Opetussuunnitelman muutos, kielirikasteisesta opetuksesta luopuminen 1.8.2025 alkaen, Merilahden peruskoulu ja Ruoholahden ala-asteen koulu

HEL 2024-013498
Asialla on uudempia käsittelyjä
14. / 77 §

Kasvatus- ja koulutuslautakunnan suomenkielisen jaoston päätös Merilahden peruskoulun ja Ruoholahden ala-asteen koulun kielirikasteisesta opetuksesta luopumisesta 1.8.2025 alkaen

Kasvatus- ja koulutuslautakunnan suomenkielinen jaosto

Päätös

Kasvatus- ja koulutuslautakunnan suomenkielinen jaosto päätti hyväksyä Merilahden peruskoulun ja Ruoholahden ala-asteen koulun kieliohjelmamuutoksen, jonka myötä koulut luopuvat kielirikasteisesta suomi-englanti -opetuksesta 1.8.2025 alkaen.

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Sulje

Opetushallitus on 22.12.2014 antanut määräyksen perusopetuksen valtakunnallisista perusteista, jotka on otettu käyttöön portaittain alkaen 1.8.2016. Helsingin kuntakohtaiset opetussuunnitelmakirjaukset on hyväksytty opetuslautakunnan suomenkielisessä jaostossa 16.6.2015 (§ 61) ja vuosiluokkakokonaisuudet 1.3.2016 (§ 14). Koulukohtaiset osuudet on hyväksytty opetuslautakunnan suomenkielisessä jaostossa 21.6.2016 (§ 57). Helsingin kaupungin peruskoulujen opetussuunnitelman yhteinen osuus koostuu kunta- ja koulukohtaisista tarkennuksista valtakunnallisen opetussuunnitelman kirjausten lisäksi.
Opetussuunnitelma on koulun opetuksen ja kasvatuksen työväline ja sitä muutetaan ja tarkennetaan koulun opetuksen ja kasvatuksen tavoitteiden ja tarpeiden mukaisesti. Kaksikielisen opetuksen osalta koulukohtaisessa opetussuunnitelmassa määritellään, antaako koulu kielirikasteisten opetusta sekä sen järjestämisen periaatteet.

Nyt päätettävät muutokset koskevat suppeampaa kaksikielistä opetusta (kielirikasteinen opetus), jonka järjestäminen määritellään koulukohtaisessa opetussuunnitelman luvussa 10 Kaksikielinen opetus. Kielirikasteista opetusta annetaan 11 Helsingin kouluista. Kielirikasteisessa perusopetuksessa 10–25 % opetuksesta annetaan englanniksi. Kielirikasteista opetusta tarjotaan lähikoulupalveluna, eikä opetukseen otettaessa käytetä valintakoetta.

Merilahden peruskoulu

Merilahden peruskoulussa on 2017 koulujen yhdistymisen (Kallahden peruskoulu ja Meri-Rastilan ala-asteen koulu) jälkeen järjestetty kielirikasteista englannin opetusta alkuopetuksen luokilla 1-2. Johtokunta esittää kielirikasteisuudesta luopumista (liite 1), sillä koulussa on tarjolla laaja kielivalikoima A1 ja A2-kieliä. Näistä A1-kielinä on viime vuosina toteutunut vain englanti, mutta A2-kieliä on valittu enenevissä määrin. Johtokunta näkee, että kielirikasteisuudesta luopuminen auttaa oppilaiden suomen kielen tukemista. Tällä hetkellä Merilahden peruskoulussa on kaikki luokanopettajan virat täytetty. Näistä vakinaisessa virkasuhteessa olevilla opettajilla ei ole kenelläkään virallista muodollista kelpoisuutta kielirikasteiseen opetukseen. Perusteluita on esitelty tarkemmin liitteessä 2.

Ruoholahden ala-asteen koulu

Ruoholahden ala-asteen koulun johtokunta esittää yksimielisesti englannin kielirikasteisesta opetuksesta luopumista Ruoholahden ala-asteen koulussa / uudessa yhtenäisessä peruskoulussa 1.8.2025 lähtien (liite 3). Esitykseen on kuultu sekä opettajia että oppilaskuntaa (liite 4). Johtokunta näkee, että kielirikasteisuudesta luopuminen auttaa oppilaiden suomen kielen tukemista. Suurimmalla osalla koulun opettajista ei ole virallista muodollista kelpoisuutta kielirikasteiseen opetukseen ja pätevien opettajien rekrytointi koetaan haastavaksi.

Hallintosäännön 15. luvun 2 §:n 2. kohdan mukaan, ellei toimivallasta ole toisin säädetty tai määrätty, kasvatus- ja koulutuslautakunnan suomenkielinen jaosto ja ruotsinkielinen jaosto oman kieliryhmänsä osalta päättää perusopetuslain mukaisen opetuksen koulukohtaisesta sekä lukio- ja ammatillisen koulutuksen oppilaitoskohtaisesta järjestämisestä ja mitoituksesta.

Sulje

Päätös tullut nähtäväksi 05.11.2024

OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
  • kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin kasvatus- ja koulutuslautakunta.

Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:

Suojattu sähköposti: https://securemail.hel.fi/

Käytäthän aina suojattua sähköpostia, kun lähetät henkilökohtaisia tietojasi.

Muistathan asioinnin yhteydessä mainita kirjaamisnumeron (esim. HEL 2021-000123), mikäli asiasi on jo vireillä Helsingin kaupungissa.

Sähköpostiosoite:
helsinki.kirjaamo@hel.fi
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11-13
Puhelinnumero:
09 310 13700

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava

  • päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • oikaisuvaatimuksen tekijä
  • millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
  • oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Sulje

Esittelijä

perusopetusjohtaja
Outi Salo

Lisätietojen antaja

Elena Silverang, koulutuskoordinaattori, puhelin: 09 310

elena.silverang@hel.fi