Katusuunnitelma, Länsisatama, Jätkäsaari, Melkinlaiturin alueet

HEL 2019-001353
Asialla on uudempia käsittelyjä
10. / 282 §

Melkinlaiturin alueen katusuunnitelmat, Länsisatama, Jätkäsaari

Kaupunkiympäristölautakunta

Päätös

Kaupunkiympäristölautakunta päätti hyväksyä Melkinlaiturin alueen seuraavat katusuunnitelmat:

  • Barbadoksenkatu välillä Tulimaankatu-Kanariankatu 30541/2
  • Barbadoksenkuja  nro 30544/1
  • Melkinlaituri välillä Naurunkatu-Atlantinkatu nro 30963/1
  • Tulimaankatu nro 30964/1
  • Vanuatunkatu nro 30965/1
  • Naurunkatu nro 30966/1
  • Kiribatinkatu nro 30967/1
  • Tahitinkatu nro 30968/1
  • Samoankuja välillä Tulimaankatu-Atlantinkatu nro 30969/1
  • Naurunkuja nro 30970/1 
  • Tongankuja välillä Tulimaankatu-Atlantinkatu nro 30971/1

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Sulje

Lähtökohdat ja tavoitteet

Kadut ovat uusia katuja. Suunnitelmien lähtökohtana ovat asemakaava 12500 ja liikennesuunnitelma 6847. Katujen suunnittelun tavoitteena on mahdollistaa asemakaavan mukainen asuntorakentamisen alueella.

Suunnitelma

Barbadoksenkatu välillä Tulimaankatu−Kanariankatu nro 30541/2 (liite 2)

Barbadoksenkatu on tonttikatu, joka liittyy länsipäässä Tulimaankatuun ja itäpäässä Kanariankatuun. Barbadoksenkatuun liittyy etelästä Barbadoksenkuja. Kadulla on kadunvarsipysäköintiä ja jalkakäytävät molemmilla reunoilla. Ajorata, jalkakäytävä sekä pysäköintipaikat päällystetään asfaltilla. Erotuskaistat kivetään noppakivellä ja kaistojen päähän istutetaan lehtipuut. Reunatuet ovat luonnonkiveä.

Barbadoksenkuja nro 30544/1 (liite 4)

Barbadoksenkuja on jalankulun ja pyöräilyn raitti, joka liittyy pohjoispäästään Barbadoksenkatuun ja eteläpäästään Samoankujaan. Katu päällystetään luonnonkivilaatoituksella.

Melkinlaituri välillä Naurunkatu−Atlantinkatu nro 30963/1 (liite 6)

Melkinlaituri on tonttikatu, joka liittyy länsipäässä Naurunkujaan ja itäpäässä Atlantinkatuun. Kadulla on kadunvarsipysäköintiä ja jalkakäytävät molemmilla reunoilla. Rannassa sijaitseva raitti on jalankulun ja pyöräilyn käytössä. Ajorata, jalkakäytävä sekä pysäköintipaikat päällystetään asfaltilla. Erotuskaista kivetään noppakivellä. Eteläreunan pysäköintipaikkojen väliin istutetaan lehtipuita. Reunatuet ovat luonnonkiveä. Rantaraitti päällystetään asfaltilla ja kivetään luonnonkivilaatoilla.

Tulimaankatu nro 30964/1 (liite 9)

Tulimaankatu on tonttikatu, joka liittyy pohjoispäässä Barbadoksenkatuun ja eteläpäässä Vanuatunkatuun. Tulimaankatuun liittyy etelästä Samoankuja ja Tongankuja. Kadulla on kadunvarsipysäköintiä ja jalkakäytävät molemmilla reunoilla. Ajoradat, jalkakäytävä sekä pysäköintipaikat päällystetään asfaltilla. Erotuskaista kivetään noppakivellä. Pysäköintipaikkojen väliin istutetaan lehtipuita. Korotettu suojatie kivetään luonnonkivellä. Reunatuet ovat luonnonkiveä.

