä sekä elintarvikkeen ainesosana käytetyn lihan alkuperä. Asetuksessa elintarviketietojen antamisesta kuluttajille 8 §:ssä todetaan, että 6 ja 7 a §:ssä säädetyt tiedot on ilmoitettava loppukuluttajalle kirjallisesti elintarvikkeen luovutuspaikassa helposti havaittavassa ja selkeässä esitteessä tai taulussa tai muulla vastaavalla selkeällä tavalla. Asetuksen 6 pykälällä tarkoitetut tiedot voidaan antaa myös suullisesti edellyttäen, että elintarvikkeen läheisyydessä olevassa helposti havaittavassa ja selkeässä esitteessä tai taulussa tai muulla vastaavalla tavalla ilmoitetaan, että tiedot on saatavissa pyydettäessä henkilökunnalta tai että tiedot ovat kuluttajan saatavissa kirjallisessa tai elektronisessa muodossa ennen ostopäätöksen tekoa ilman ylimääräisiä kustannuksia; ja tiedot ovat kirjallisessa tai elektronisessa muodossa elintarvikkeen luovutuspaikassa henkilökunnan ja valvontaviranomaisten helposti saatavilla.
Pho Viet Khang -ravintolassa ei ole asiakkaiden nähtävillä tietoa ruuan valmistukseen käytettävän lihan alkuperämaasta tai tarjottavien elintarvikkeiden allergeeneista. Myös tiedote allergeenitietojen saamisesta henkilökunnalta puuttui asiakkaiden nähtäviltä.
Maa- ja metsätalousministeriön asetuksen elintarvikehygieniasta (318/2021) 22 §: n mukaan elintarviketoimintaan liittyvien omavalvonnan kirjausten on sisällettävä tallenteet omavalvonnan toteuttamisesta, siihen liittyvistä mittauksista, tutkimuksista ja selvityksistä sekä tehdyistä korjaavista toimenpiteistä ja ilmoituksista viranomaiselle. Toimijan on säilytettävä omavalvonnan kirjauksia vähintään yksi vuosi elintarvikkeen viimeisen käyttöajankohdan tai vähimmäissäilyvyysajan jälkeen
tai vähintään yksi vuosi elintarvikkeen käsittelystä, jos edellä mainittuja päiväysmerkintöjä ei vaadita, jollei asiasta ole toisin säädetty. Toimijan on lisäksi säilytettävä tehtyjen tutkimusten viimeisimmät tulokset. Kirjausten on oltava valvontaviranomaisen saatavilla.
Pho Viet Khang - ravintolassa ei ollut esittää omavalvonnan kirjauksia elintarvikkeiden jäähdytyksen osalta.
Elintarvikelain 78 §:n mukaan tätä päätöstä on noudatettava ennen kuin se on saanut lainvoiman tai ennen kuin oikaisuvaatimusta on käsitelty, jollei valitusviranomainen tai vastaavasti oikaisuvaatimuksen käsittelevä viranomainen toisin määrää.
Sovellettavat oikeusohjeet
Elintarvikelaki (297/2021) 1, 10, 55, 75 §, 78 §
Hallintolaki (434/2003) 34, 36 §
Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EY) N:o 852/2004 Yleinen elintarvikehygienia-asetus, liite II
Maa- ja metsätalousministeriön asetus elintarviketietojen antamisesta kuluttajille (834/2014, 154/2019) 6, 7a, 8 §
Maa- ja metsätalousministeriön asetus elintarvikehygieniasta
(318/2021) 22 §
Toimivaltaperuste
Kaupunkiympäristön ympäristö- ja lupajaosto on elintarvikelain (297/2021) 27 §:n mukainen kunnan valvontaviranomainen. Ympäristö- ja lupajaosto on siirtänyt päätäntävaltaansa edelleen elintarviketurvallisuusyksikön päällikölle.
Mahdolliset jatkotoimenpiteet asiassa
Jos epäkohtia ei ole korjattu päätöksessä asetettuun määräaikaan mennessä, voidaan kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaostolle esitellä päätösehdotus, jossa määräystä tultaisi tehostamaan uhkasakolla. Mahdollinen uhkasakko voisi olla 10 000 euroa.
Muutoksenhaku
Oikaisuvaatimusohje on liitteenä.
Tiedoksiantotapa
Pöytäkirjanote toimitetaan haastetiedoksiantona Khang Keittiöt Oy:lle.
Päätös tullut nähtäväksi 11.11.2024
OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI
Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.
Oikaisuvaatimusoikeus
Oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen).
Viranomainen saa lisäksi vaatia oikaisua, jos muutoksenhakuoikeus on viranomaisen valvottavana olevan julkisen edun vuoksi tarpeen.
Oikaisuvaatimusaika
Oikaisuvaatimus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.
Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon sinä päivänä, jona päätös on luovutettu asianosaiselle tai hänen lailliselle edustajalleen.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.
Postitse saantitodistusta vastaan lähetetystä päätöksestä katsotaan asianomaisen saaneen tiedon saantitodistuksen osoittamana aikana.
Käytettäessä todisteellista sähköistä tiedoksiantoa päätös katsotaan annetun tiedoksi, kun asiakirja on noudettu viranomaisen osoittamalta palvelimelta, tietokannasta tai muusta tiedostosta.
Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.
Oikaisuvaatimusviranomainen
Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaosto.
Ympäristö- ja lupajaoston asiointiosoite on seuraava:
Suojattu sähköposti: https://securemail.hel.fi/
Käytäthän aina suojattua sähköpostia, kun lähetät henkilökohtaisia tietojasi.
Muistathan asioinnin yhteydessä mainita kirjaamisnumeron (esim. HEL 2021-000123), mikäli asiasi on jo vireillä Helsingin kaupungissa.
Sähköpostiosoite: | helsinki.kirjaamo@hel.fi |
Postiosoite: | Helsingin kaupungin kirjaamo |
Kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaosto | |
PL 10 | |
00099 HELSINGIN KAUPUNKI | |
Käyntiosoite: | Pohjoisesplanadi 11–13 |
Puhelinnumero: | 09 310 13700 |
Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.
Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava
- päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
- miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
- millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
- oikaisuvaatimuksen tekijä
- millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
- oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.
Lisätietojen antaja
Riikka Pennanen, tiimipäällikkö, puhelin: 09 310 20996