Hankesuunnitelma, uudisrakentaminen, Marian kampus, rakennus 13
Marian kampus rakennuksen 13 uudisrakentaminen, hankesuunnitelman hyväksyminen
Päätös
Kaupunkiympäristölautakunnan rakennusten ja yleisten alueiden jaosto päätti hyväksyä Marian kampuksen rakennuksen 13 uudisrakentamisen hankesuunnitelman siten, että hankkeen enimmäishinta arvonlisäverottomana on 2 150 000 euroa lokakuun 2024 kustannustasossa, laajuus 257,5 brm².
Käsittely
Kaupunkiympäristölautakunnan rakennusten ja yleisten alueiden jaosto päätti käsitellä kolmannen esityksen kokouksen viidentenä asiana.
Asiakohdan ajan puheenjohtajana toimi Otto Meri, joka poistui asian käsittelyn jälkeen kokouksesta.
Palautusehdotus:
Tapio Klemetti: Palautetaan asia uudelleen valmisteltavaksi niin, että tutkitaan mahdollisuutta myydä puretun suojellun rakennuksen hirret yksityiselle toimijalle ja osoittaa rakennukselle paikka toisaalta kaupungista ja hakea Marian alueelle kaavamuutosta tälle rakennukselle osoitetun paikan osalta siten, että paikalle toteutettava uudisrakentaminen kunnioittaisi vanhan sairaala-alueen muistoa ja omaleimaisuutta.
Tällainen ratkaisu säästäisi kaupungin rahaa, antaisi uuden elämän nyt jo puretulle suojellulle rakennukselle ja mahdollistaisi Marian kampus alueen toteuttamisen entistä toimivampana.
Tapio Klementin palautusehdotusta ei kannatettu, joten se raukesi.
Päätös on ehdotuksen mukainen.
Yleistä hankkeesta
Kappeli- ja obduktiorakennus siirretään osoitteesta Mechelininkatu 1 Marian kasvuyrityskampuksen KTY-1-korttelialueen kaakkoiskulman rakennusalalle osoitteeseen Lapinlahdenkatu 16. Kaavan mukaan kyseiselle rakennusalalle tulee siirtää asemakaava-alueen 1800-luvun rakennuskantaa edustava puurakenteinen sairaalarakennus. Asemakaava-alueen puurakenteisista sairaalarakennuksista rakennus 13 on ainoa, joka mahtuu kyseiselle rakennusalalle: kaava on siis räätälöity tätä siirtoa varten.
Rakennuksen uusi käyttötarkoitus on kaavan mukaisesti liike-/palvelurakennus. Pääpiirustuksissa esitetty ravintolakäyttö on yksi vaihtoehto rakennuksen tulevaksi käytöksi.
Hankkeen sisältö
Rakennukseen sovelletaan suojellun rakennuksen kunnostusta käsitteleviä säädöksiä, ja rakentaminen tehdään restauroiden. Tavoitteena on kulttuurihistoriallisten ja arkkitehtonisten arvojen säilyminen ja palauttaminen. Rakennuksen kunnostus-, muutos- ja lisärakennustöissä noudatetaan kansainvälisiä puurakennusperinnön säilyttämistä koskevia periaatteita. Siirtoprosessissa rakennuksen nykyisistä osista hyödynnetään kaikki käyttökelpoinen materiaali: kivijalka kiviharkkoineen ja tiilineen, hirsirunko, ikkunat ja ovet, vesikattorakenteet, yläpohjan kantavat puurakenteet, alapohjan teräskiskot kappaholveineen, julkisivuverhous sekä ulkolistoitukset.
Hankkeen laajuus
Hankkeen laajuus on 257,5 brm².
Kustannukset
Hankkeen kustannukset ovat arvonlisäverottomana yhteensä enintään 2 150 000 euroa elokuun 2024 kustannustasossa (RI=110,6).
