Tutkimuslupa, Pysynkö vai lähdenkö -
Tutkimuslupa tutkimukseen ”Pysynkö vai lähdenkö – miksi koulurehtorit ja johtavat sosiaalityöntekijät lastensuojelussa päättävät pysyä työtehtävissään”
Päätös
Lastensuojelun johtaja myönsi tutkimusluvan ********** tutkimukselle ”Pysynkö vai lähdenkö – miksi koulurehtorit ja johtavat sosiaalityöntekijät lastensuojelussa päättävät pysyä työtehtävissään” (tieteellinen tutkimushanke, post doc). Yhteyshenkilönä on johtava sosiaalityöntekijä ********** Tutkimuslupa on voimassa 31.12.2026 saakka.
Tutkimuslupaan sovelletaan seuraavia ehtoja:
Jos henkilörekistereihin sisältyviä tai salassa pidettäviä tietoja käsittelevät muut, kuin hakemuksen allekirjoittaneet tutkijat, on heidän toimitettava salassapitositoumuksensa kaupungin kirjaamoon tämän päätöksen asiakirjoihin liitettäväksi (saatteena mainittava diaarinumero HEL 2024-014177).
Tutkimusraportista ei saa olla tunnistettavissa tutkimukseen osallistuneita henkilöitä.
Tutkimuksesta ei tule koitua kustannuksia sosiaali-, terveys- ja pelastustoimelle.
Tutkija sitoutuu noudattamaan EU:n yleisen tietosuoja-asetuksen, tietosuojalain 1050/2018 sekä muun voimassa olevan lainsäädännön tutkijalle asettamia vaatimuksia.
Tutkija saapuu pyydettäessä maksutta esittelemään tutkimuksen tuloksia Helsingin sosiaali-, terveys- ja pelastustoimeen.
Sähköinen tutkimusraportti tai sen osoite toimitetaan sosiaali-, terveys- ja pelastustoimialan käyttöön osoitteella: sotepe.tutkimusluvat@hel.fi. Valmiit tutkimukset ovat henkilökunnan käytettävissä sosiaali-, terveys- ja pelastustoimen intrasivuilla.
Päätöksen perustelut
Tutkimushankkeen tarkoituksena on tunnistaa ja tuottaa tietoa ”ankkurointitekijöistä”, jotka auttavat lähiesihenkilöitä pysymään tehtävissään kouluissa ja sosiaalitoimen lastensuojelussa Suomessa ja Ruotsissa. Tavoitteena on, että vertailu eri maiden välillä auttaa ymmärtämään, kuinka eri tekijät vaikuttavat lähiesihenkilöiden pysyvyyteen näissä kahdessa maassa ja tuottaa tärkeää tietoa siitä, miten lähiesihenkilöiden kestävä johtajuus voidaan turvata. Tutkimuksen toteuttaa Linnéuniversitetet.
Tutkimuskysymykset ovat:
1) Mitä ankkurointitekijöitä sekä vetäviä ja työntäviä tekijöitä voidaan tunnistaa lähiesihenkilöillä kouluissa ja lastensuojelussa Suomessa ja Ruotsissa?
2) Mitkä ovat maiden väliset erot ja yhtäläisyydet näiden tekijöiden osalta?
3) Miten sosio-maantieteelliset tekijät, kuten kaupungin ja maaseudun erot sekä erilaiset sosioekonomiset olosuhteet, vaikuttavat näihin tekijöihin?
Helsingin sosiaali-, terveys- ja pelastustoimesta aineistoa kerätään haastattelemalla lastensuojelun sosiaalityön johtavia sosiaalityöntekijöitä. Tutkimukseen tavoitellaan haastateltavaksi noin 10–15 johtavaa sosiaalityöntekijää. Tutkimuksen osallistujat rekrytoidaan yhteyshenkilön kautta ja osallistuminen perustuu informoituun suostumukseen. Yhden haastattelun kesto on noin 1–1,5 tuntia. Tarpeen mukaan tutkijoille voidaan luovuttaa myös organisaation ei salassapidettäviä esihenkilötyön ohjeita.
Haastattelut nauhoitetaan ja litteroidaan. Henkilötietoja sisältävän tutkimusaineiston tietoturvallinen ja tietosuoja-asetuksia noudattava käsittely on kuvattu tutkimuksen tietosuojaselosteessa. Kerättävät työnantajaorganisaatioiden sisäiset ohjeet eivät sisällä luottamuksellista tietoa ja ne ovat saatavissa julkisuuslainsäädännön perusteella.
Tutkimushankkeella on Ruotsin tutkimuseettisen viranomaisen puoltava lausunto.
Lastensuojelun sosiaalityön päällikkö on puoltanut tutkimuslupaa (1.11.2024).
Sosiaali-, terveys- ja pelastustoimialan toimialajohtajan päätöksen 30.11.2023 § 249 mukaan tutkimusluvan myöntämisestä tai hylkäämisestä päättää lastensuojelun johtaja palveluansa koskevissa tutkimusluvissa.
Päätös tullut nähtäväksi 05.11.2024
OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI
Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.
Oikaisuvaatimusoikeus
Oikaisuvaatimuksen saa tehdä
- se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
- kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika
Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.
Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.
Oikaisuvaatimusviranomainen
Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin sosiaali-, terveys- ja pelastuslautakunta.
Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:
Suojattu sähköposti: https://securemail.hel.fi/
Käytäthän aina suojattua sähköpostia, kun lähetät henkilökohtaisia tietojasi.
Muistathan asioinnin yhteydessä mainita kirjaamisnumeron (esim. HEL 2021-000123), mikäli asiasi on jo vireillä Helsingin kaupungissa.
Sähköpostiosoite: | helsinki.kirjaamo@hel.fi |
Postiosoite: | PL 10 |
00099 HELSINGIN KAUPUNKI | |
Käyntiosoite: | Pohjoisesplanadi 11-13 |
Puhelinnumero: | 09 310 13700 |
Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.
Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava
- päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
- miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
- millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
- oikaisuvaatimuksen tekijä
- millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
- oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.
Lisätietojen antaja
Minttu Markkanen, erityissuunnittelija, puhelin: 09 310 40196