Asiakkuusjohtajan erikoiskuljetuksia varten annettavan suostumuksen antamista koskevan toimivallan siirtäminen

Ennen vuotta 2019 julkaistujen asioiden otsikkona näytetään päätöksen otsikko.
HEL 2017-006232
Asialla on uudempia käsittelyjä
§ 14

Asiakkuusjohtajan erikoiskuljetuksia varten annettavan suostumuksen antamista koskevan toimivallan siirtäminen

Asiakkuusjohtaja

Päätös

Asiakkuusjohtaja päätti siirtää hallintosäännön 16 luvun 8 §:n 2 momentin 6 kohdan mukaisen toimivaltansa päättää erikoiskuljetuksista ja erikoiskuljetusajoneuvoista annetun asetuksen mukaisen suostumuksen antamisesta kaupunkiympäristön toimialan palvelut ja luvat -palvelukokonaisuuden alueidenkäyttö ja alueidenvalvonta -yksikön alueidenkäytön tiimipäällikölle.

Päätöksen perustelut

Helsingin kaupungin hallintosäännön 16 luvun 8 §:n 2 momentin 6 kohdan mukaan ellei toimivallasta ole muutoin säädetty tai määrätty, asiakkuusjohtaja päättää tai hyväksyy perusteet ja rajat, joiden mukaan viranhaltija päättä erikoiskuljetuksista ja erikoiskuljetusajoneuvoista annetun asetuksen (jälj. erikoiskuljetusasetus) mukaisen suostumuksen antamisesta.

Liikenne- ja viestintäministeriö on kumonnut 28.8.2017 voimaan astuneella asetuksella 572/2017 erikoiskuljetusasetuksen, johon sisältyneet säännökset on siirretty erikoiskuljetusajoneuvojen osalta ajoneuvolakiin (laki 1090/2002) sekä erikoiskuljetusten suorittamisen ja luvanvaraisuuden osalta tieliikennelakiin (laki 267/1981). Näin ollen asiakkuusjohtajan toimivallalla päättää erikoiskuljetuksista ja erikoiskuljetusajoneuvoista annetun asetuksen mukaisesta suostumuksesta tarkoitetaan jäljempänä tieliikennelain 87 c §:n mukaista tienpitäjän suostumusta.

Erikoiskuljetuksella tarkoitetaan tieliikennelaissa tiellä yleisesti sallittuja mittoja tai massoja koskevista säännöksistä poikkeavaa kuljetusta silloin, kun poikkeaminen on välttämätöntä johtuen jakamattomasta kuormasta, kuorman laadusta tai ajoneuvon käyttötarkoituksen edellyttämästä rakenteesta (2§).

Erikoiskuljetuksille on oltava erikoiskuljetuslupa (87 c §). Erikoiskuljetuslupaa ei kuitenkaan edellytetä, jos kuljetuksessa käytetään ETA-valtiossa rekisteröityjä tai käyttöön otettuja ajoneuvoja ja jos kuljetuksessa käytettävän ajoneuvon tai ajoneuvoyhdistelmän leveys tai pituus kuormattuna tai kuormaamattomana ei ylitä liikenteen turvallisuusviraston määräyksen mukaisia mittoja. Pirkanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (jälj. ELY-keskus) toimii lupaviranomaisena tieliikennelain mukaisissa erikoiskuljetusasioissa. Tieliikennelain mukaisen erikoiskuljetusluvan myöntämisen edellytyksenä tieliikennelain 87 c §:n 2 mom:n 3 kohdan mukaan on, että erikoiskuljetuksessa ei ylitetä tienpitäjän tielle eikä tielaitteelle määrittämää kantavuutta. Silloin, kun erikoiskuljetus kohdistuu kunnan katualueelle, on tienpitäjänä ao. kunta, jonka suostumus on edellytyksenä erikoiskuljetukselle niissä tilanteissa, kun ELY-keskuksella ei ole entuudestaan tietoa katualueen soveltuvuudesta erikoiskuljetukseen.

Edellä kuvattu toimivalta on tarkoituksenmukaista siirtää alueidenkäyttö ja alueidenvalvonta -yksikön alueidenkäytön tiimipäällikölle, jonka vastuualueeseen kuuluvat muutkin katu- ja yleisten alueiden käyttöä koskevat asiat kaupunkiympäristön toimialalla. Erikoiskuljetuksiin liittyvän suostumuksen antamiseen liittyy teiden ja rakenteiden kantavuuden sekä liikennejärjestelyiden tarkistamista. Tarkoituksena on, että päätöksenteko tapahtuisi toiminnallisesti tarkoituksenmukaisella tasolla.

Päätös tullut nähtäväksi 03.09.2018

OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
  • kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin kaupunkiympäristölautakunta.

Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:

Sähköpostiosoite:
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Faksinumero:
(09) 655 783
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11-13
Puhelinnumero:
(09) 310 13700 (Yleishallinto)

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava

  • päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • oikaisuvaatimuksen tekijä
  • millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
  • oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Sulje

Lisätietojen antaja

Heli Hietala, lakimies, puhelin: 09 310 21642

heli.hietala@hel.fi

Päättäjä

Esa Nikunen
vs. asiakkuusjohtaja