Kuuleminen, elintarvikelaki 55 §, Oy Addis Ab / Café Succes
Elintarvikelain 55 §:n mukaisen määräyksen antaminen Oy Addis Ab:lle
Päätös
Toimija
Oy Addis Ab, Korkeavuorenkatu 2, 00140 Helsinki, y-tunnus 0106282-8
Elintarvikehuoneisto
Café Succes, Korkeavuorenkatu 2, 00140 Helsinki.
Elintarviketurvallisuusyksikön päällikön määräys
1. Huonokuntoiset keittiötilojen pinnat tulee kunnostaa.
2. Huonokuntoiset kalusteet ja laitteet tulee kunnostaa tai kalusteet tulee vaihtaa uusiin.
3. Keittiötilat tulee siivota.
Määräaika
Edellä mainitut toimenpiteet on toteutettava 31.5.2020 mennessä.
Täytäntöönpano
Määräystä on noudatettava mahdollisesta muutoksenhausta huolimatta, jollei oikaisuvaatimuksen käsittelevä viranomainen (kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaosto) toisin määrää.
Asiaan liittyvät taustatiedot
Café Succesiin on tehty valvontasuunnitelman mukainen tarkastus 21.10.2019. Tällöin on havaittu pintojen ja kalusteiden olevan monin paikoin huonokuntoisia, tilojen ja kalusteiden olevan monin paikoin likaiset sekä siivouskaapin ja osan siivousvälineistä olevan likaisia. Lisäksi kirjallisessa omavalvontasuunnitelmassa ja omavalvonnan seurannassa oli puutteita. Korjaavat toimenpiteet on edellytetty tehtäväksi 16.12.2019 mennessä (Liite 1 Tarkastuskertomus).
Café Succesiin on tehty uusintatarkastus 17.12.2019, jolloin on todettu, ettei kaikkia epäkohtia ole korjattu määräajassa (Liite 2 Tarkastuskertomus). Joitakin korjaavia toimenpiteitä oli tehty, mutta tehdyt toimenpiteet eivät olleet riittävät: tilojen ja kalusteiden kunnossa ja puhtaanapidossa oli edelleen epäkohtia. Lisäksi kirjallisessa omavalvontasuunnitelmassa oli vielä puutteita. Korjaavat toimenpiteet edellytettiin tehtäväksi 16.2.2020 mennessä. Tilojen ja kalusteiden kunnossapidon osalta toimijaa pyydettiin toimittamaan Helsingin kaupungin elintarviketurvallisuusyksikköön 31.1.2020 mennessä kirjallinen kunnostussuunnitelma. Kunnostussuunnitelmaa ei ole toimitettu.
Uusintatarkastuksella 17.2.2020 todettiin, että korjaavia toimenpiteitä oli tehty, mutta tehdyt toimenpiteet eivät ole olleet edelleenkään riittävät. (Liite 3 Tarkastuskertomus)
Kuuleminen
Toimijaa on kuultu elintarvikelain (23/2006) 55 §:n mukaisesta määräyksestä sekä asetettavasta määräajasta 11.3.2020 päivätyllä kirjeellä. (Liite 4)
Toimija ei ole antanut vastinetta määräaikaan mennessä.
Päätöksen perustelut
Neuvonnasta, opastuksesta ja kehotuksesta huolimatta Oy Addis Ab ei ole korjannut kaikkia tarkastuksilla havaittuja epäkohtia. Koska Oy Addis Ab ei ole itse ryhtynyt riittäviin toimenpiteisiin huoneistossa havaittujen epäkohtien korjaamiseksi, on epäkohtien korjaamiseksi tarpeen antaa elintarvikelain 55 §:ssä tarkoitettu määräys.
Elintarvikelain 55 §:n mukaan valvontaviranomainen voi määrätä epäkohdan poistettavaksi, jos elintarvike tai siitä annetut tiedot, elintarvikkeen tuotanto-, jalostus- tai jakeluvaihe, elintarvikehuoneisto tai niissä harjoitettava toiminta voivat aiheuttaa terveysvaaraa, vaarantaa elintarvikkeesta annettujen tietojen oikeellisuuden tai riittävyyden, johtaa kuluttajaa harhaan tai ovat muuten elintarvikemääräysten vastaisia. Määräysten vastaisuus on määrättävä poistettavaksi välittömästi tai valvontaviranomaisen asettamassa määräajassa.