Tilakustannus käyttäjälle
Rakennus tullaan vuokraamaan esimerkiksi kahvila- tai ravintolakäyttöön. Vastaaviin kohteisiin perustuvan arvion mukaan vuokratulo tiloista voisi olla noin 35 000-60 000 euroa/vuosi.
Uuden vuokramallin mukaisen ylläpidon sisältämän kokonaisvuokran tulisi olla 130 000 euroa/vuosi. Kohteen tarkka laajuus ja vuokra tarkentuu hankkeen valmistuttua.
Vaikka hanke ei täytä vuokralaskelman mukaisia tuottovaatimuksia, rakennuksen siirtäminen on asemakaavan edellyttämä toimenpide, jolla alueelta purettu rakennus säilytetään käytössä. Lisäksi hanke tukisi alueen toimintaa ja palveluja. Tämän vuoksi hanke on arvioitu perustelluksi, vaikka arvioidulla vuokratulolla ei saatane katettua tilakustannuksia.
Hankkeen rahoitus
Kaupunginvaltuuston 22.11.2023 hyväksymässä talonrakennushankkeiden rakentamisohjelmassa vuosiksi 2024–2033 ei ole varattu määrärahaa hankkeelle. Hankkeen toteutuksen edellyttämä 2 150 000 milj. euron määrärahatarve otetaan huomioon uudessa rakentamisohjelmaehdotuksessa. Hankkeelle on myönnetty esirakentamisrahaa säilyttävää purkua ja siirtoa varten 850 000 euroa.
Hankkeen toteutus ja aikataulu
Hankkeen toteutus- ja ylläpitovastuut ovat kaupunkiympäristön toimialan rakennukset ja yleiset alueet -palvelukokonaisuuden Tilat-palvelulla.
Rakennuksen 13 säilyttävä purku ja siirto on toteutettu 2024. Rakennusosat varastoitu rakennuspaikan viereen.
Väistötilat
Ei väistötilatarvetta.
Toimivalta
Helsingin kaupungin hallintosäännön 16. luvun 3 §:n 2 momentin 3 kohdan mukaan kaupunkiympäristölautakunnan rakennusten ja yleisten alueiden jaosto päättää tai hyväksyy perusteet ja rajat, joiden mukaan viranhaltija päättää tilahankkeita koskevien hanke- ja muiden suunnitelmien hyväksymisestä kaupunginhallituksen vahvistamissa rajoissa.
Kaupunginhallituksen päätöksen 18.9.2017 § 865:n mukaan rakennusten ja yleisten alueiden jaosto tai sen määräämä viranomainen hyväksyy tilahankkeita koskevat hanke- ja muut suunnitelmat, kun hankkeen arvonlisäveroton kokonaisarvo on enintään 5 000 000 euroa.
Kaupunkiympäristölautakunnan rakennusten ja yleisten alueiden jaosto 28.11.2024 § 134
Päätös tullut nähtäväksi 18.12.2024
OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI
Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.
Oikaisuvaatimusoikeus
Oikaisuvaatimuksen saa tehdä
- se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
- kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika
Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.
Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.
Oikaisuvaatimusviranomainen
Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin kaupunkiympäristölautakunta.
Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:
Suojattu sähköposti: https://securemail.hel.fi/
Käytäthän aina suojattua sähköpostia, kun lähetät henkilökohtaisia tietojasi.
Muistathan asioinnin yhteydessä mainita kirjaamisnumeron (esim. HEL 2021-000123), mikäli asiasi on jo vireillä Helsingin kaupungissa.
Sähköpostiosoite: | helsinki.kirjaamo@hel.fi |
Postiosoite: | PL 10 |
00099 HELSINGIN KAUPUNKI | |
Käyntiosoite: | Pohjoisesplanadi 11-13 |
Puhelinnumero: | 09 310 13700 |
Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.
Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava
- päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
- miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
- millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
- oikaisuvaatimuksen tekijä
- millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
- oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.
Esittelijä
Lisätietojen antaja
Risto Vuorio, projektipäällikkö, puhelin: 09 310 20488