Vahingonkorvausvaatimus vahingoittuneesta autosta

Ennen vuotta 2019 julkaistujen asioiden otsikkona näytetään päätöksen otsikko.
HEL 2018-003717
Asialla on uudempia käsittelyjä
§ 13
Tämä toimielin tai virka on lakkautettu

Vahingonkorvausvaatimus vahingoittuneesta autosta

Yksikön päällikkö

Päätös

Yksikön päällikkö päätti hylätä ********** (jäljempänä hakija) vaatimuksen saada korvausta 21.11.2017 vahingoittuneesta autosta.

Päätöksen perustelut

Hakijan korvausvaatimuksessa korvausta vaaditaan 800,00 euroa auton JEK-797 vahingoittumisesta 21.11.2017 Meri-Rastilan kujalla. Hakija kertoo hakemuksessaan, että hänen korvausvaatimuksensa perustuu autokorjaamon tekemään arvioon. Korvaushakemuksessa hakija toteaa, että Helsingin kaupungin kotipalvelun työntekijä oli peruuttaessaan kotihoidon autoa törmännyt hakijan kuljettamaan autoon.

Hakija toteaa lisäselvityksessään (liite 5), että hän ei ole saanut mitään korvausta vakuutusyhtiöstä. Hän on tehnyt myös rikosilmoituksen tapahtuneesta. Syyttäjä ei lähtenyt viemään asiaa eteenpäin, koska vakuutusyhtiön piti hoitaa asia. Hän on odottanut kaupungin vastausta ennen kuin lähtee hakemaan korvauksia muualta.

Kotihoidon lausunnossa työntekijä kertoo (liite 6), että lähtiessään asiakaskäynneille hän peruutti tavalliseen tapaan kotihoidon auton UZS-480 autokatoksesta Meri-Rastilan kujalle. Autoa JEK-797 kuljettanut hakija peruutti toisella puolella kujaa olevasta parkkiruudusta, jolloin autojen takaosat ottivat yhteen. Molemmat kuljettajat nousivat autoista ja katsoivat, ettei autoihin tullut vahinkoja. Työntekijä jatkoi matkaa asiakaskäyneille sen jälkeen, kun oli todettu ettei autoissa ollut vahinkoja. Kotihoidon ohjaaja toteaa, että hänen mielestään tilanne on edelleen epäselvä eikä voida osoittaa syyllistä tapahtumaan.

Syyttäjä on 9.3.2018 tekemässään päätöksessä (liite 4) todennut, että esitutkintaa ei toimiteta vähäisyysperusteella. Epäillyn rikoksen selvittäminen poliisi- ja syyttäjäviranomaisen toimesta on päättynyt.

Vahingonkorvauslain 2 luvun 1 §:n 1 momentti kuuluu seuraavasti: "Joka tahallisesti tai tuottamuksesta aiheuttaa toiselle vahingon, on velvollinen korvaamaan sen, jollei siitä mitä tässä laissa säädetään, muuta johdu. Tällä tarkoitetaan sitä, ettei puhtaasti vahinkona aiheutuneita vahinkoja korvata. Vahingon korvaaminen edellyttää siis tuottamusta tai tahallisuutta. Tuottamuksella tarkoitetaan yleisimmin huolimattomuutta.

Asiakirjoista ilmenevä selvitys ei osoita, että sosiaali- ja terveystoimialan henkilökunta olisi aiheuttanut hakijan auton vahingoittumisen virheellään tai laiminlyönnillään. Koska korvausvastuun perustetta ei ole näytetty, sosiaali- ja terveystoimiala ei ole vahingonkorvausvelvollinen hakija auton vahingoittumisesta aiheutuneesta vahingosta.

Edellä todetun perusteella hakijalla ei vahingonkorvauslakiin perustuvaa oikeutta saada korvausta vahingoittuneesta autosta.

Hakija voi halutessaan ottaa yhteyttä tässä asiassa omaan liikennevakuutusyhtiöönsä korvausvastuun selvittämiseksi.

Päätös tullut nähtäväksi 02.10.2018

OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
  • kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin sosiaali- ja terveyslautakunta.

Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:

Sähköpostiosoite:
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Faksinumero:
(09) 655 783
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11-13
Puhelinnumero:
(09) 310 13700 (Yleishallinto)

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava

  • päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • oikaisuvaatimuksen tekijä
  • millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
  • oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Sulje

Lisätietojen antaja

Pekka Mäki, lakimies, puhelin: 09 310 44182

pekka.maki@hel.fi

Päättäjä

Harri J. Lehtonen
vs.yksikön päällikkö

Liitteet (pdf)

1. Vahingonkorvausvaatimus, 12.12.2017
Liitettä ei julkaista internetissä.
2. Kustannuslaskelma 4.12.2017
Liitettä ei julkaista internetissä.
3. Salassa pidettävä: Muu salassapidon peruste, HeTiL 13 §
4. Salassa pidettävä: Muu salassapidon peruste, HeTiL 13 §
5. Hakijan lisäselvitys
Liitettä ei julkaista internetissä.
6. Kotihoidon lisäselvitys
Liitettä ei julkaista internetissä.

Päätösasiakirjoissa on mainittu liitteitä, joita ei julkaista internetissä. Pois jätetään liitteet, jotka sisältävät salassa pidettäviä tietoja, joissa olevien tietojen julkistaminen voi vaarantaa yksityisyyden suojan, tai joita ei ole teknisistä syistä saatu sähköiseen muotoon. Keskeisimmät säädökset, joita asiassa sovelletaan, ovat laki viranomaisten toiminnan julkisuudesta (julkisuuslaki 621/1999), laki sähköisen viestinnän palveluista (917/2014), tietosuojalaki (1050/2018), laki sosiaali- ja terveydenhuollon asiakastietojen käsittelystä (703/2023) sekä laki julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista (1397/2016). Päätösasiakirjoja voi tiedustella myös Helsingin kaupungin kirjaamosta.