Yleisen elintarvikehygienia-asetuksen (EY) N:o 852/2004 liitteen II luvun I mukaan elintarvikehuoneistot on pidettävä puhtaina ja hyvässä kunnossa. Luvun II mukaan elintarvikkeiden valmistuksessa, käsittelyssä tai jalostuksessa käytettävien tilojen lattia- ja seinäpinnat on pidettävä hyvässä kunnossa, ja niiden on oltava helposti puhdistettavat ja tarvittaessa desinfioitavat. Elintarvikkeiden käsittelyalueiden pinnat (mukaan lukien laitteiden pinnat) ja erityisesti elintarvikkeiden kanssa kosketuksiin joutuvat pinnat on pidettävä hyvässä kunnossa, ja niiden on oltava helposti puhdistettavia ja tarvittaessa desinfioitavia. Lisäksi Elintarvikelain 10 §:ssä todetaan, että elintarvikehuoneisto on suunniteltava, sijoitettava, rakennettava ja varustettava, kunnossapidettävä, hoidettava sekä toiminta siellä järjestettävä siten, ettei elintarvikehuoneistossa tuotettavien, valmistettavien, säilytettävien taikka käsiteltävien elintarvikkeiden turvallisuus vaarannu ja että elintarvikkeet ja elintarvikehuoneistot myös muutoin täyttävät tämän lain mukaiset vaatimukset. Cafe Succesin keittiötilojen ja -kalusteiden kunnosta ja puhtaudesta ei ole huolehdittu riittävästi.
Päätöksen perusteena olevat asiakirjat
1. Tarkastuskertomus 21.10.2019
2. Tarkastuskertomus 17.12.2019
3. Tarkastuskertomus 20.2.2020
4. Oy Addis Ab:n kuuleminen 11.3.2020
Sovellettavat oikeusohjeet
Elintarvikelaki (23/2006) 1 §, 10 §, 32 §, 55 §, 74 §, 78 §
Hallintolaki (434/2003) 34 §, 36 §
Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EY) N:o 852/2004 (Yleinen elintarvikehygienia-asetus), liite II
Mahdolliset jatkotoimenpiteet asiassa
Mikäli epäkohtia ei ole korjattu määräaikaan mennessä, kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaostolle voidaan esitellä päätösehdotus, jossa elintarviketurvallisuusyksikön päällikön antamaan määräystä tultaisiin tehostamaan uhkasakolla. Uhkasakon suuruus voisi olla 5 000 euroa.
Tiedoksiantotapa
Pöytäkirjanote saantitodistuksella Oy Addis Ab:lle.
Päätös tullut nähtäväksi 15.04.2020
OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI
Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.
Oikaisuvaatimusoikeus
Oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen).
Viranomainen saa lisäksi vaatia oikaisua, jos muutoksenhakuoikeus on viranomaisen valvottavana olevan julkisen edun vuoksi tarpeen.
Oikaisuvaatimusaika
Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.
Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon sinä päivänä, jona päätös on luovutettu asianosaiselle tai hänen lailliselle edustajalleen.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.
Postitse saantitodistusta vastaan lähetetystä päätöksestä katsotaan asianomaisen saaneen tiedon saantitodistuksen osoittamana aikana.
Käytettäessä todisteellista sähköistä tiedoksiantoa päätös katsotaan annetun tiedoksi, kun asiakirja on noudettu viranomaisen osoittamalta palvelimelta, tietokannasta tai muusta tiedostosta.
Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.
Oikaisuvaatimusviranomainen
Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaosto.
Ympäristö- ja lupajaoston asiointiosoite on seuraava:
Sähköpostiosoite: | helsinki.kirjaamo@hel.fi |
Postiosoite: | Helsingin kaupungin kirjaamo |
Kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaosto | |
PL 10 | |
00099 HELSINGIN KAUPUNKI | |
Faksinumero: | (09) 655 783 |
Käyntiosoite: | Pohjoisesplanadi 11–13 |
Puhelinnumero: | (09) 310 13700 |
Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.
Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava
- päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
- miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
- millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
- oikaisuvaatimuksen tekijä
- millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
- oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.
Lisätietojen antaja
Terhi Juppi, elintarviketarkastaja, puhelin: +358 9 310 75425