Kielivalikoimamuutos, painotettu opetus, Suutarilan peruskoulu, kasvatuksen ja koulutuksen toimiala

HEL 2024-013253
Asialla on uudempia käsittelyjä
Tämä on esitys

Kasvatus- ja koulutuslautakunnan suomenkielisen jaoston päätös Suutarilan peruskoulun kieliohjelman ja painotetun opetuksen muutoksista 1.8.2025 alkaen

Kasvatus- ja koulutuslautakunnan suomenkielinen jaosto

Päätösehdotus

Kasvatus- ja koulutuslautakunnan suomenkielinen jaosto päättää hyväksyä Suutarilan peruskoulun kieliohjelman, jonka myötä koulu luopuu A1-ruotsista, sekä latinan B2-kielen painotusopetuksen lakkauttamisen.

Esittelijän perustelut

Kielivalikoimamuutos

Helsingin suomenkielisissä kouluissa oppilaat opiskelevat kaikille yhteisiä A1- ja B1-oppimäärän kieliä. A1-kielen opiskelu alkaa ensimmäiseltä luokalta ja B1-kielen kuudennelta luokalta. Näiden lisäksi oppilailla on mahdollisuus opiskella valinnaisia A2- ja B2-oppimäärän kieliä kolmannelta ja kahdeksannelta luokalta alkaen.
Helsingin kaupunkitasoiseen kielivalikoimaan kuuluvat seuraavat kielet:
A1-kieli: englanti, espanja, kiina, pohjoissaame, ranska, ruotsi, saksa, venäjä, viro
A2-kieli: englanti, espanja, kiina, ranska, ruotsi, saksa, venäjä
B1-kieli: englanti, ruotsi
B2-kieli: espanja, italia, kiina, latina, ranska, saksa, venäjä

Koulukohtainen eri oppimäärien kielivalikoima määritellään koulun opetussuunnitelmassa ja siitä tiedotetaan myös koulun verkkosivuilla. Kasvatus- ja koulutuslautakunnan suomenkielinen jaosto on päättänyt kaikkien suomenkielisten koulujen A1-oppimäärän kielivalikoimasta 19.12.2017 (§ 36) ja A2-oppimäärän kielivalikoimasta 24.4.2018 (§ 23). Koulun johtokunnan on mahdollista muuttaa koulukohtaista kielivalikoimaa esittämällä muutosta kasvatus- ja koulutuslautakunnan suomenkieliselle jaostolle.

Nyt esitetyt muutokset koskevat koulun A1-kieliä ja B2-kielen painotusopetusta. Muutokset tulevat voimaan 1.8.2025.

Kasvatus- ja koulutuslautakunta päätti 3.5.2022 yhdistää Suutarilan ala-asteen koulun ja Suutarinkylän peruskoulun yhtenäiseksi Suutarilan peruskouluksi 1.8.2025 alkaen. Koulun johtokunta esittää kielivalikoiman rajaamista niin, että Suutarinkylän peruskoulussa tarjotaan A1-kielenä englantia ja A1-ruotsista luovutaan (liite 1). A1-ruotsi on ollut Suutarilan ala-asteella koulutulokkaille vaihtoehtona useiden vuosien ajan eikä yhtään ryhmää ei ole muodostunut, koska minimimäärä ei ole täyttynyt. Vähäisen kysynnän vuoksi kielivalikoiman rajaamista pidetään perusteltuna.

Muutoksen jälkeen Suutarilan peruskoulun kielivalikoima on:
A1-kieli: englanti
A2-kieli: espanja, ranska, ruotsi, saksa
B1-kieli: ruotsi
B2-kieli: saksa, espanja, ranska

Painotetun opetuksen muutos

Koulun johtokunta esittää, että Suutarinkylän peruskoulussa ollut latinan, B2-kielen, painotusopetus lakkautetaan Suutarilan peruskoulussa 1.8.2025 alkaen (liite 1). Latinan painotettua opetusta järjestetään seuraavissa Helsingin kaupungin kouluverkon sopimuskouluissa: Helsingin normaalilyseo, Herttoniemen yhteiskoulu ja Töölön yhteiskoulu. Suutarinkylän peruskoulussa latinan painotettu opetus ei ole toteutunut viimeisen kahden lukuvuoden aikana vähäisen hakijamäärän vuoksi, joten lakkauttaminen voidaan katsoa perustelluksi.

Toimivalta

Hallintosäännön 15. luvun 2 §:n 2. kohdan mukaan, ellei toimivallasta ole toisin säädetty tai määrätty, kasvatus- ja koulutuslautakunnan suomenkielinen jaosto ja ruotsinkielinen jaosto oman kieliryhmänsä osalta päättää perusopetuslain mukaisen opetuksen koulukohtaisesta sekä lukio- ja ammatillisen koulutuksen oppilaitoskohtaisesta järjestämisestä ja mitoituksesta.

Esittelijä

perusopetusjohtaja
Outi Salo

Lisätietojen antaja

Elena Silverang, koulutuskoordinaattori, puhelin: 09 310

elena.silverang@hel.fi