Hankerahoitus, Immersiivisen oppimisen ekosysteemi IMMO -hanke, EU-hanke, kaupunginkanslia

HEL 2025-000183
Asialla on uudempia käsittelyjä
§ 3

Osallistuminen EU:n alue- ja rakennepolitiikan ohjelman kestävän kaupunkikehittämisen ja innovaatiotoiminnan ekosysteemisopimuksen rahoitushakuun hankkeessa ”Immersiivisen oppimisen ekosysteemi IMMO”

Strategiajohtaja

Päätös

Strategiajohtaja päätti hyväksyä Helsingin kaupungin osallistumisen päätoteuttajana Uudistuva ja osaava Suomi 2021–2027 - alue- ja rakennepolitiikan ohjelman kestävän kaupunkikehittämisen ja innovaatiotoiminnan ekosysteemisopimuksen rahoitushakuun hankkeessa ”Immersiivisen oppimisen ekosysteemi IMMO”.

Samalla strategiajohtaja päätti valtuuttaa kaupunginkanslian elinkeino-osaston yrityspalvelut-yksikön toimimaan kaupungin edustajana kyseisessä hankkeessa sekä vastaamaan hankkeen hausta ja hallinnoinnista todeten, että Helsingin osahankkeen kustannuksiin enintään 772 510 euroa varaudutaan keskitetyn hanketoiminnan määrärahassa talousarviokohdassa 1 50 04. Määrärahalle saadaan EU:n ja valtion tukea yhteensä arviolta 463 506 euroa, jolloin keskitetystä hanketoiminnasta katettavaksi omarahoitusosuudeksi jää enintään 309 004 euroa.

Päätöksen perustelut

Hankkeen päätavoite on vahvistaa opetusteknologiaan ja simulaatioihin liittyvien palvelujen, tuotteiden ja teknologioiden kehittämiseen ja tarjoamiseen keskittyvien yritysten (startup- ja pk-yritykset sekä veturiyritykset) liike- ja innovaatiotoimintaa sekä kehittää näitä tukevia kokeilualustoja ja palvelurakenteita pk-seudulla. Helsingin kaupunki osallistuu hankkeeseen päätoteuttajana, ja hanke on tarkoitus toteuttaa vuosien 2025–2027 aikana.

Helsingin kaupunginkanslian elinkeino-osasto on esittänyt Helsingin kaupungin osallistumista päätoteuttajana Uudistuva ja osaava Suomi 2021–2027 - alue- ja rakennepolitiikan ohjelman kestävän kaupunkikehittämisen ja innovaatiotoiminnan ekosysteemisopimuksen rahoitushakuun hankkeessa ”Immersiivisen oppimisen ekosysteemi IMMO”. Haussa haetaan hankkeita, joiden toiminta luo älykkäitä ja kestäviä kaupunkiratkaisuja, uusia ratkaisuja oppimisympäristöihin ja/tai                  -teknologioihin sekä uusia avauksia yritysten kasvun ja kansainvälistymisen tueksi.

Immersiivisen oppimisen ekosysteemi IMMO -hankkeen tavoitteena on vahvistaa ja laajentaa Testbed Helsingin yrityspalveluja oppimisen vertikaalissa ja erityisesti kehittää tiiviimpää yhteistyötä yrityksille pk-seudun ammattikorkeakoulujen ja toisen asteen oppilaitosten, Stadin AO:n, Varian ja Omnian kanssa. Helsingin uniikki opetusteknologia-alan ja oppimisympäristöjen varhaisen vaiheen kokeilualustatoiminta laajenee ammatillisiin oppilaitoksiin ja rikkoo kaupunki- ja oppilaitosrajoja pääkaupunkiseudulla.