Vanuatunkatu nro 30965/1 (liite 11)

Vanuatunkatu on tonttikatu, joka liittyy pohjoispäässä Naurunkatuun ja etelä-päässä Tulimaankatuun. Kadulla on kadunvarsipysäköintiä ja jalkakäytävät molemmilla reunoilla. Ajorata, jalkakäytävä sekä pysäköintipaikat päällystetään asfaltilla. Erotuskaista kivetään noppakivellä. Kadun eteläreunaan, pysäköintipaikkojen väliin istutetaan lehtipuita. Reunatuet ovat luonnonkiveä.

Naurunkatu nro 30966/1 (liite 13)

Naurunkatu on tonttikatu, joka liittyy länsipäässä Naurunkujaan ja itäpäässä Melkinlaituriin. Länsipäässä on kääntöpaikka. Naurukatuun liittyy etelästä Tongankuja ja Vanuatunkatu ja pohjoisesta Tongankuja. Kadulla on kadunvarsipysäköintiä ja jalkakäytävät molemmilla reunoilla. Ajorata, jalkakäytävä sekä pysäköintipaikat päällystetään asfaltilla. Katuaukio/kääntöpaikka kivetään noppakivellä. Reunatuet ovat luonnonkiveä.

Kiribatinkatu nro 30967/1 (liite 15)

Kiribatinkatu on tonttikatu, joka liittyy pohjoispäässä Kanariankatuun ja eteläpäässä Samoankujaan.
Kadun itäosa on jalankulkualuetta. Kadun länsiosassa kadun itäreunaan rakennetaan jalkakäytävä. Ajoradan molemmille puolille rakennetaan pysäköintikaistat sekä jalkakäytävät. Kanariankadun puoleiseen päähän rakennetaan korotettu suojatie. Kadun keskivaiheille rakennetaan kääntöpaikka.
Ajorata ja pysäköintipaikat päällystetään asfaltilla. Erotuskaista kivetään noppakivellä. Ajorataosuuden jalkakäytävät päällystetään asfaltilla. Kääntöpaikan ja Samoankujan välinen jalankulkuosuus kivetään luonnonkivilaatoilla. Kääntöpaikka kivetään noppakivellä. Reunatuet ovat luonnonkiveä.

Tahitinkatu nro 30968/1 (liite 17)

Tahitinkatu on raitioliikenteen katu, joka liittyy länsipäässä Kanariankatuun ja itäpäässä Samoankujaan. Kiskoalueelle ja länsipuolen jalkakäytävälle tulee luonnonkivilaatoitus. Itäpuolen jalkakäytävä/pysäkki kivetään mustalla betonikivellä. Pysäkin kohdalle sekä pysäkille johtavalle luiskalle tulee valkoinen huomiokiviraita betonikivestä. Reunatuet ovat luonnonkiveä.

Samoankuja välillä Tulimaankatu−Atlantinkatu nro 30969/1 (liite 19)

Samoankuja on jalankulun ja pyöräilyn raitti, joka liittyy länsipäästään Tulimaankatuun ja itäpäästään Atlantinkatuun. Samoankujaan liittyy pohjoisesta Barbadoksenkuja, Kiribatinkatu ja Tahitinkatu. Kujaan liittyy etelästä Naurunkuja. Kadun itäpään kautta on linjattu raitiotielinja, joka toimii raitiotien kääntöpaikkana. Samoankujan itäpäähän, Atlantinkadun ja Tahitinkadun välille tulee raitiotiealue, erotuskaista, pyöräkaistasta ja jalkakäytävä. Katu päällystetään luonnonkivilaatoituksella. Kujalle rakennetaan luonnonkivimuurilla rajattuja istutusalueita, joihin istutetaan puita sekä kaupunkipyörä-asema ja pyörätelineitä.

Naurunkuja nro 30970/1 (liite 21)

Naurunkuja on jalankulun ja pyöräilyn raitti, joka liittyy pohjoispäästään Samoankujaan ja eteläpäästään Melkinlaituriin. Naurunkuja kivetään luonnonkivilaatoilla ja reunatuet ovat luonnonkiveä.

