Avustuksen hakeminen, valtion erityisavustus, ruotsinkielisen kotoutumiskoulutuksen opiskelijamäärän lisääminen, Arbis, opetus- ja kulttuuriministeriö, kasvatuksen ja koulutuksen toimiala

HEL 2024-014754
Asialla on uudempia käsittelyjä
§ 166

OKM-hakemus ruotsinkielisen kotoutumiskoulutuksen opiskelijamäärän lisäämiseksi

Lukio- ja ammatillisen koulutuksen ja vapaan sivistystyön johtaja

Päätös

Kasvatuksen ja koulutuksen toimialan lukio- ja ammattikoulutuksen ja vapaan sivistystyön johtaja päätti hakea Helsingin ruotsinkieliselle työväenopistolle korotusta rahoitettuihin opiskelijaviikkoihin, jotta ruotsinkielisen kotoutumiskoulutuksen määrää voidaan lisätä siitä tasosta, joka on tarkoitus rahoittaa maahanmuuttajien kotoutumissuunnitelmassa hyväksytyn tavanomaisen koulutusrahoituksen kautta vuonna 2025. Haettu lisämäärä vuodelle 2025 on 10 opiskelijaa. Hakutiedot ja hakemus ovat päätöksen liitteinä.

Päätöksen perustelut

Hallitus on vuoden 2025 talousarvioesityksessään varannut 1 miljoonan euron lisämäärärahan, jolla lisätään ruotsinkieliseen kotoutumiskoulutukseen. Vuonna 2025 tämä määräraha kohdennetaan kokonaan valtionosuuksista maahanmuuttajien kotoutumissuunnitelmissa hyväksyttyyn koulutukseen. Koulutus on oltava kotoutumisen edistämisestä annetun lain (681/2023) 26 §:n 4 momentissa tarkoitettua kotoutumiskoulutusta, esimerkiksi aikuisten maahanmuuttajien kotoutumiskoulutuksen opetussuunnitelman mukaista koulutusta. Helsingin ruotsinkielinen työväenopisto tuottaa tällaista koulutusta.

Lisärahoituksen tarkoituksena on antaa Helsingin ruotsinkieliselle työväenopistolle mahdollisuus hakea lisäystä rahoitettuihin opiskelijaviikkoihin, jotta ruotsinkielisen kotoutumiskoulutuksen määrää voitaisiin lisätä tasosta, joka arvioidaan saavan rahoitusta vuoden 2025 kotoutumissuunnitelmassa hyväksytylle koulutukselle. Kotoutumiskoulutuksen valtionosuusrahoituksen perusteena vuonna 2025 on oppilaitosten vuonna 2023 toteuttama kokonaismäärä tästä koulutuksesta. Tästä määrästä vähennetään ne suoritukset, jotka vuonna 2023 rahoitettiin lisärahoituksella, joka jaettiin kyseisenä vuonna Ukrainasta saapuneille uusille maahanmuuttajille. Rahoitusperustetta mukautetaan tämän tarkoituksen käyttöön saatavilla olevan rahoituksen määrään.

Perusteluna kotoutumissuunnitelman omaavien, ruotsiksi kotoutuvien maahanmuuttajien opiskelupaikkojen lisäämiselle Helsingin ruotsinkieliselle työväenopistolle on vastata ruotsinkielisen kotoutumiskoulutuksen kysyntään. Helsingin ruotsinkielinen työväenopisto on yhdessä Helsingin työllisyyspalveluiden kanssa tarkastellut ruotsinkielisen kotoutumiskoulutuksen kokonaisuutta ja kysyntää sekä arvioinut tarvetta yhdessä.

Tämän lisärahoituksen avulla Helsingin ruotsinkieliselle työväenopisto aikoo lisätä kotoutumissuunnitelman omaavien maahanmuuttajien opiskelupaikkoja kymmenellä paikalla vuoden 2025 alusta alkaen.

Päätös tullut nähtäväksi 07.11.2024

OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
  • kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin kasvatus- ja koulutuslautakunta.

Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:

Suojattu sähköposti: https://securemail.hel.fi/

Käytäthän aina suojattua sähköpostia, kun lähetät henkilökohtaisia tietojasi.

Muistathan asioinnin yhteydessä mainita kirjaamisnumeron (esim. HEL 2021-000123), mikäli asiasi on jo vireillä Helsingin kaupungissa.

Sähköpostiosoite:
helsinki.kirjaamo@hel.fi
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11-13
Puhelinnumero:
09 310 13700

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava

  • päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • oikaisuvaatimuksen tekijä
  • millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
  • oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Sulje

Lisätietojen antaja

Nina Malaska, vapaan sivistystyön ja lukiokoulutuksen päällikkö, puhelin: 09 310 70077

nina.malaska@hel.fi

Päättäjä

Harri Korhonen
lukio- ja ammatillisen koulutuksen ja vapaan sivistystyön johtaja

Liitteet (pdf)

Päätösasiakirjoissa on mainittu liitteitä, joita ei julkaista internetissä. Pois jätetään liitteet, jotka sisältävät salassa pidettäviä tietoja, joissa olevien tietojen julkistaminen voi vaarantaa yksityisyyden suojan, tai joita ei ole teknisistä syistä saatu sähköiseen muotoon. Keskeisimmät säädökset, joita asiassa sovelletaan, ovat laki viranomaisten toiminnan julkisuudesta (julkisuuslaki 621/1999), laki sähköisen viestinnän palveluista (917/2014), tietosuojalaki (1050/2018), laki sosiaali- ja terveydenhuollon asiakastietojen käsittelystä (703/2023) sekä laki julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista (1397/2016). Päätösasiakirjoja voi tiedustella myös Helsingin kaupungin kirjaamosta.