Varhaiskasvatuspaikan myöntämisen perusteet 1.1.2025 alkaen, kasvatuksen ja koulutuksen toimiala

HEL 2024-014316
Asialla on uudempia käsittelyjä
14. / 95 §

Kasvatus- ja koulutuslautakunnan suomenkielisen jaoston päätös varhaiskasvatuspaikan myöntämisen perusteista 1.1.2025 alkaen

Kasvatus- ja koulutuslautakunnan suomenkielinen jaosto

Päätös

Kasvatus- ja koulutuslautakunnan suomenkielinen jaosto päätti
hyväksyä varhaiskasvatuspaikan myöntämisen perusteet 1.1.2025 alkaen liitteen 1 mukaisesti.

Lisäksi kasvatus- ja koulutuslautakunnan suomenkielinen jaosto päätti kumota 28.11.2023 Varhaiskasvatuspaikan myöntämisen perusteet (§ 92) sekä 13.2.2018 kasvatus- ja koulutuslautakunnan otto-oikeudella tekemän päätöksen (§24) ruotsin kielen kielikylvyn valintakriteereistä varhaiskasvatuksessa ja esiopetuksessa 1.1.2025 alkaen.

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Sulje

Muutokset voimassa oleviin varhaiskasvatuspaikan perusteisiin

Varhaiskasvatuspaikan myöntämisen perusteiden päätöksen rakenne muutetaan selkeämmäksi. Samalla kielikylpypaikan myöntämisen perusteet sisällytetään varhaiskasvatuspaikan myöntämisen perusteisiin. Valintaperusteiden yhdistäminen tuottaa sekä kuntalaisen että palveluohjauksen suuntaan selkeyttä ja päätöksellä varmistetaan yhdenmukaiset toimintakäytänteet kielikylvyssä aloittaville.

Toimipaikan lakkauttaminen

Varhaiskasvatuksen toimipisteen lakkauttamisen yhteydessä uuden paikan osoittamiseen tarvitaan selkeä ja tasa-arvoinen toimintamalli. Samoin jos lapsen vuorohoidon palvelu lakkautetaan varhaiskasvatuksen toimipisteessä. Kun toimipiste lakkautetaan, ennakoidaan lopettaminen mahdollisimman hyvissä ajoin erillisen varhaiskasvatuksen ohjeen mukaan ja perheitä tiedotetaan lopettamiseen liittyvistä käytänteistä ja toisen paikan osoittamisesta. Uusi paikka osoitetaan mahdollisimman läheltä lakkautettua toimipistettä. Huoltajilla on mahdollisuus hakea myös toiveiden mukaisia paikkoja siirtohakemuksella, kun tieto toimipisteen lopettamisesta tulee. Tällöin hakemus käsitellään varhaiskasvatuspaikan myöntämisen perusteiden mukaisesti.

Kielikylpy

Helsingin jokainen kielikylpypolku alkaa sinä vuonna, kun lapsi täyttää neljä vuotta. Ryhmäkoko määritellään polkukohtaisesti kielikylpypäiväkoteihin sen mukaan, minkä verran kielikylpypaikkoja kielikylpypolun koulussa on. Kielikylvyssä noudatetaan varhaiskasvatuksen ryhmämitoituksia.

Kielikylpypolku tarkoittaa varhaiskasvatuksen, esiopetuksen ja perusopetuksen vuosiluokkien 1–9 yksiköitä ja kouluja, joissa kielikylpyyn valittu lapsi osallistuu varhaiskasvatukseen ja suorittaa perusopetuksen vuosiluokat 1–9. Paikka tietyltä kielikylpypolulla takaa lapselle paikan varhaiskasvatuksessa, esiopetuksessa ja vuosiluokilla 1–9 polun mukaisissa yksiköissä.

Kielikylpyyn haetaan erikseen ilmoitettavan aikataulun mukaisesti. Lapselle haetaan kelikylpyyn paikkaa ensisijaisesti sinä vuonna, kun lapsi täyttää neljä vuotta ja lapsi voi aloittaa kielikylvyssä viimeistään esiopetusvuoden alussa. Vuosittainen hakuaika ilmoitetaan hel.fi -sivustolla.