Tongankuja välillä Tulimaankatu−Atlantinkatu nro 30971/1 (liite 23)

Tongankuja on uusi katu, jonka ympärille rakennetaan asuinkerrostalokortteleita ja yleisten rakennusten kortteli. Kadun rakentaminen mahdollistaa asemakaavan mukaisen asuntorakentamisen alueella.
Tulimaankadun ja Naurukadun välisen osuuden Naurukadun puoleinen pää on yhdistetty jalankulun ja pyöräilyn raitti, jossa on sallittu huoltoajo. Muilta osin Tongankuja on jalankulun raitti. Katu päällystetään asfaltilla ja luonnonkivireunuksella. Katuaukio kivetään noppakivellä. Katuaukiolle tulee istutusalue.

Suunnitelmien tarkempi kuvaus ilmenee liitteenä olevista suunnitelmaselostuksista (liite 1, liite 3, liite 5, liite 8, liite 10, liite 12, liite 14, liite 16, liite 18, liite 20 ja liite 22).

Katusuunnitelmien koostepiirustus on liitteenä 7.

Vuorovaikutus

Katusuunnitelmat on laadittu yhteistyössä Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymän (HSY), Helen Oy:n, Helen Sähköverkko Oy:n, Elisa Oyj, DNA Oyj, Telia Finland Oyj ja Jätkäsaaren jäätteenputkikeräys Oy:n kanssa.

Katusuunnitelmaluonnos on ollut esillä kaupunkiympäristön asiakaspalvelussa Sörnäistenkadulla ja Helsingin kaupungin internetsivuilla 28.2.−6.3.2019 välisen ajan. Suunnitelmaluonnoksen esittelytilaisuus asukkaille pidettiin 5.3.2019 Oodissa.

Katusuunnitelmaehdotus on ollut nähtävillä 27.3.−9.4.2019 välisen ajan. Suunnitelman nähtävillä olosta ilmoitettiin kirjallisesti suunnittelualueen kiinteistöjen omistajille ja haltijoille.

Muistutuksen käsittely

Suunnitelmasta on tullut yksi muistutus. Muistutus koskee Samoankujan (nro 30969/1) ja Tahitinkadun (nro 30968/1) katusuunnitelmia. Muistutuksessaan he haluavat kiinnittää huomiota erityisesti kävelykaduiksi merkittyjen Samoankujan ja Tahitinkadun kautta kulkevien raitiovaunukiskojen erottamiseen jalankulkualueesta. Selostuksissa ei heidän mukaansa käy ilmi, että kiskoja olisi erotettu jalankulkualueesta millään tavalla. Muistuttaja edellyttääkin, että kiskot erotetaan kävelykatualueesta paitsi pintamateriaalein, myös sopivasti sijoitelluilla liikenteenrajoittimilla, kuten tolpilla tai vastaavilla, kuten esimerkiksi Mikonkadulla. Kiskotuksen erottaminen kävelykatualueesta paitsi parantaa kevyen liikenteen turvallisuutta, myös ehkäisee esimerkiksi autojen pysäköintiä kiskoille.

Raitiotiekiskoja ei ole haluttu erottaa kävelykadulla jalankulkualueesta muuten kuin pintamateriaaleilla. Rakennussuunnitteluvaiheessa voidaan tutkia vielä pollareiden tarvetta ja lisätä ne suunnitelmaan. Muistutus ei aiheuta muutoksiin katusuunnitelmassa.

Kustannukset ja aikataulu

Katusuunnitelman rakennuskustannus on yhteensä noin 6 436 000 euroa, keskimäärin noin 300 euroa/m² (alv. 0 % ), jotka jakautuvat kaduittain seuraavasti:

  euroa (alv. 0 %) euroa/m²
Barbadoksenkatu 380 000 176
Barbadoksenkuja   130 000 374
Melkinlaituri 1 250 000 698
Tulimaankatu 740 000 163
Vanuatunkatu 245 000 159
Naurunkatu 320 000 188
Kiribatinkatu 400 000 307
Tahitinkatu 96 000 158
Samoankuja 2 400 000 490
Tongankuja 300 000 226
Naurunkuja 175 000 391

Katujen vuotuiset ylläpitokustannukset ovat noin 120 000 euroa (alv. 0 %).

