Hoitopaikkojen lisääminen neljällä varhaiskasvatusalueella järjestämällä tiloja esiopetukselle kouluilla

Ennen vuotta 2019 julkaistujen asioiden otsikkona näytetään päätöksen otsikko.
HEL 2018-005627
Asialla on uudempia käsittelyjä
§ 21

Hoitopaikkojen lisääminen neljällä varhaiskasvatusalueella järjestämällä tiloja esiopetukselle kouluilla

Varhaiskasvatusjohtaja

Päätös

Varhaiskasvatusjohtaja päätti lisätä hoitopaikkoja, yhteensä noin 112 paikkaa, neljällä varhaiskasvatusalueella sijoittamalla esiopetusta kouluille 9.8.2018 lukien.

Päätöksen perustelut

Kaupungin hallintosäännön mukaan kasvatuksen ja koulutuksen toimialan varhaiskasvatusjohtaja päättää hoitopaikkojen määristä (15 luku 5§)

Kasvatuksen ja koulutuksen toimialan talousarviossa vuodelle 2018 on asetettu yhdeksi sitovaksi toiminnan tavoitteeksi toimialan yhteisen tilankäytön tehostaminen. Varhaiskasvatuksen osalta tavoitteena on, että neljä suomenkielisen esiopetuksen ryhmää käynnistyy peruskoulujen tiloissa. Sijoittamalla esiopetusta kouluille tuetaan esiopetuksen ja alkuopetuksen yhteistyötä ja vahvistetaan lapsen opinpolkua. Lisäksi tällä tavoin on mahdollista taloudellisesti lisätä varhaiskasvatusalueella hoitopaikkoja ja vastata kasvavaan palvelutarpeeseen. Talousarviossa vuodelle 2018 on tavoitteena lisätä päiväkotihoitoon paikkoja noin 1300.

Varhaiskasvatuspalvelun tarvetta ja paikkojen riittävyyttä seurataan alue- ja kaupunkitasolla. Varhaiskasvatuspalveluiden järjestäminen edellyttää, että palveluntarve ja paikkojen määrä ovat tasapainossa.

Varhaiskasvatusalueet, joilla esiopetusta sijoitetaan alueen kouluille ovat varhaiskasvatusalue 1 (Kaakkoinen), varhaiskasvatusalue 3 (Mellunkylä-Myllypuro), varhaiskasvatusalue 7 (Reijola-Munkkiniemi-Haaga-Pitäjänmäki)

Näillä kaikilla varhaiskasvatusalueilla varhaiskasvatuspalveluiden tarvitsijoita on enemmän kuin päiväkodeissa on käytössä olevia tilapaikkoja. Järjestely vapauttaa tiloja päiväkodeissa nuorempien lasten käyttöön ja mahdollistaa hoitopaikan osoittamisen lähialueelta.

Suunnitelmissa on sijoittaa:
päiväkoti Porolahden esiopetusryhmiä, 42 lasta Porolahden peruskoululle
päiväkoti Saanan esiopetusryhmiä, 21 lasta Mellunkylän ala-asteelle
päiväkoti Haagan metsäeskariryhmiä, 28 lasta Haagan peruskoululle
päiväkoti Munkkivuoren metsäeskariryhmiä, 21 lasta Munkkivuoren ala-asteelle

Suunnitelmat on valmisteltu yhteistyössä varhaiskasvatuksen ja esiopetuksen palvelukokonaisuuden sekä perusopetuksen palvelukokonaisuuden kesken. Päiväkodin johtajat ja rehtorit tekevät yhteistyötä toiminnan järjestelyissä.

Kaupunkiympäristötoimiala teettää kouluille muutostöitä kesän 2018 aikana esiopetustoiminnan järjestämistä varten. Muutostöistä aiheutuvat kustannukset tarkentuvat töiden valmistuttua ja kohdennetaan varhaiskasvatukselle. Muutostyöt ovat pienimuotoisia lukuun ottamatta Mellunkylän ala-asteen tiloja, jossa esiopetukselle kunnostetaan tyhjänä oleva sivurakennus, joka on aiemmin toiminut oppilashuollon ja hammashoidon tiloina. Näissä tiloissa on myöhemmin mahdollista ottaa tilapaikkoja käyttöön vielä lisää noin 21 paikkaa.

Päiväkoti Haagan ja Munkkivuoren metsäeskariryhmissä toiminnan painopiste on monipuolisessa ulkona tapahtuvassa toiminnassa, koulujen tiloja hyödynnetään pääosin iltapäivisin muun muassa ruokailussa, lepäämisessä ja huonolla säällä toimintatilana.

Kouluilla olevien esiopetusryhmien toiminta käynnistyy 9.8.2018. Osana ryhmien toimintaa järjestetään myös esiopetusta täydentävä varhaiskasvatus. Kouluilla käyttöön otettavat esiopetustilat lisäävät kyseisten päiväkotien tilapaikkoja ja tilapaikat tarkennetaan syksyllä 2018.

Asiaa on käsitelty yhteistoimintaperiaatteiden mukaisesti henkilöstön kanssa. Asiasta on tiedotettu syksyllä 2018 esiopetuksessa aloittavien lasten vanhempia.

Muutos lisää varhaiskasvatusalueiden käyttökustannuksia vuositasolla ilman lisävuokria yhteensä noin 0,9 milj. eurolla, joista henkilöstömenojen osuus on noin 0,64 milj. euroa. Toimintaan varataan käynnistämiskustannuksia kalusteita ja toimintavälineitä varten yhteensä noin 67 000 euroa.

Vuoden 2018 talousarviossa on varauduttu hoitopaikkojen lisäyksen aiheuttamiin kustannuksiin.

Terveys- ja hyvinvointivaikutusten arviointi

Esitetyt lisätilat mahdollistavat varhaiskasvatuspalvelujen järjestämistä ja palvelutarpeen turvaamisen. Lisäksi ne tukevat yhtenäisen opinpolun rakentamista esiopetuksesta perusopetukseen.

Päätös tullut nähtäväksi 31.05.2018

OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
  • kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin kasvatus- ja koulutuslautakunta.

Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:

Sähköpostiosoite:
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Faksinumero:
(09) 655 783
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11-13
Puhelinnumero:
(09) 310 13700 (Yleishallinto)

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava

  • päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • oikaisuvaatimuksen tekijä
  • millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
  • oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Sulje

Lisätietojen antaja

Carola Harju, erityissuunnittelija, puhelin: 09 310 42542

carola.harju@hel.fi

Päättäjä

Satu Järvenkallas
varhaiskasvatusjohtaja