Avustusperusteet perusopetuslain mukaisen iltapäivätoiminnan avustuksiin

Ennen vuotta 2019 julkaistujen asioiden otsikkona näytetään päätöksen otsikko.
HEL 2017-004033
Asialla on uudempia käsittelyjä
9. / 53 §
Tämä toimielin tai virka on lakkautettu

Avustusperusteet perusopetuslain mukaisen iltapäivätoiminnan avustuksiin

Opetuslautakunta

Päätös

Opetuslautakunta päätti kumota aiemmin 25.11.2014 (§ 239) tekemänsä päätöksen iltapäivätoiminnan avustusperusteista ja hyväksyä seuraavat iltapäivätoiminnan avustusperusteet:

1. Avustus on tarkoitettu Helsingin kaupungissa tarjottavaan perusopetuslain 8 a luvun mukaiseen iltapäivätoimintaan, jota toteutetaan Opetushallituksen perusteiden ja opetuslautakunnan hyväksymän kaupungin toimintasuunnitelman mukaisesti.

2. Avustuksia myönnetään vuosittain talousarvioon hyväksyttyjen määrärahojen puitteissa. Palveluntuottaja hakee avustusta arvioidun oppilasmäärän ja talousarvionsa perusteella seuraavan lukuvuoden toimintaan.

3. Oppilaskohtainen avustus

Oppilaskohtainen avustus koostuu laskennallisesta oppilaskohtaisesta euromäärästä.

4. Ryhmäkohtainen avustus

Ryhmäkohtaista avustusta myönnetään laskennallinen euromäärä kutakin järjestämispaikkaa kohden. Kokonaissumma määräytyy palveluntuottajan järjestämispaikkojen lukumäärän mukaan.

5. Uuden ryhmän perustamisraha

Uudelle toimintapaikalle myönnetään ensimmäisenä toimintavuonna laskennallinen euromäärä. Määräraha on tarkoitettu toimintavälineisiin ja toimitilan kevyeen varustamiseen iltapäivätoimintaa palvelevaksi. Toimintapaikkaa ei perusteta, jos toimintaan hakeneita ei ole riittävästi. Uuden ryhmän perustamisraha myönnetään ensimmäistä kertaa käynnistyvälle ryhmälle.

6. Välipala

Koulujen tiloissa tai välittömässä läheisyydessä toimivien iltapäivätoiminnanryhmien osalta opetusvirasto huolehtii välipalojen tilaamisesta ja maksatuksesta koulukohtaiselle ruokapalvelun tuottajalle.

7. Harkinnanvarainen avustus

7.1. Erityisen tuen oppilaiden ryhmäkohtainen lisäresurssi

Erityisen tuen oppilaiden toimintaan kohdennetaan ryhmäkohtaista lisäresurssia lisäohjaajien palkkakustannuksiin. Ryhmäkohtaisen lisäresurssin tarve kartoitetaan opetusviraston ja palveluntuottajan kanssa yhteistyössä. Lisäresursointi turvaa erityisoppilaiden integroitumisen onnistumisen ryhmään. Kohdennettu ohjaajaresurssi mahdollistaa ryhmässä toimimisen edellytykset kaikille lapsille.

Lisäresurssin tarve tarkentuu elokuussa toiminnan käynnistyessä. Lisäresurssi maksetaan avustuserien yhteydessä.

7.2. Todelliset tilavuokrat

Alueilla, joilla ei ole osoittaa riittäviä toimintaan soveltuvia iltapäivätoiminnan tiloja kouluilla tai muissa toimintaan soveltuvissa kaupungin tiloissa, arvioidaan vuokratilojen tarpeellisuus. Näissä tapauksissa korvataan toimijoille kohtuuhintaiset ulkopuolisilta vuokratut tilat. Mikäli hakija järjestää toimintaa omistamissaan tiloissa, ei vuokrakuluihin myönnetä avustusta.

7.3. Kiinteistönhuoltokustannukset

Voidaan myöntää juokseviin kiinteistöhuoltokustannuksiin, kuten vesi- ja sähkökuluihin.

8. Harkinnanvarainen lisäavustus

Harkinnanvaraista lisäavustusta haetaan toiminnan käynnistyttyä erityisen painavien syiden perusteella. Perusteluna on pienten tai aloittavien uusien iltapäivätoiminnan ryhmien toiminnan turvaaminen. Haasteena on talouden tasapainon löytyminen. Lähtökohtaisesti ryhmissä on vähintään kaksi ohjaajaa.

