Säätytalonpuistikko ja leikkiaitaus uudistetaan kesällä 2025

Julkaisu poistuu verkosta 17.8.2024 23:45.

Säätytalonpuistikko kunnostetaan ja restauroidaan kulttuurihistorialliset arvot huomioiden osana syksyllä 2023 alkavaa Säätytalon peruskorjausta. Samalla uudistetaan puistossa sijaitseva leikkialue. Suunnitelmassa on pyritty löytämään tasapaino leikin ja vehreän, kaikille avoimen puiston välille.

Säätytalon_leikkiaitas_esitys_Säätytalon_puiston_leikkipaikka.pdf(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

VIO_6369_Suunnitelmapiirustus_Säätytalon_puiston_leikkipaikka.pdf(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

Tiedote_esilläolo_Säätytalonpuistikko_Säätytalon_puiston_leikkipaikka.pdf(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

Säätytalon puistikko on alun perin ollut vihreä keidas kaupungissa, ja nurmialueiden lisäksi siellä on ollut rikkaita perenna- ja kesäkukkaistutuksia. Hankkeen tavoitteena on ollut palauttaa puistikko vehreäksi ja hyvin hoidetuksi kaupunkipuistoksi, jossa kaikki kaupunkilaiset voivat oleskella ja virkistäytyä.

Puistikon kunnostamisen lähtökohtana on ollut Svante Olssonin alkuperäinen puistosuunnitelma. Kasvien, materiaalien ja kalusteiden valinnoissa pitäydytään mahdollisuuksien mukaan 1800- ja 1900-lukujen vaihteen hengessä. Olemassa oleva puusto säilytetään pääosin, mutta joitakin huonokuntoisia ja vaarallisia puita uusitaan. Suihkulähteen ympärille ennallistetaan kaarikäytävän rajaama nurmikko ja suihkulähdettä kehystävät istutukset. Puistikon valaistus uusitaan ja suihkulähdettä korostetaan valaistuksella hienovaraisesti.

Puistikon historiaan voi tutustua Sitowisen puistohistoriallisesta selvityksestä: https://www.senaatti.fi/app/uploads/2022/04/Saatytalon-puistohistoriallinen-selvitys-(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun) 2022.pdf(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

Puistossa on kuitenkin haluttu säilyttää myös Kruununhaan päiväkodeille ja lapsiperheille tarpeellinen leikkipaikka, jolle on varattu tontin valoisin alue. Leikkiaitaukseen valitaan modernit ja tarkoituksen mukaiset kalusteet ja varusteet, mutta niiden värityksessä pyritään hienovaraisuuteen, eikä niitä asenneta keskeisimmille näkymäakseleille.

Säätytalon peruskorjauksen aikana noin puolet nykyisestä leikkipaikasta on käytössä, toinen puoli tarvitaan työmaan käyttöön. Puistikon ja leikkipaikan uudistaminen ajoittuu alkusyksyyn 2025, tällöin leikkiaitaus ei ole lainkaan käytössä.

Senaatti-kiinteistöt vastaa hankkeessa puistikon kunnostamisesta ja Helsingin kaupunki leikkialueen toteuttamisesta.

Suunnitelman esittelytilaisuus 17.8.2023 klo 17.00 Säätytalolla

Esittelemme puistikon ja leikkipaikan suunnitelmat naapureille ja muille kiinnostuneille ensin Säätytalossa ja sitten paikan päällä puistossa. Paikalla ovat sekä Senaatin että Helsingin kaupungin edustajat ja suunnitelman laatineet tahot. Kokoontuminen Säätytalon pääportailla, josta siirrymme yhdessä sisään.

Suunnitelmaan tutustuminen

Suunnitelmaan voi tutustua myös 17.–30.8.2023 välisenä aikana Helsingin kaupungin verkkosivulla osoitteessa https://paatokset.hel.fi/fi/kuulutukset-ja-ilmoitukset/katu-ja- puistosuunnitelmat. Henkilökohtaista neuvontaa suunnitelma-aineistoon tutustumiseen saa kaupunkiympäristön asiakaspalvelusta puhelimitse numerosta 09 31022111 maanantai–torstai klo 8:15–16:00, perjantai 12:00–15:00 tai paikan päältä (Työpajankatu 8) maanantai–tiistai 8:15–12:00 ja keskiviikko–perjantai 12:0015:00. https://www.hel.fi/fi/kaupunkiymparisto-ja-liikenne/kaupunkiympariston- asiakaspalvelu.

Lisätiedot

Senaatti-kiinteistöt: Rakennuttajapäällikkö Selja Flink, puh. 040 669 5337, selja.flink@senaatti.fi(Linkki avaa oletussähköpostiohjelman)

Helsingin kaupunki: Projektipäällikkö Petra Rantalainen, puh. 09 310 39795, petra.rantalainen@hel.fi(Linkki avaa oletussähköpostiohjelman)

Sitowise Oy / maisemasuunnittelu: Ismo Häkkinen tai Laura Turunen, puh. 020 747 6000, etunimi.sukunimi@sitowise.com(Linkki avaa oletussähköpostiohjelman)