Vahingonkorvaus, esinevahinko, 29.3.2019, Turjantie 3, Kimmon puisto

HEL 2019-004168
Asialla on uudempia käsittelyjä
§ 203

Vahingonkorvausvaatimus, muu vahinko

Yksikön päällikkö

Päätös

Lakipalvelut-yksikön päällikkö päätti hylätä hakijan vahingonkorvausvaatimuksen.

Päätöksen perustelut

Vahingonkorvausvaatimuksen mukaan hakija oli 29.3.2019 kello 11.50 istunut Kimmonpuiston (osoitteessa Turjantie 3) puistonpenkille. Hakijan noustessa ylös penkistä, takki oli tarttunut tiukasti penkkiin. Takkiin oli tarttunut penkistä vaaleaa ryynimäistä, liimaista ainetta, joka ei lähtenyt pois. Hakija on vaatinut kaupunkia korvaamaan pesulalaskun, mikäli takin saa puhdistettua tai muussa tapauksessa uuden vastaavanlaisen takin.

Kunnossapitolain mukaan kunnan hallinnassa oleva puisto on pidettävä alueen käyttötarkoituksen vaatimassa kunnossa. Kadun kunnossapitoon luetaan kadun kalusteiden kunnossapito.

Puistojen hoitoon kuuluvat muun muassa siivoaminen ja kasvillisuuden hoito sekä kalusteiden, varusteiden ja kulkureittien kunnossapito. Tämä tehdään ns. viheralueiden hoitoluokituksen mukaan. Hoitoluokitus määrittelee laatutason, jonka mukaisena alue hoidetaan.

Kalusteiden hoitoon kuuluu kalusteiden puhdistus, paikallisten pintavaurioiden korjaaminen sopivalla menetelmällä sekä irrotettujen kalusteiden vienti paikalleen. Penkkien kuntoa tarkkaillaan jatkuvasti muiden kunnossapitotöiden ohella.

Kimmonpuiston hoitoluokitus on käyttöviheralue (A2). Käyttöviheralueiden turvallisuutta ja siisteyttä tarkkaillaan säännöllisesti, ja turvallisuutta vaarantavat vauriot korjataan välittömästi. Muut puutteet korjataan mahdollisimman pian. Puiston puhtaanapitovyöhyke on PV3 (asuinalueet). Puhtaanapidon laatuvaatimus kyseiselle vyöhykkeelle sallii melko vähäisessä määrin pieniä ja suuria roskia sekä kasvillisuusjätekerrosta, likaa ja pölyämistä ei tule olla häiritsevän paljon. Ihmisen terveydelle vaaraa aiheuttavat roskat on poistettava välittömästi niiden havaitsemisen jälkeen.

Kunnossapitopiiriltä saadun selvityksen mukaan Kimmonpuiston kalusteisiin ja varusteisiin tehdään silmämääräinen tarkastus puiston hoidon yhteydessä. Lisäksi leikkipuistossa arkisin päivittäin paikalla olevat ohjaajat ilmoittavat kunnossapitopiirille, mikäli havaitsevat jotain poikkeavaa. Ohjaajat eivät olleet havainneet mitään poikkeavaa, eikä heille ollut kukaan puistossa asioinut asiasta ilmoittanut. Puistonpenkissä ei ole myöskään hoidon yhteydessä havaittu korjattavaa. Kunnossapitopiiri on todennut, että aine ei ole maalia eikä penkin pintakäsittelyyn kuuluvaa ainetta, vaan tunnistamatonta ainetta, joka lähti puhdistusaineitta pyyhkimällä pois.

Puiston kalusteiden kunnossapitovelvollisuuden tarkoituksena on säännönmukaisin tarkastuksin pitää alue käyttötarkoituksen vaatimassa kunnossa. Kunnossapitovelvollisuuden sisältönä ei ole valvoa puistonpenkkien puhtautta erikseen jokaisen käyttäjän jälkeen.

Vahingonkorvausvastuuta voidaan rajoittaa tai se voidaan evätä, jos vahingonkärsijä on itse myötävaikuttanut vahinkoon. Kunnan hallinnassa olevat puistonpenkit ovat jokaisen käytettävissä. On ennalta-arvattavaa, että puistonpenkeissä esiintyy satunnaisesti likaa. Puiston käyttäjät voivat omilla toimillaan pienentää vahingon riskiä.

Vahingonkorvausvelvollisuus edellyttää tuottamusta tai laiminlyöntiä. Tämän lisäksi teon tai laiminlyönnin ja seurauksen välillä on oltava syy-yhteys. Kadun kunnossapitovelvollinen voi vapautua vahingonkorvausvastuustaan, jos hän voi osoittaa, että kunnossapito on hoidettu asianmukaisesti.

Asiassa saatujen selvitysten perusteella vahinkopaikka on ollut käyttötarkoituksen vaatimassa kunnossa. Suoritetut kunnossapidon toimenpiteet huomioiden kaupunki ei katso laiminlyöneensä kunnossapitolain mukaisia tehtäviään, eikä näin ollen ole asiassa korvausvelvollinen.

Sovelletut oikeusohjeet

Laki kadun ja eräiden yleisten alueiden kunnossa- ja puhtaanapidosta (669/1978) 3 §, 6 §

Vahingonkorvauslaki (412/1974) 2 luku 1 §, 6 luku 1 §

Kaupunkiympäristön toimialajohtajan päätös 21.6.2017 § 57

Päätös tullut nähtäväksi 19.06.2019

OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
  • kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin kaupunkiympäristölautakunta.

Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:

Sähköpostiosoite:
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Faksinumero:
(09) 655 783
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11-13
Puhelinnumero:
(09) 310 13700 (Yleishallinto)

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava

  • päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • oikaisuvaatimuksen tekijä
  • millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
  • oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Sulje

Lisätietojen antaja

Tiia Strömberg, valmistelija, puhelin: 09 310 39930

kymp.korvausasiat@hel.fi

Päättäjä

Kaisu Tähtinen
vs. yksikön päällikkö