Kansainvälinen energiahaastekilpailu

HEL 2019-005063
Asialla on uudempia käsittelyjä
§ 91

Kansainvälinen energiahaastekilpailu

Kansliapäällikkö

Päätös

Kansliapäällikkö päätti solmia liitteestä 1 ilmenevän sopimuksen Pöyry Management Consulting Oy:n kanssa.

Samalla kansliapäällikkö päätti myöntää talous- ja suunnitteluosaston käytettäväksi sopimuksesta aiheutuviin kustannuksiin enintään 59 900 euroa talousarviokohdalta 1 30 01 kaupunginhallituksen käyttövarat (tulosyksikkö 1000021, projekti 104020106901).

Päätöksen perustelut

Helsingin tavoitteena on olla hiilineutraali vuonna 2035. Tällä hetkellä noin 56 % Helsingin hiilidioksidipäästöistä aiheutuu lämmittämiseen käytetyn energian tuotannosta. Hiilineutraaliustavoitteen saavuttaminen edellyttää muiden toimenpiteiden ohessa myös Helsingin lämmöntuotannon päästöjen vähentämistä nykyisestä. Vuonna 2018 Helsingin kaukolämmöstä 53% tuotettiin kivihiilellä. Voimalaitokset sijaitsevat Hanasaaressa ja Salmisaaressa. Hanasaaren alasajosta vuoteen 2024 mennessä on tehty jo päätös. Kivihiilen käyttöä sähkön tai lämmön tuotannon polttoaineena koskevan kiellon astuessa voimaan vuonna 2029 myös muu tähän perustuva tuotanto on ajettava alas.

Kivihiilen korvaamiseksi Helsingissä tehdään investointeja lämpöpumppujen lisäämiseksi ja Mustikkamaalle rakennetaan suuri lämpövarasto, jonka avulla voidaan varastoida uusiutuvilla tuotettua lämpöä ja vähentää fossiilisten polttoaineiden käyttöä. Kivihiiltä käytetään kuitenkin tällä hetkellä niin suuria määriä, että lämpöpumppujen lämmönlähteitä tai muita polttamiseen perustumattomia energianlähteitä ei ole löydetty riittävästi kivihiilen korvaamiseen. Suuri osa kivihiilellä tuotetusta lämmöstä on suunniteltu korvattavan biomassaan perustuvalla tuotannolla. Kivihiilen korvaaminen biomassalla voisi tarkoittaa, että Helsingissä käytettäisiin lämmöntuotantoon jopa noin 4 TWh biomassaa vuonna 2030. Tämä vastaa noin 30 prosenttia koko Suomen biomassajakeiden käytöstä kaukolämmön tuotannossa vuonna 2018.

Biomassan käyttö lämmön tuotantoon ei ole ongelmatonta: biomassa on hiilidioksidipäästötöntä vain laskennallisesti. Biomassan laajamittaisella käytöllä voi olla myös negatiivisia vaikutuksia biodiversiteetin kannalta ja siirtyminen biotalouteen tarkoittaa, että polttamisen sijaan biomassasta voidaan tulevaisuudessa tehdä yhä enemmän korkeamman jalostusasteen tuotteita. Helsingin lämmitykseen tarvittavan biomassan määrä on valtava, ja osa siitä todennäköisesti tuotaisiin myös Suomen ulkopuolelta. Globaalissa mittakaavassa biomassa ei tule ratkaisemaan ilmasto-ongelmia rajallisen saatavuuden vuoksi. Pitkän aikavälin vastuullisten ratkaisujen tuleekin perustua vahvasti muihin päästöttömiin ratkaisuihin biomassan sijaan.

Helsingin kaupunki haluaa löytää uusia ratkaisuja lämmön tuottamiseen päästöttömästi. Ratkaisujen löytämiseksi kaupunki aikoo toteuttaa kansainvälisen haastekilpailun, jossa haetaan vastausta kysymykseen, kuinka korvata kivihiili Helsingin lämmityksessä mahdollisimman vähällä biomassan käytöllä. Kilpailussa haetaan uusia innovaatioita ja teknologioita lämmön tuotantoon sekä lämmön kulutukseen. Ratkaisujen toivotaan olevan sovellettavissa siten, että ne voidaan ottaa käyttöön ennen vuotta 2029, jolloin kivihiilestä on luovuttava. Käytännössä aikataulu on huomattavasti tiukempi, sillä päätökset korvaavista tuotantoratkaisuista on tehtävä lähivuosina.