Katujen rakentamiseen on varauduttu kaupunkiympäristölautakunnan talousarvioehdotuksessa vuodesta 2020 alkaen.

Hanke rahoitetaan talousarvion kohdasta 8 03 02 02 Länsisatama, katurakentaminen.

Sovelletut säännökset

Maankäyttö- ja rakennuslaki 85 §, 62 §, maankäyttö- ja rakennusasetus 41-43 §.

Hallintosääntö 16 luku 5 § 1 mom. kohta 1

Sulje

Päätös tullut nähtäväksi 04.06.2019

VALITUSOSOITUS

Tähän päätökseen haetaan muutosta hallintovalituksella.

Valitusoikeus

Tähän päätökseen saa hakea muutosta se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen).

Valitusaika

Valitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Valitus on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen aukioloajan päättymistä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmantena päivänä viestin lähettämisestä.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Valitusviranomainen

Valitus tehdään Helsingin hallinto-oikeudelle.

Hallinto-oikeuden asiointiosoite on seuraava:

Sähköpostiosoite:
helsinki.hao@oikeus.fi
Postiosoite:
Radanrakentajantie 5
 
00520 HELSINKI
Faksinumero:
029 56 42079
Käyntiosoite:
Radanrakentajantie 5
Puhelinnumero:
029 56 42000

Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa: https://asiointi2.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet

Valituksen muoto ja sisältö

Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Valituksessa, joka on osoitettava valitusviranomaiselle, on ilmoitettava

  • päätös, johon haetaan muutosta
  • miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutosta siihen vaaditaan tehtäväksi
  • perusteet, joilla muutosta vaaditaan.

Valituksessa on ilmoitettava valittajan nimi ja kotikunta. Jos valittajan puhevaltaa käyttää hänen laillinen edustajansa tai asiamiehensä tai jos valituksen laatijana on joku muu henkilö, valituksessa on ilmoitettava myös tämän nimi ja kotikunta.

Valituksessa on lisäksi ilmoitettava postiosoite ja puhelinnumero, joihin asiaa koskevat ilmoitukset valittajalle voidaan toimittaa.

Valittajan, laillisen edustajan tai asiamiehen on allekirjoitettava valitus. Sähköistä asiakirjaa ei kuitenkaan tarvitse täydentää allekirjoituksella, jos asiakirjassa on tiedot lähettäjästä eikä asiakirjan alkuperäisyyttä tai eheyttä ole syytä epäillä.

Valitukseen on liitettävä

  • päätös, johon haetaan muutosta, alkuperäisenä tai jäljennöksenä
  • todistus siitä, minä päivänä päätös on annettu tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisesta
  • asiakirjat, joihin valittaja vetoaa, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.
Oikeudenkäyntimaksu

Hallinto-oikeus perii muutoksenhakuasian käsittelystä 260 euron oikeudenkäyntimaksun. Mikäli hallinto-oikeus muuttaa valituksenalaista päätöstä muutoksenhakijan eduksi, oikeudenkäyntimaksua ei peritä. Maksua ei myöskään peritä eräissä asiaryhmissä eikä myöskään mikäli asianosainen on muualla laissa vapautettu maksusta. Maksuvelvollinen on vireillepanija ja maksu on valituskirjelmäkohtainen.

Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Sähköpostiosoite:
helsinki.kirjaamo@hel.fi
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Faksinumero:
(09) 655 783
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11–13
Puhelinnumero:
09 310 13700

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Sulje

Esittelijä

kaupunkiympäristön toimialajohtaja
Mikko Aho

Lisätietojen antaja

Kati Kiyancicek, tiimipäällikkö, puhelin: 09 310 64734

kati.kiyancicek@hel.fi