Sääntöohjaus, toimintasäännön muuttaminen, kasvatuksen ja koulutuksen toimiala, palvelukokonaisuuksia seuraavan tason organisaatio

HEL 2020-002488
Asialla on uudempia käsittelyjä
7. / 57 §

Kasvatuksen ja koulutuksen toimialan palvelukokonaisuuksia seuraavan tason organisaatio

Kasvatus- ja koulutuslautakunta

Päätös

Kasvatus- ja koulutuslautakunta päätti, että kasvatuksen ja koulutuksen toimialan varhaiskasvatuksen ja esiopetuksen palvelukokonaisuutta seuraavan tason organisaatio on 1.8.2020 lukien seuraava:

1.-9. Varhaiskasvatus ja esiopetus (9)

Varhaiskasvatus- ja esiopetusalue tuottaa päiväkotihoitoa, perhepäivähoitoa ja ryhmäperhepäivähoitoa sekä järjestää esiopetusta ja alle kouluikäisten lasten kerhotoimintaa päiväkodeissa. Muutoksen jälkeen alueellisia palveluita on yhdeksän (1-9).

Muutoksen jälkeen alueiden 1-3 numerointi säilyy ennallaan. Alueet 4 ja 5 on yhdistetty alueeksi 4. Alue 6 on 5, 7 on 6, 8 on 7, 9 on 8 ja 10 on 9.

10. Yksityisen varhaiskasvatuksen ohjauksen ja valvonnan palvelu

Yksityisen varhaiskasvatuksen ohjauksen ja valvonnan palvelu vastaa kaupunkitasoisesti suomen- ja muun kuin ruotsinkielisen yksityisen varhaiskasvatuksen ohjauksesta ja valvonnasta.

11. Leikkipuisto- ja koululaisten iltapäivätoiminta

Leikkipuisto- ja koululaisten iltapäivätoiminta järjestää leikkipuistoissa ja perhetaloissa avointa ja ohjattua toimintaa pikkulapsiperheille ja koululaisille sekä perusopetuslain mukaista aamu- ja iltapäivätoimintaa koululaisille. Lisäksi se vastaa kehitysvammaisten ja autististen koululaisten aamu- ja iltapäivätoiminnasta.

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Sulje

Asian tausta

Kaupunginhallituksen johtamisen jaosto päätti 24.10.2016 (§ 75) kasvatuksen ja koulutuksen toimialan varhaiskasvatuksen ja esiopetuksen palvelukokonaisuutta seuraavan tason organisaation:

1.-10. Varhaiskasvatus ja esiopetus (10)

Varhaiskasvatus- ja esiopetusalue tuottaa päiväkotihoitoa, perhepäivähoitoa ja ryhmäperhepäivähoitoa sekä järjestää esiopetusta ja alle kouluikäisten lasten kerhotoimintaa päiväkodeissa.

Alueellisia palveluita on kymmenen.

11. Leikkipuisto- ja koululaisten iltapäivätoiminta

Leikkipuisto- ja koululaisten iltapäivätoiminta järjestää leikkipuistoissa ja perhetaloissa avointa ja ohjattua toimintaa pikkulapsiperheille ja koululaisille sekä perusopetuslain mukaista aamu- ja iltapäivätoimintaa koululaisille. Lisäksi se vastaa kehitysvammaisten ja autististen koululaisten aamu- ja iltapäivätoiminnasta.

Perustelut esitetylle palvelujaolle

Aluejaot pysyvät maantieteellisesti ennallaan lukuun ottamatta alueita 4 ja 5, jotka yhdistyvät alueeksi 4. Alueet 1-9 tuottavat päiväkotihoitoa, perhepäivähoitoa ja ryhmäperhepäivähoitoa sekä järjestää esiopetusta ja alle kouluikäisten lasten kerhotoimintaa päiväkodeissa. Esitettävä muutos ei vaikuta tältä osin siihen, että toimialan tavoitteena on edelleenkin tarjota kuntalaisille tasalaatuiset varhaiskasvatuspalvelut riippumatta asuinpaikasta sekä turvata palveluverkon kehittäminen kuntalaislähtöisesti.

Kaupunkitasoinen yksityisen varhaiskasvatuksen ohjauksen ja valvonnan palvelu vastaa suomen- ja muun kuin ruotsinkielisen yksityisen varhaiskasvatuksen ohjauksesta ja valvonnasta. Ennen esitettävää muutosta yksityisen varhaiskasvatuksen ohjaus ja valvonta sijaitsee yksikkönä alueella 4. Valvonnan lisäksi palvelun tehtävänä on, kuten muillakin kymmenellä alueella, tuottaa päiväkotihoitoa, perhepäivähoitoa ja ryhmäperhepäivähoitoa sekä järjestää esiopetusta ja alle kouluikäisten lasten kerhotoimintaa päiväkodeissa. Esitetyn muutoksen jälkeen yksityisen varhaiskasvatuksen ohjauksen ja valvonnan palvelu muodostaa palvelukokonaisuudessa oman palvelunsa, johon ei kuulu edellä mainittua kunnallisen palvelun järjestämistä.

Muutoksella vahvistetaan kaupunkitasoista yksityisen varhaiskasvatuksen ohjausta ja valvontaa sen organisoituessa omaksi kaupunkitasoiseksi palveluksi. Palveluun tulee ohjauksen ja valvonnan lisäksi varhaiskasvatuksen ja esiopetuksen kaupunkitasoisia palveluja. Palveluun voidaan yhdistää kaupunkitason yhteisiä palveluja, joilla keskitettynä on lasten yhdenvertaisuutta tukeva vaikutus. Nämä voivat olla esimerkiksi erityisen tuen resursointiin liittyviä tehtäviä.

Helsingissä varhaiskasvatus on lähipalvelu. Esitetty organisointimalli tukee palvelun järjestämistä yhteistyössä kuntalaisten kanssa ja vahvistaa palveluverkon kehittämistä koko kaupungissa sekä erityisesti yhdessä toimialan perusopetuksen kanssa. Muutoksessa koillisesta suurpiiristä muodostuu varhaiskasvatuksen alue 4 (yhdistettävät alueet 4 ja 5), jolla on sama aluepohja koillisen perusopetuksen palvelun kanssa.

Leikkipuisto- ja koululaisten iltapäivätoiminta on kaupunkitasoinen palvelu. Tämä varmistaa koko kaupungin näkökulman leikkipuistotoiminnan ja koululaisten aamu- ja iltapäivätoiminnan kehittämiseen, suunnitteluun, toteutukseen ja arviointiin. Toimintaan esitys ei tuo muutosta.

Asia on käsitelty yhteistoiminnallisesti.

Toimivalta

Hallintosäännön 10 luvun 1 § 2 momentin 2 kohdan mukaan, ellei toimivallasta ole muutoin säädetty tai määrätty, toimialalautakunta päättää toimialan palvelukokonaisuutta seuraavan tason organisaatiosta.

Sulje

Päätös tullut nähtäväksi 30.03.2020

OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
  • kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin kasvatus- ja koulutuslautakunta.

Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:

Sähköpostiosoite:
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Faksinumero:
(09) 655 783
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11-13
Puhelinnumero:
(09) 310 13700 (Yleishallinto)

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava

  • päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • oikaisuvaatimuksen tekijä
  • millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
  • oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Sulje

Esittelijä

kasvatuksen ja koulutuksen toimialajohtaja
Liisa Pohjolainen

Lisätietojen antaja

Timo Tapani Korhonen, yksikön päällikkö, puhelin: 09 310 21012

timo.t.korhonen@hel.fi