Helsingin osahankkeen vastuulla on liikkuvan immersiivisen oppimisympäristön toimintamallin kehittäminen ja toteuttaminen. Lisäksi osahanke toteuttaa kolme innovaatiohaastetta sekä pienempiä, ketteriä kokeiluja, joissa yhteiskehitetään ja testataan uusia palveluja ja tuotteita oppimis- ja simulaatioteknologiaan liittyen. Helsinki rakentaa hankkeen aikana yhdessä konsortiokumppaneiden, yhteistyöoppilaitosten ja HEVi-kaupunkien opetuksenjärjestäjien kanssa pääkaupunkiseudulle simulaatio-oppimisen ekosysteemin, jonka avulla vahvistetaan yritysten verkottuneisuutta, parannetaan kilpailukykyä ja tuodaan lisäarvoa elinkeinoelämälle ja TKI-verkostoille. Hanke lisää tiedon ja osaamisen jakamista sekä yritysten, julkisen sektorin ja koulutusorganisaatioiden innovaatioyhteistyötä, sekä kehittää oppimisympäristöjä ja kasvattaa innovaatioekosysteemin kansainvälistä potentiaalia, tuottaen merkittävää lisäarvoa elinkeinoelämälle ja koulutukselle.

Helsingin kaupunki toimii ryhmähankkeen päätoteuttajana ja lisäksi mukana ovat omilla osatoteutuksillaan Laurea-ammattikorkeakoulu sekä Haaga-Helia ammattikorkeakoulu. Lisäksi kaupungin sisällä yhteistyöhön osallistuu monta toimijaa kasvatuksen ja koulutuksen toimialalta, kuten kehittämispalvelut, ICT-yksikkö, Helsingin kaupungin perusasteen avoimet oppimisympäristöt, Stadin AO:n kampukset ja logistiikka-ala kontin kuljetusvastaavana, sekä kanslian elinkeino-osaston Helsinki Education Hub. Hankkeen kokonaiskustannukset ovat noin 1 438 000 euroa, josta tuen osuus on noin 862 800 euroa. Helsingin kaupungin osahankkeen kustannusarvio on 772 510 euroa, josta tuen osuus on noin 463 506 euroa. Helsingin omarahoitusosuuteen, enintään 309 004 euroa, varaudutaan keskitetyn hanketoiminnan määrärahassa talousarviokohdassa 1 50 04. Hanke on tarkoitus toteuttaa ajalla 1.10.2025–31.12.2027.

Hanke tukee muun muassa kaupunkistrategian tavoitetta vahvistaa Helsingin asemaa yhtenä Euroopan parhaana innovaatioympäristönä, startup-keskuksena ja uusien elinkeinojen kehtona. Lisäksi hankkeella on yhteys kaupungin elinkeinopoliittisiin tavoitteisiin, kuten kaupunki toimii aktiivisesti yritysten ja korkeakoulujen kumppanina alueen innovaatiojärjestelmää vahvistavissa ja uudistavissa hankkeissa, kaupungilla on aktiivinen rooli uusien ratkaisujen ja yritysinnovaatioiden mahdollistajana sekä kaupunki tarjoaa eri kokoisten yritysten TKI-prosesseihin ainutlaatuisia resursseja, kuten mahdollisuuden kehittää, kokeilla ja pilotoida tuotteita aidoissa ympäristöissä, palveluissa ja loppukäyttäjien kanssa.

Helsingin kaupungin hallintosäännön mukaan kansliapäällikkö päättää kaupungin puolesta Euroopan unionin rahoituksen hakemisesta. Kansliapäällikkö on päätöksellään 4.8.2021 § 164 siirtänyt toimivallan strategiajohtajalle, joka tekee päätökset miljoonaan euroon asti.

Päätös tullut nähtäväksi 10.01.2025

MUUTOKSENHAKUKIELTO

Tähän päätökseen ei saa hakea muutosta, koska päätös koskee asian valmistelua tai täytäntöönpanoa.

Sovellettava lainkohta: Kuntalaki 136 §

Sulje

Lisätietojen antaja

Marjo Kenttälä, projektipäällikkö, puhelin: 09 310 37624

marjo.kenttala@hel.fi

Anna Lehtovaara, erityissuunnittelija, puhelin: 09 310 36685

anna.lehtovaara@hel.fi

Päättäjä

Markus Kühn
strategiajohtaja
Marko Karvinen
strategiapäällikkö