Varhaiskasvatuksen järjestämiseen liittyvät velvoitteet

Varhaiskasvatuslain (540/2018) 5 §:n mukaan kunnan on järjestettävä varhaiskasvatusta siinä laajuudessa ja sellaisin toimintamuodoin kuin kunnassa esiintyvä tarve edellyttää. Kunnan on pyrittävä järjestämään varhaiskasvatusta lähellä palvelun käyttäjiä ottaen huomioon asutuksen sijainti sekä liikenneyhteydet. Varhaiskasvatuslain 6 §:n mukaan kunnan on järjestettävä varhaiskasvatusta lapselle, jonka kotikuntalaissa(201/1994) tarkoitettu kotikunta kyseinen kunta on. Lisäksi 4 §:n
mukaan varhaiskasvatusta suunniteltaessa, järjestettäessä tai tuotettaessa ja siitä päätettäessä on ensisijaisesti huomioitava lapsen etu.

Kaikille varhaiskasvatukseen oikeutetuille hakijoille tehdään päätösvarhaiskasvatukseen. Asiakasohjauksessa huoltajalle kerrotaan varhaiskasvatuksen eri vaihtoehdoista, jotta huoltajan on mahdollista arvioida, mikä vaihtoehdoista vastaa heidän tarpeitaan. Kunnan tavoitteena on tarjota lähintä mahdollista vapaana olevaa varhaiskasvatuspaikkaa huoltajan toivomista varhaiskasvatuksen toimipaikoista. Sisaruksille myönnetään paikka mahdollisuuksien mukaan samaan varhaiskasvatuksen toimipaikkaan. Esiopetusta, integroituja tai monivammaisten
lasten erityisryhmiä ja kielikylpyopetusta koskevat omat valintaperusteet ja -prosessit. Tämän vuoksi näihin ryhmiin sijoittuvan lapsen sisarukselle ei aina voida myöntää paikkaa samasta varhaiskasvatuksen toimipaikasta.

Lapsivaikutukset

Varhaiskasvatuslain 4 §:n mukaan varhaiskasvatusta suunniteltaessa, järjestettäessä tai tuotettaessa ja siitä päätettäessä on ensisijaisesti huomioitava lapsen etu. Varhaiskasvatusta on pyrittävä järjestämään lähellä palvelun käyttäjiä. Varhaiskasvatuspaikan myöntämisessä huomioidaan lapsen opinpolun jatkuminen varhaiskasvatuksesta esiopetukseen ja perusopetukseen sekä lähipäiväkoti- ja lähikouluperiaate mahdollisimman hyvin. Varhaiskasvatuspaikan myöntämisessä tulee turvata lasta kunnioittava toimintatapa ja mahdollisimman pysyvät vuorovaikutussuhteet lasten ja varhaiskasvatushenkilöstön välillä sekä monipuolisia kokemuksia vertaisryhmässä toimimisesta. Päätöksellä varmistetaan yhdenmukaiset toimintakäytännöt kielikylpypaikan
myöntämiseen. Lisäksi päätös edistää hakijoiden yhdenvertaisuuttaja lasten oikeutta saada varhaista kielen opetusta.

Sulje

Päätös tullut nähtäväksi 27.11.2024

OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
  • kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin kasvatus- ja koulutuslautakunta.

Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:

Suojattu sähköposti: https://securemail.hel.fi/

Käytäthän aina suojattua sähköpostia, kun lähetät henkilökohtaisia tietojasi.

Muistathan asioinnin yhteydessä mainita kirjaamisnumeron (esim. HEL 2021-000123), mikäli asiasi on jo vireillä Helsingin kaupungissa.

Sähköpostiosoite:
helsinki.kirjaamo@hel.fi
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11-13
Puhelinnumero:
09 310 13700

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava

  • päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • oikaisuvaatimuksen tekijä
  • millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
  • oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Sulje

Esittelijä

varhaiskasvatusjohtaja
Miia Kemppi

Lisätietojen antaja

Outi Kakkonen, palveluohjaaja, puhelin: 09 310 26767

outi.kakkonen@hel.fi