9. Korvattavat asiakasmaksut

Palveluntuottajille maksetaan lukukausittain asiakasmaksuhuojennuksista johtuvat asiakasmaksujen menetykset hakemusten perusteella.

Järjestökohtainen avustussumma tarkistetaan 20.9. oppilasmäärän ja järjestämispaikkojen lukumäärän mukaan sekä elokuussa tarkentuvan erityisen tuen oppilaiden lisäresurssien osalta käyttäen opetuslautakunnan vahvistamia periaatteita sekä lukuvuosittain vahvistamia euromääriä.

Lisäksi opetuslautakunta päätti oikeuttaa 31.5.2017 asti opetusviraston kehittämisjohtajan tekemään avustuksia koskevat järjestökohtaiset maksatuspäätökset sekä päättämään tarvittaessa ennakkoavustusten myöntämisestä.

Avustukset myönnetään talousarvion puitteissa.

Avustuksen myöntämisen ehtoina noudatetaan kaupunginhallituksen 12.12.2011 (§ 1126) hyväksymiä avustusohjeita ja vuosittain talousarvioon merkittyjen avustusmäärärahojen jako-ohjeita sekä muita opetuslautakunnan ja opetusviraston hyväksymiä toiminnan toteuttamista koskevia ohjeistuksia ja päätöksiä. Avustus myönnetään seuraavan lukuvuoden iltapäivätoiminnan tukemiseen.

Käsittely

Keskustelu.

Hyväksyttiin esittelijän ehdotus.

(Pöytäkirjanpitäjä on oikaissut muutoksenhakuohjauksen: po. oikaisuvaatimusohje, opetuslautakunta)

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Sulje

Perusopetuslain mukaisen koululaisten iltapäivätoiminnan järjestöavustukset ovat haettavissa vuosittain tammi-helmikuun aikana. Tarkempi vuosittainen hakuaika ilmoitetaan kaupungin avustusten yhteiskuulutuksessa joulukuun aikana.

Perusopetuslain mukaisen iltapäivätoiminnan avustusanomukset valmistellaan päätettäväksi vuosittain talousarvioon varattujen määrärahojen puitteissa ja opetuslautakunnan hyväksymiä avustusperusteita noudattaen.

Oppilaat sijoitetaan toimintaan kesäkuussa 2017. Päätös iltapäivätoiminnan paikasta lähetetään huoltajille heinäkuun alkuun mennessä.

Opetuslautakunta on päättänyt 13.12.2011 § 242 uudet palveluntuottajakriteerit joiden mukaisesti uudet palveluntuottajat valitaan. Lukuvuodelle 2017-2018 tullaan kaikkien palveluntuottajien kanssa tekemään sopimukset ajalle 1.8.2017–2.6.2018. Sopimuksen molempia osapuolia koskee kolmen (3) kuukauden irtisanoutumisaika.

1.6.2017 käynnistyy kasvatuksen ja koulutus toimiala, jonka organisointi on vielä kesken. Tämän vuoksi elokuussa tuodaan uudelle lautakunnalle päätettäväksi uuden toimialan virkamies, joka tekee avustuksia koskevat järjestökohtaiset maksatuspäätökset sekä päättää tarvittaessa ennakkoavustusten myöntämisestä.

Aamutoiminnan järjestämisen pilotointi käynnistyy tarvittaessa kaikilla peruskouluilla elokuussa 2017.

Sulje

Päätös tullut nähtäväksi 09.05.2017

OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
  • kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, kun pöytäkirja on asetettu yleisesti nähtäväksi.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin opetuslautakunta.

Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:

Sähköpostiosoite:
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Faksinumero:
(09) 655 783
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11-13
Puhelinnumero:
(09) 310 13700 (Yleishallinto)

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava

  • päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • oikaisuvaatimuksen tekijä
  • millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
  • oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Sulje

Esittelijä

opetustoimen johtaja
Liisa Pohjolainen

Lisätietojen antaja

Hanna Keränen, taloussihteeri, puhelin: 09 310 86338

hanna.keranen@hel.fi

Leena Palve-Kaunisto, erityissuunnittelija, puhelin: 09 310 86809

leena.palve@hel.fi

Seija Ryymin, talousjohtaja, puhelin: 09 310 86278

seija.ryymin@hel.fi