Vahingonkorvausvaatimus, polkupyörävahinko

Ennen vuotta 2019 julkaistujen asioiden otsikkona näytetään päätöksen otsikko.
HEL 2017-013172
Asialla on uudempia käsittelyjä
§ 87

Vahingonkorvausvaatimus, polkupyörävahinko

Yksikön päällikkö

Päätös

Vs. lakipalvelut-yksikön päällikkö päätti hylätä hakijan vahingonkorvausvaatimuksen.

Päätöksen perustelut

Vahingonkorvausvaatimuksen mukaan vahingoittunut on 20.10.2017 kello 8.15 kaatunut polkupyörällä jäisellä ja hiekoittamattomalla ajoradalla suojatien kohdalla Pitäjänmäentien ja Vanhan Viertotien risteyksessä. Kaatumista on edesauttanut asfaltissa ollut reikä. Kaupunkia vaaditaan korvaamaan 1284,78 euroa.

Kunnossapitolaki edellyttää kaupunkia pitämään kadut liikenteen tarpeiden edellyttämässä tyydyttävässä kunnossa. Kunnossapidon tason määräytymisessä otetaan huomioon kadun liikenteellinen merkitys, liikenteen määrä, säätila ja sen ennakoitavissa olevat muutokset, vuorokaudenaika sekä eri liikennemuotojen tarpeet sekä terveellisyys, liikenneturvallisuus ja liikenteen esteettömyys.

Ilmatieteen laitoksen mukaan vahinkopäivänä lämpötila on ollut kello 3 +0,7°C, kello 6 +0,4°C ja kello 9 +0,1°C. Vahinkopäivänä ei ole satanut, eikä lumikertymää ole ollut.

Kunnossapitopiiriltä saadun selvityksen mukaan vahinkopaikalla ilman lämpötila on vahinkoa edeltäneenä päivänä ollut +4°C ja vahinkopäivänä +3°C. Lämpötila on kuitenkin vahinkopäivän aamuna kunnossapitopiirin mittauksien mukaan käväissyt pakkasen puolella, mutta tästä ei ole aiheutunut yleistä liukkautta. Sateita ei ole vahinko- eikä sitä edeltävänä päivänä ollut. Liukkaudentorjumistoimenpiteet alueella eivät siis ole olleet tarpeen.

Kunnossapitopiiri on tarkastanut myös hakijan mainitseman kadussa olleen kuopan. Kuopan on todettu olevan ajoradalla alueella, jota ei ole tarkoitettu kevyen liikenteen käytettäväksi. Vahinkopaikalla on selkein merkein osoitettu pyörätienjatke ja suojatie. Kuoppa ei sijaitse tällä merkityllä alueella, vaan selkeästi ajoradan puolella. Kunnossapitopiiri on todennut, ettei kuoppa kaipaa kiireellisiä korjaustoimenpiteitä sen sijainnista johtuen.

Vahingonkorvausvastuuta voidaan rajoittaa tai se voidaan evätä, jos vahingonkärsijä on itse myötävaikuttanut vahinkoon. Tienkäyttäjän on tieliikennelain mukaan noudatettava olosuhteiden edellyttämää huolellisuutta ja varovaisuutta vaaran ja vahingon välttämiseksi sekä sovitettava tilannenopeus sellaiseksi kuin liikenneturvallisuus edellyttää huomioon ottaen muun ohella tien kunto ja sääolosuhteet. Nopeus on pidettävä sellaisena, että kuljettaja säilyttää ajoneuvon hallinnan. Talvipyöräilyyn sisältyy aina riskejä, jotka kuljettajan täytyy itse ottaa huomioon.

Vahingonkorvausvaatimuksen ja kunnossapitopiirin suorittaman tarkastuksen mukaan kaatuminen on tapahtunut risteyksessä ajoradan puolella. Kohtaa ei ole tarkoitettu polkupyöräilyyn, vaan risteys tulisi ylittää merkittyä pyörätienjatketta pitkin. Kohtaa, jossa kaatuminen on tapahtunut, ei kunnossapidetä polkupyöräilyä varten.

Asiassa saatujen selvitysten perusteella vahinkoaikaan vallinneet sääolot sekä suoritetut kunnossapidon toimenpiteet huomioiden kaupunki ei ole laiminlyönyt kunnossapitolain mukaisia tehtäviään. Kun tämän lisäksi huomioidaan hakijan oma myötävaikutus vahingon syntyyn, kaupunki ei katso olevansa asiassa korvausvelvollinen.

Sovelletut oikeusohjeet

Vahingonkorvauslaki (412/1974) 2 luku 1 §, 6 luku 1 §

Laki kadun ja eräiden yleisten alueiden kunnossa- ja puhtaanapidosta (669/1978) 1–4 §

Tieliikennelaki (267/1981) 3 §, 23 §

Kaupunkiympäristön toimialajohtajan päätös 21.6.2017 § 57

Päätös tullut nähtäväksi 30.05.2018

OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
  • kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin kaupunkiympäristölautakunta.

Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:

Sähköpostiosoite:
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Faksinumero:
(09) 655 783
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11-13
Puhelinnumero:
(09) 310 13700 (Yleishallinto)

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava

  • päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • oikaisuvaatimuksen tekijä
  • millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
  • oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Sulje

Lisätietojen antaja

Tuuli Juntti, lakimiesharjoittelija, puhelin: 09 310 21210

kymp.korvausasiat@hel.fi

Päättäjä

Kaisu Tähtinen
vs. yksikön päällikkö