Tutkimuslupahakemus, etulinjan mielenterveyspalveluiden toimintamallin muutosprosessi sairaanhoitajien näkökulmasta, Myllymäki Satu
Tutkimuslupa tutkimukseen "Etulinjan mielenterveyspalveluiden toimintamallin muutosprosessi sairaanhoitajan näkökulmasta"
Päätös
Psykiatrian johtajapsykiatri myönsi tutkimusluvan ********** tutkimukselle ”Etulinjan mielenterveyspalveluiden toimintamallin muutosprosessi sairaanhoitajien näkökulmasta” (YAMK). Yhteyshenkilö on projektiasiantuntija ********** Tutkimuslupa on voimassa 31.12.2025 saakka.
Tutkimuslupaan sovelletaan seuraavia ehtoja:
Aineistoa käsittelevät ainoastaan tutkimuksen kannalta välttämättömät henkilöt tutkimustarkoituksessa. Jos henkilörekistereihin sisältyviä tai salassa pidettäviä tietoja käsittelevät muut kuin hakemuksen allekirjoittaneet ********** on heidän toimitettava salassapitositoumuksensa kaupungin kirjaamoon tämän päätöksen asiakirjoihin liitettäväksi (saatteena mainittava asian diaarinumero).
Tutkimuksesta ja siihen liittyvien tehtävien suorittamisesta sekä osallistuvan henkilöstön ajankäytöstä on sovittu yhteyshenkilön ja/tai esihenkilön kanssa.
Tutkimusprosessissa noudatetaan yleisiä tutkimuseettisiä periaatteita. Tutkimusraportista ei saa olla tunnistettavissa tutkimukseen osallistuneita henkilöitä. Tutkimuksesta ei tule koitua kustannuksia sosiaali-, terveys- ja pelastustoimelle.
Tutkija sitoutuu noudattamaan EU:n yleisen tietosuoja-asetuksen, tietosuojalain 1050/2018 sekä muun voimassa olevan lainsäädännön tutkijalle asettamia vaatimuksia. Hankkeessa tulee huomioida tietosuojalain 31 §:n 3 momentin vaatimus vaikutustenarvioinnin tekemisestä.
Tutkija saapuu pyydettäessä maksutta esittelemään tutkimuksen tuloksia Helsingin sosiaali-, terveys- ja pelastustoimeen. Sähköinen tutkimusraportti tai sen osoite toimitetaan sosiaali-, terveys- ja pelastustoimialan käyttöön osoitteella: sotepe.tutkimusluvat@hel.fi. Valmiit tutkimukset ovat henkilökunnan käytettävissä sosiaali-, terveys- ja pelastustoimen intrasivuilla.
Päätöksen perustelut
Tutkimuksen tarkoituksena on selvittää, minkälaisena sairaanhoitajat ovat kokeneet Terapiat etulinjaan -toimintamallin muutosprosessin koskien etulinjan mielenterveyspalveluita, sekä selvittää minkälaisena sairaanhoitajat ovat kokeneet menetelmäkoulutukset ja uuden porrastetun hoitomallin, sisältäen digitaaliset menetelmät. Tavoitteena tuottaa tietoa toimintamalliuudistuksen implementointiprosessista ja työntekijöiden kokemuksista sen toteuttamisesta Helsingin kaupungille sekä laajemmalle yleisölle tietoa etulinjan mielenterveyspalvelutoiminnasta. Tutkimustuloksia voidaan hyödyntää toimialalla implementaatioprosessien ja mielenterveyspalveluiden kehittämisessä.
Tutkimuskysymykset ovat
Minkälaisia ovat sairaanhoitajien kokemukset toimintamallin muutosprosessista?
Minkälaisena sairaanhoitajat ovat kokeneet toimintamallin toteutuksen porrastetun hoitojärjestelmän, menetelmäkoulutuksen ja digitaalisten menetelmien osalta?
Tutkimuksen kohderyhmänä ovat Helsingin kaupungilla työskentelevät terveysasemien mielenterveys- ja päihdesairaanhoitajat sekä mielenterveys-palvelupiste Mieppien sairaanhoitajat, jotka ovat osallistuneet Terapiat etulinjaan toimintamallin toteutukseen. Tutkimusaineisto kerätään etäyhteyksin toteutetuilla teemahaastatteluilla. Tutkimuksessa toteutetaan noin 15 yksilöhaastattelua. Tutkimuksen aineosto koostuu haastattelutallenteista sekä niiden litteraateista. Aineisto analysoidaan aineistolähtöisellä sisällönanalyysilla.
Haastateltavat rekrytoidaan Helsingin kaupungin terveysasemien mielenterveys- ja päihdesairaanhoitajien sekä mielenterveyspalvelupiste Mieppien sairaanhoitajien joukosta. Yhteyshenkilö rekrytoi tutkimukseen osallistujat tiedottamalla tutkimuksesta ja toimittamalla rekrytointiin tarvittavan materiaalin kohderyhmälle sähköpostitse. Yhteyshenkilö ilmoittaa halukkaat osallistujat ja heidän yhteystietonsa tutkijalle joka lähettää osallistujille sähköisessä muodossa suostumuslomakkeen ja kontaktoi osallistujat haastatteluja varten.
Osallistujia informoidaan tutkimuksesta, heidän oikeuksistaan sekä henkilötietojen käsittelystä. Osallistuminen on vapaaehtoista ja osallistujat antavat suostumuksensa. Tutkimusaineistoa käsitellään ja säilytetään tietoturvallisesti liitteenä olevan tietosuojaselosteen mukaisesti ja hävitetään kokonaisuudessaan tutkimuksen päätyttyä. Tulokset kirjataan siten, ettei osallistujia voida tunnistaa. Tutkija sitoutuu noudattamaan hyvää tieteellistä käytäntöä ja eettisiä ohjeita. Valmiit tulokset julkaistaan englanninkielisenä tutkimusartikkelina tieteellisessä julkaisussa ja valmis opinnäytetyöraportti Theseus-tietokannassa.
Tutkimuslupaa puoltaa ensilinjan palveluiden päällikkö.
Sosiaali-, terveys- ja pelastustoimialan toimialajohtajan päätöksen 30.11.2023 § 249 mukaan tutkimusluvan myöntämisestä tai hylkäämisestä päättää Psykiatrian johtajapsykiatri palveluansa koskevissa tutkimusluvissa.
Päätös tullut nähtäväksi 27.11.2024
OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI
Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.
Oikaisuvaatimusoikeus
Oikaisuvaatimuksen saa tehdä
- se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
- kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika
Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.
Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.
Oikaisuvaatimusviranomainen
Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin sosiaali-, terveys- ja pelastuslautakunta.
Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:
Suojattu sähköposti: https://securemail.hel.fi/
Käytäthän aina suojattua sähköpostia, kun lähetät henkilökohtaisia tietojasi.
Muistathan asioinnin yhteydessä mainita kirjaamisnumeron (esim. HEL 2021-000123), mikäli asiasi on jo vireillä Helsingin kaupungissa.
Sähköpostiosoite: | helsinki.kirjaamo@hel.fi |
Postiosoite: | PL 10 |
00099 HELSINGIN KAUPUNKI | |
Käyntiosoite: | Pohjoisesplanadi 11-13 |
Puhelinnumero: | 09 310 13700 |
Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.
Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava
- päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
- miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
- millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
- oikaisuvaatimuksen tekijä
- millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
- oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.
Lisätietojen antaja
Elina Borchers, erityissuunnittelija, puhelin: 0931025347