Takaisinsaantivaatimus, liukastuminen, Fennia / Intrum Justitia Oy

Ennen vuotta 2019 julkaistujen asioiden otsikkona näytetään päätöksen otsikko.
HEL 2018-003945
Asialla on uudempia käsittelyjä
§ 32

Takaisinsaantivaatimus, liukastuminen, Fennia / Intrum Justitia Oy

Hallintojohtaja

Päätös

Kaupunkiympäristön toimialan hallintojohtaja päätti hylätä hakijan takaisinsaantivaatimuksen.

Päätöksen perustelut

Takaisinsaantivaatimuksen mukaan hakija on oikeutettu takaisinsaantiin maksamassaan liukastumisvahingossa 633862 työtapaturma ja ammattitautilain 270 §:n perusteella. Vaatimuksen mukaan liukastuminen on tapahtunut 1.2.2017 klo 6.20 hiekoittamattomalla kevyenliikenteenväylällä työmatkalla Hämeentieltä Junatien bussipysäkille. Takaisinsaantivaatimuksessa on vaadittu kaupunkia korvaamaan yhteensä 27 483,79 euroa.

Tätä samaa asiaa koskien on vahingoittuneen hakemuksesta 5.6.2018 hallintojohtaja tehnyt päätöksen 18 § HEL 2018-003945 T 03 01 00. Päätöksen valmistelun yhteydessä vahingoittunut on antanut kaupungille tarkemmat selvitykset vahinkopaikasta ja -tapahtumasta.

Vahingonkorvausvastuu syntyy, jos tahallisesti tai tuottamuksesta aiheuttaa toiselle vahingon. Tässä tilanteessa vahingonkorvausvastuun syntyminen siis edellyttää kaupungilta jonkinlaista laiminlyöntiä kadun kunnossapitotehtävissä.

Kunnossapitolaki edellyttää kaupunkia pitämään kadut liikenteen tarpeiden edellyttämässä tyydyttävässä kunnossa. Kunnossapidon tason määräytymisessä otetaan huomioon kadun liikenteellinen merkitys, liikenteen määrä, säätila ja sen ennakoitavissa olevat muutokset, vuorokaudenaika sekä eri liikennemuotojen tarpeet sekä terveellisyys, liikenneturvallisuus ja liikenteen esteettömyys.

Helsingin kadut ja kevyen liikenteen väylät jaetaan kolmeen hoitoluokkaan katuluokituksen sekä väylän vilkkauden mukaan. Aleksis Kiven katu on I luokan katu, jolta tulee torjua liukkaus ja poistaa liikennettä haittaava lumi, sohjo ja jää välittömästi tai viimeistään aamun työmatkaliikennettä varten kello 7 mennessä.

Ilmatieteen laitoksen mukaan vahinkopäivänä lämpötila on vaihdellut Kaisaniemen mittausasemalla tehdyissä mittauksissa -2°C ja 0,8°C välillä. Vahinkopäivänä klo 5 lämpötila on ollut 0,6°C. Sää on ollut useana päivänä ennen vahinkoa saman tyyppinen eli lämpötila on pysytellyt lähellä nollaa. Lunta ei ole ollut usean päivän aikana ennen vahinkoa. Vahinkopäivänäkin lumikertymä on ollut 0 cm. Sadetta on kuitenkin vahinkoa edeltäneenä päivänä ollut 1,5 mm vedeksi muutettuna, eli vahinkopäivänä lunta on saattanut olla satunnaisin läikin paikoittain.

Kunnossapitopiiriltä saadun selvityksen mukaan vahinkopaikka on tarkistettu päivittäin sen varalta, tarvitaanko liukkaudentorjuntatoimenpiteitä. Aluetta ei ole tarvinnut hiekoittaa vahinkoa edeltäneen viikon aikana, koska säässä ei ole ollut muutoksia ja lunta tai jäätä ei ole ollut. Yleistä liukkautta vahinkoalueella ei siis ole havaittu moneen päivään ennen vahinkoa, eli säätilassa ei ole tapahtunut sellaisia muutoksia, jotka olisivat kaivanneet kunnossapitotoimia.

Vahingoittuneen kuvauksen mukaan liukastuminen on tapahtunut kevyenliikenteenväylän ja ajoradan välisellä erotuskivetys alueella niin, että hänen kätensä on jäänyt hänen vartalonsa ja katukivetyksen reunan väliin. Erotuskivetykset voivat olla epätasaisia, eikä niitä hiekoiteta samalla tavalla kuin jalankulkuväylää. Kyseisessä kohdassa jalankulkijan on täytynyt ensin ylittää pyörille tarkoitettu väylä päästäkseen erotuskivetysalueelle. Myöskään pyöräteitä ei hiekoiteta jalankulun tarpeisiin. Jalankulkijan tulee huomioida tämä ja tällaisen poikkeuksellisen reitin valitessaan, jalankulkijan tulee käyttää erityistä varovaisuutta valitessaan riskialttiin reitin.

Asiassa saatujen selvitysten perusteella vahinkoaikaan vallinneet sääolot ja suoritetut kunnossapidon toimenpiteet huomioiden kaupunki katsoo toimineensa huolellisesti. Näin ollen kaupunki ei katso laiminlyöneensä kunnossapitolain mukaisia tehtäviään, eikä näin ole asiassa korvausvelvollinen.

Sovelletut oikeusohjeet

Vahingonkorvauslaki (412/1974) 2 luku 1 §, 6 luku 1 §

Laki kadun ja eräiden yleisten alueiden kunnossa- ja puhtaanapidosta (669/1978) 1–4 §

Kaupunkiympäristön toimialajohtajan päätös 21.6.2017 § 57

Päätös tullut nähtäväksi 30.08.2018

OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
  • kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin kaupunkiympäristölautakunta.

Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:

Sähköpostiosoite:
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Faksinumero:
(09) 655 783
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11-13
Puhelinnumero:
(09) 310 13700 (Yleishallinto)

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava

  • päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • oikaisuvaatimuksen tekijä
  • millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
  • oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Sulje

Lisätietojen antaja

Tuuli Juntti, lakimiesharjoittelija, puhelin: 09 310 21210

kymp.korvausasiat@hel.fi

Päättäjä

Silja Hyvärinen
hallintojohtaja