Koska Helsingin lämmöntuotannon haasteiden mittakaava on suuri, myös kilpailuun osallistuvien ratkaisujen toivotaan olevan riittävän suurta mittakaavaa, jotta niiden avulla voidaan saada merkittävä vaikutus osana Helsingin lämmitysjärjestelmää. Palkinto olisi miljoona euroa. Solmittavalla sopimuksella tilataan haastekilpailun toteutukseen tarvittava asiantuntemus, minkä ennakoitu hankinta-arvo jää alle kilpailutusrajan.

Pohjustusvaiheessa on ilmennyt, että kansainvälisen energiahaastekilpailun valmistelua varten tarvittavaa eri alojen asiantuntemusta on tarjolla rajoitetusti. Kartoituksen perusteella Pöyry Management Consulting Oy:llä on soveltuva asiantuntemus ja edellytykset valmistella toteutus nopealla aikataululla menestyksekkäästi. Tarjous on liitteessä 2.

Kaupungin sisäistä koordinaatiota varten perustetaan työryhmä, jonka tehtävänä on tuottaa kilpailua varten tarvittavaa tietoa ja sitouttaa oma organisaatio kokonaisuuteen. Lisäksi perustetaan kilpailun arviointiraati, joka valitsee voittajan. Tähän on tarkoitus nimetä sekä ulkoisia että sisäisiä asiantuntijoita. Valmisteluvaihe kestää kesän ja kilpailu on tarkoitus käynnistää alkusyksystä.

Päätös tullut nähtäväksi 30.04.2019

MUUTOKSENHAKU HANKINTAPÄÄTÖKSEEN

Tähän päätökseen tyytymätön asianosainen voi hakea päätökseen muutosta tekemällä hankintaoikaisuvaatimuksen tai kuntalain mukaisen oikaisuvaatimuksen taikka molemmat.

OHJEET HANKINTAOIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI
Oikaisuvaatimusaika

Asianosaisen on esitettävä vaatimus 14 päivän kuluessa siitä, kun asianosainen on saanut tiedon hankintayksikön päätöksestä tai muusta ratkaisusta.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.

Tiedoksiantopäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon viimeistään määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Jos määräajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolta hankintaoikaisua vaaditaan, on Helsingin kaupunginhallitus.

Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:

Sähköpostiosoite:
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Faksinumero:
(09) 655 783
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11-13
Puhelinnumero:
(09) 310 13700

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Hankintaoikaisuvaatimus pannaan vireille kirjallisesti ilmoittamalla

  • hankintayksikön päätös tai muu ratkaisu, johon hankintaoikaisuvaatimus kohdistuu
  • miten päätöstä tai muuta ratkaisua halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella päätöstä tai muuta ratkaisua halutaan oikaistavaksi.

Sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on mainittava oikaisua vaativan nimi sekä tarvittavat yhteystiedot asian hoitamiseksi. Jos oikaisua vaativan puhevaltaa käyttää hänen laillinen edustajansa tai asiamiehensä tai jos oikaisuvaatimuksen laatijana on joku muu henkilö, oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava myös tämän nimi sekä tarvittavat yhteystiedot.

Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

OHJEET KUNTALAIN MUKAISEN OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
  • kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon viimeistään määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, kun pöytäkirja on asetettu yleisesti nähtäväksi.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto, tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupunginhallitus.

Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:

Sähköpostiosoite:
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Faksinumero:
(09) 655 783
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11-13
Puhelinnumero:
(09) 310 13700

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava

  • päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava muutoksenhakijan nimi ja kotikunta. Jos muutoksenhakijan puhevaltaa käyttää hänen laillinen edustajansa tai asiamies, oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava myös tämän nimi ja kotikunta.

Oikaisuvaatimuksessa on lisäksi ilmoitettava postiosoite ja puhelinnumero, joihin asiaa koskevat ilmoitukset muutoksenhakijalle voidaan toimittaa.

Oikaisuvaatimus on muutoksenhakijan, hänen laillisen edustajansa tai asiamiehen allekirjoitettava. Sähköistä asiakirjaa ei tarvitse täydentää allekirjoituksella, jos asiakirjassa on tiedot lähettäjästä eikä asiakirjan alkuperäisyyttä tai eheyttä ole syytä epäillä.

Oikaisuvaatimukseen on liitettävä asiakirjat, joihin muutoksenhakija haluaa vedota vaatimuksensa tueksi, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.

Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Sulje

Lisätietojen antaja

Victor Andersson, kaupunginsihteeri, puhelin: 09 310 36027

victor.andersson@hel.fi

Sanna-Mari Jäntti, yhteysjohtaja, puhelin: 09 310 20015

sanna-mari.jannti@hel.fi

Päättäjä

Sami Sarvilinna
kansliapäällikkö
Juha Summanen
hallintojohtaja