Vahingonkorvaus, autovaurio 27.8.2018, Laajasuontie 30

HEL 2018-009020
Asialla on uudempia käsittelyjä
§ 66

Vahingonkorvaus, autovaurio

Yksikön päällikkö

Päätös

Lakipalvelut-yksikön päällikkö päätti hylätä hakijan vahingonkorvausvaatimuksen.

Päätöksen perustelut

Vahingonkorvausvaatimuksen hakijan ajoneuvo on ollut pysäköitynä Laajasuontie 13 kohdalla 27.8.2018. Vaatimuksen mukaan vesi on noussut katuviemärin tukkeutumisesta johtuen auton helman yli, jonka seurauksena auto on kärsinyt kosteusvaurioita. Hakija on esittänyt kaupungille vielä yksilöimättömän korvausvaatimuksen.

Ilmatieteenlaitoksen Kaisaniemen mittausasemalla tehtyjen mittausten mukaan vahinkopäivää edeltäneenä päivänä on satanut lähes jatkuvasti klo 17.00-23.00 välisen ajan. Sademäärä vahinkopäivää edeltäneenä päivänä on ollut 14,2 mm. Tällainen sademäärä katsotaan runsaaksi. Vahinkopäivänä ei ole esiintynyt sateita.

Ylläpidolta saadun selvityksen mukaan vahinkopaikalla sijaitsee normaali 12 cm korkea reunakiveys. Siinäkin tapauksessa, että alueella yksikään kaivo ei vetäisi esimerkiksi runkolinjan tukoksen tai kapasiteetin ylittymisen vuoksi, vesi nousisi enintään pari senttiä, kunnes se tulvisi reunakivien yli jalkakäytäville. Yhden kaivon tukkeutuessa vesi voi enimmillään nousta keskiviivan tasolle, jonka jälkeen se alkaisi virtaamaan ajoradan toisella puolella olevaan kaivoon. Tällöin vedenpinta pysyy reunakiven alapuolella. Vahinkopaikalla sijaitsee tavanomainen kaksipuoleinen kaato. Alueella on vahinkopäivänä ollut useita autoja pysäköitynä, mutta muista vaurioista ei ole tullut ilmoituksia. Kaivossa ei ole todettu mitään rakenteellista vikaa, eikä tällöin esimerkiksi pelkät lehdet ole voineet tukkia kaivoa siten, että ne aiheuttaisivat sellaisen tukoksen, että vesi voisi nousta yli ajoneuvon helman.

Vahingonkorvausvelvollisuuden syntymiseksi edellytetään tuottamusta tai laiminlyöntiä. Tämän lisäksi aiheutuneen vahingon sekä tehdyn laiminlyönnin välillä tulee olla syy-yhteys. Asiassa on jäänyt näyttämättä, että vahinko olisi aiheutunut kaupungin laiminlyönnistä. Edellä mainituista syistä johtuen kaupunki ei katso olevansa asiassa korvausvelvollinen.

Sovelletut oikeusohjeet

Vahingonkorvauslaki (412/1974) 2 luku 1 §

Kaupunkiympäristön toimialajohtajan päätös 21.6.2017 § 57

Päätös tullut nähtäväksi 26.03.2019

OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
  • kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin kaupunkiympäristölautakunta.

Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:

Sähköpostiosoite:
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Faksinumero:
(09) 655 783
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11-13
Puhelinnumero:
(09) 310 13700 (Yleishallinto)

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava

  • päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • oikaisuvaatimuksen tekijä
  • millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
  • oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Sulje

Lisätietojen antaja

Katriina Pönkä, lakimiesharjoittelija, puhelin: 09 310 22765

kymp.korvausasiat@hel.fi

Päättäjä

Kaisu Tähtinen
vs yksikön päällikkö