Käyttöoikeussopimus, Pasilan pohjoisen alikäytävän omistus- ja kunnossapitovastuiden muuttaminen, kaupunkiympäristön toimiala, Väylävirasto
Sopimus Pasilan pohjoisen alikäytävän omistus- ja kunnossapitovastuiden muuttamisesta, jalankulun ja pyöräliikenteen ohjaamiseen liittyvien laitteiden ja varusteiden sijoittamisesta rautatiealueelle sekä rautatiealueella tehtävästä työstä
Päätös
Toimialajohtaja päätti allekirjoittaa sopimuksen Pasilan pohjoisen alikäytävän omistus- ja kunnossapitovastuiden muuttamisesta, jalankulun ja pyöräliikenteen ohjaamiseen liittyvien laitteiden ja varusteiden sijoittamisesta rautatiealueelle sekä rautatiealueella tehtävästä työstä.
Sopimuksen tarkoituksena on oikeuttaa Helsingin kaupunki rakentamaan Väyläviraston hallinnoimalle rautatiealueelle jalankululle ja polkupyöräilylle tarkoitettu kulkuyhteys ja käyttämään aluetta mainittuun tarkoitukseen. Lisäksi sopimuksessa on sovittu muun muassa muista rautatiealueen käyttämiseen ja siellä työskentelyyn liittyvistä yksityiskohtaisemmista ehdoista siten, etteivät radanpidon ja rautatieliikenteen toimintaedellytykset ja häiriöttömyys vaarannu. Samalla Helsingin kaupunki oikeuttaa Väyläviraston käyttää rakennettavaa kulkuyhteyttä rautatien huoltotienä.
Sopimuksen allekirjoittamisen jälkeen jalankulun ja pyöräilyn yhteys ja sille katualueelta johtavat luiskat ovat jatkossa Helsingin kaupungin kunnossapitovastuulla ja liikenteenohjauksesta vastaa Helsingin kaupunki, niiltä osin mitä sopimuksessa erikseen on kerrottu.
Päätöksen perustelut
Helsingin Pasilan rautatieaseman pohjoisosaan sijoittuva Pasilan pohjoinen alikäytävä U-3936, (jäljempänä alikäytävä), sijoittuu Väyläviraston hallinnoimalle kiinteistölle 91-410-1-4 VALTION RAUTATIEALUE. Alueella on voimassa Pasilan keskustakorttelien asemakaava (nro 12261, tullut voimaan 6.3.2015), jossa alikäytävä on osoitettu a-merkinnällä jalankulun ja pyöräliikenteen yhteydeksi.
Helsingin kaupungilla on tarve mahdollistaa pyöräliikenne alikäytävässä Veturitien ja Ratapihantien välillä ja päivittää alikäytävän liikennejärjestelyt jalankulun ja pyöräilyn mahdollistamaksi reitiksi Veturitien ja Ratapihantien välillä. Yhteydet junalaitureille ja Helsinki-areenan suuntaan ovat jatkossakin sallittu vain jalankululle. Alikäytävän järjestelyitä on mahdollista kehittää laatukäytäväksi myöhemmin, osana Pitäjänmäenbaanan kokonaisuutta. Mahdollisen Pitäjänmäenbaanan muutostöistä päätetään ja sovitaan erikseen.
Helsingin kaupunki rakentaa kustannuksellaan Väyläviraston kanssa tehtävän sopimuksen liitteen 1 mukaiselle noin 1300 m² suuruiselle käyttöoikeusalueelle ja sille johtaville luiskille sekä katualueelle jalkakäytävä ja pyörätie ja käyttää aluetta mainittuun tarkoitukseen. Lisäksi Helsingin kaupungilla on oikeus rakentaa rautatiealueelle kulkuyhteyttä palvelevia pintarakenteita ja muita liikenteenohjaukseen liittyviä merkintöjä ja liikennemerkkejä. Alikäytävää koskevassa sopimuksessa ja sen liitteessä 2, on huomioitu rata-alueen välttämättömän kunnossapidon huoltoajo alikäytävässä, sekä mahdollistettu huoltoajon pysäköinti Veturitien itäreunassa, alikäytävään ajon minimoimiseksi. Kulkuyhteys ja laitteet toteutetaan sopimuksen liitteen 2 mukaisesti.
Toimivalta
Helsingin kaupungin hallintosäännön 16 luvun 4 1 momentin 1 kohdan mukaan kaupunkiympäristön toimialajohtaja käyttää kaupungin puolesta maanomistajan puhevaltaa.
Päätös tullut nähtäväksi 05.11.2024
OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI
Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.
Oikaisuvaatimusoikeus
Oikaisuvaatimuksen saa tehdä
- se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
- kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika
Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.
Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.
Oikaisuvaatimusviranomainen
Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin kaupunkiympäristölautakunta.
Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:
Suojattu sähköposti: https://securemail.hel.fi/
Käytäthän aina suojattua sähköpostia, kun lähetät henkilökohtaisia tietojasi.
Muistathan asioinnin yhteydessä mainita kirjaamisnumeron (esim. HEL 2021-000123), mikäli asiasi on jo vireillä Helsingin kaupungissa.
Sähköpostiosoite: | helsinki.kirjaamo@hel.fi |
Postiosoite: | PL 10 |
00099 HELSINGIN KAUPUNKI | |
Käyntiosoite: | Pohjoisesplanadi 11-13 |
Puhelinnumero: | 09 310 13700 |
Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.
Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava
- päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
- miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
- millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
- oikaisuvaatimuksen tekijä
- millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
- oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.
Lisätietojen antaja
Aleksi Räisänen, liikenneinsinööri, puhelin: 09 310 37229