Tutkimuslupa, Arpinen kansa: Kriisien jäljet väestön terveydessä ja toimeentulossa 1900-luvun alun Suomess
Tutkimuslupa tutkimukseen ”Arpinen kansa: Kriisien jäljet väestön terveydessä ja toimeentulossa 1900-luvun alun Suomessa”
Päätös
Perhepalvelujen johtaja myönsi tutkimusluvan ********** tutkimukselle ”Arpinen kansa: Kriisien jäljet väestön terveydessä ja toimeentulossa 1900-luvun alun Suomessa” (akatemiahanke). Yhteyshenkilö on kaupunginarkiston tutkija ********** Tutkimuslupa on voimassa 30.6.2028 saakka.
Tutkimuslupaan sovelletaan seuraavia ehtoja:
Aineistoa käsittelevät ainoastaan tutkimuksen kannalta välttämättömät henkilöt tutkimustarkoituksessa. Jos henkilörekistereihin sisältyviä tai salassa pidettäviä tietoja käsittelevät muut kuin allekirjoittaneet, on heidän toimitettava salassapitositoumuksensa kaupungin kirjaamoon tämän päätöksen asiakirjoihin liitettäväksi (saatteena mainittava asian diaarinumero).
Tutkimusprosessissa noudatetaan yleisiä tutkimuseettisiä periaatteita. Tutkimusraportista ei saa olla tunnistettavissa tutkimukseen osallistuneita henkilöitä.
Tutkimuksesta ei tule koitua kustannuksia sosiaali-, terveys- ja pelastustoimelle.
Tutkija sitoutuu noudattamaan EU:n yleisen tietosuoja-asetuksen, tietosuojalain 1050/2018 sekä muun voimassa olevan lainsäädännön tutkijalle asettamia vaatimuksia.
Tutkija saapuu pyydettäessä maksutta esittelemään tutkimuksen tuloksia Helsingin sosiaali-, terveys- ja pelastustoimeen.
Sähköinen tutkimusraportti tai sen osoite toimitetaan sosiaali-, terveys- ja pelastustoimialan käyttöön osoitteella: sotepe.tutkimusluvat@hel.fi. Valmiit tutkimukset ovat henkilökunnan käytettävissä sosiaali-, terveys- ja pelastustoimen intrasivuilla.
Päätöksen perustelut
Kyseessä on Suomen Akatemian rahoittama nelivuotinen tutkimushanke, jossa tutkitaan taloudellisten ja sosiaalisten kriisien pitkäaikaisia vaikutuksia väestön terveyteen, toimeentuloon ja kyvykkyyksiin. Tutkimuslupaa haetaan saman aineiston käyttöön, jotka hyödynnettiin tutkimushankkeessa "Sodan, nälän ja kehityksen antropometriaa: Helsingin kansakoululaisten vuosien 1910-1932 terveyskortiston digitointi" (HEL 2019-013406, liite 6). Tutkimus ottaa osaa kansainväliseen keskusteluun varhaisista elinoloista, shokeista ja niiden lyhyt- ja pitkäaikaisista vaikutuksista väestöön. Tutkimusaihe on myös kansallisesti merkittävä, sillä se antaa uutta tietoa 1900-luvun kriisien vaikutuksista väestötasolla, sekä erityisesti siitä, miten kriisit ovat vaikuttaneet lapsiväestöön Suomessa.
Aiemmassa tutkimuksessa valokuvattiin helsinkiläisten kansakoululaisten kouluterveyskortit ajalta 1910–1932 ja korteissa olevat terveystiedot kerättiin tilastolliseksi tietokannaksi. Kerätystä aineistosta on tuhottu kaikki tunnistetiedot ja se on tällä hetkellä Helsingin yliopiston hallussa. Tutkimuksen tarkoituksena on jatkaa tilastollista tutkimusta olemassa olevalla aineistolla ja yhdistää valokuvattujen terveyskorttien nimitiedot aiemmin luotuun tietokantaan myöhemmin tapahtuvaa uutta jatkotutkimusta varten, jolle haetaan tutkimuslupaa erikseen. Tällä hakemuksella ei haeta lupaa Helsingin kaupunginarkistossa sijaitsevan alkuperäisaineiston (kansakoululaisten terveyskortisto) hyödyntämiseen.
Tutkittavat eivät suurella todennäköisyydellä ole enää elossa, sillä nuorimmat olivat syntyneet vuonna 1923 eli hieman yli 100 vuotta sitten. Kuolleiden henkilöiden tietoihin ei sovelleta EU:n yleistä tietosuoja-asetusta. Tutkimusaineisto tullaan siirtämään tietolupaviranomaisen tietoturvalliseen käyttöympäristöön käsittelyä varten liitteenä olevan tietosuojaselosteen mukaisesti ja tallennetaan digitaalisessa muodossa Kansallisarkistoon hankkeen päätyttyä. Tulokset kirjataan siten, ettei osallistujia voida tunnistaa. Tutkija sitoutuu noudattamaan hyvää tieteellistä käytäntöä ja eettisiä ohjeita. Tutkimuksesta on tarkoitus julkaista artikkeleita alan tieteellisissä julkaisuissa.
Sosiaali-, terveys- ja pelastustoimialan toimialajohtajan päätöksen 30.11.2023 § 249 mukaan tutkimusluvan myöntämisestä tai hylkäämisestä päättää perhepalvelujen johtaja palveluansa koskevissa tutkimusluvissa.
Päätös tullut nähtäväksi 28.10.2024
OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI
Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.
Oikaisuvaatimusoikeus
Oikaisuvaatimuksen saa tehdä
- se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
- kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika
Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.
Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.
Oikaisuvaatimusviranomainen
Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin sosiaali-, terveys- ja pelastuslautakunta.
Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:
Suojattu sähköposti: https://securemail.hel.fi/
Käytäthän aina suojattua sähköpostia, kun lähetät henkilökohtaisia tietojasi.
Muistathan asioinnin yhteydessä mainita kirjaamisnumeron (esim. HEL 2021-000123), mikäli asiasi on jo vireillä Helsingin kaupungissa.
Sähköpostiosoite: | helsinki.kirjaamo@hel.fi |
Postiosoite: | PL 10 |
00099 HELSINGIN KAUPUNKI | |
Käyntiosoite: | Pohjoisesplanadi 11-13 |
Puhelinnumero: | 09 310 13700 |
Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.
Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava
- päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
- miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
- millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
- oikaisuvaatimuksen tekijä
- millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
- oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.
Lisätietojen antaja
Sini-Emilia Asikainen, erityissuunnittelija, puhelin: 09 310 43788