Tarveselvitys, korvaavat tilat, Laakson terveysasema ja neuvola

HEL 2020-003134
Asialla on uudempia käsittelyjä
14. / 68 §

Laakson terveysaseman, neuvolan ja avofysioterapian korvaavien tilojen hankesuunnitelman hyväksyminen

Kaupunkiympäristölautakunnan rakennusten ja yleisten alueiden jaosto

Päätös

Kaupunkiympäristölautakunnan rakennusten ja yleisten alueiden jaosto päätti hyväksyä Laakson terveysaseman, neuvolan ja avofysioterapian korvaavien tilojen 6.3.2020 päivätyn hankesuunnitelman siten, että hankkeen enimmäislaajuus on noin 5 000 brm² ja rakentamiskustannusten enimmäishinta arvonlisäverottomana on 4 490 000 euroa marraskuun 2019 kustannustasossa.

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Sulje

Hankesuunnitelma koskee Laakson terveysaseman, neuvolan ja avofysioterapian toiminnoille Kivelän sairaalan rakennuksiin 25 ja 27, osoitteessa Sibeliuksenkatu 14 - 16, toteutettavia korjaus- ja muutostöitä.

Sulje

Helsingin kaupunki ja HUS ovat valmistelleet Laakson yhteissairaalasta 12.2.2020 päivätyn hankesuunnitelman. Laakson yhteissairaalan toteuttaminen edellyttää Laakson sairaalan rakennuksen 4 purkamista. Ennen sitä rakennuksessa oleville toiminnoille järjestetään korvaavat tilat.

Laakson terveysasema, neuvola ja avofysioterapia esitetään sijoitettavaksi korvaaviin tiloihin Kivelän sairaala-alueen rakennuksiin 25 ja 27, niissä nyt toimivan Töölön terveysaseman, neuvolan ja fysioterapian yhteyteen. Laaksosta siirtyvien toimintojen sijoittuminen Töölön terveysasematoimintojen kanssa samoihin tiloihin on mahdollista hyödyntämällä rakennuksessa 25 vapaana olevia tiloja ja tehostamalla tilankäyttöä. Hankesuunnitelma koskee toimintojen sijoittamiseksi tarvittavia muutostöitä ja muita samassa yhteydessä toteutettavia välttämättömiä korjaustöitä.

Hankkeen toteutus

Kivelän sairaalan rakennus 25 on valmistunut vuonna 1935. Se on asemakaavassa suojeltu merkinnällä sr-2. Rakennuksen kokonaislaajuus on 8 920 brm². Tällä hetkellä siinä toimivat Töölön terveysasema, neuvola, suun terveydenhuolto, puheterapia ja fysioterapia. Rakennuksen kolmannessa kerroksessa on käyttämätöntä tilaa noin 440 htm².

Rakennus 27 on Kivelän sairaalan rakennukset 25 ja 9 yhdistävä laajennusosa. Siihen sijoittuvat sairaalan sisäänkäynti, terveysaseman ilmoittautuminen, auditorio, kahvio ja työtiloja. Rakennuksen kokonaislaajuus on 2 576 brm².

Hankkeen tavoitteena on Laakson terveysaseman, neuvolan ja avofysioterapian toiminnan siirtäminen Kivelään mahdollisimman vähäisin tilamuutoksin eikä lähtökohtana ole rakennusten täydellinen peruskorjaus. Korvaavat tilat ovat käytössä noin vuoteen 2027 asti. Tämän jälkeen sekä Laaksosta siirtyvät että rakennuksissa olevat Töölön toiminnot on tarkoitus sijoittaa uuteen Keskustan terveys- ja hyvinvointikeskukseen.

Tarvittavat tilamuutokset ja hankkeessa toteutettavat muutos- ja peruskorjaustyöt ovat pääosin sisätilojen kunnostustöitä. Kantaviin rakenteisiin tehdään uusia viemäröintejä varten tarvittavat läpiviennit. Rakennuksen 27 katolla oleva iv-konehuone uusitaan. Ilmanvaihto huoneissa kunnostetaan, aula-, käytävä- ja huonetilojen iv-päätelaitteet sekä toiminnan kannalta välttämättömät sähkö-, tele- ja turvajärjestelmät uusitaan. Sähkökeskuksia, valaistusta, sekä turvallisuus- ja tietoverkkojärjestelmiä uusitaan vastaamaan toiminnan edellyttämää tasoa.

Korvaavien tilajärjestelyjen lisäksi rakennuksissa 25 ja 27 toteutetaan hankesuunnittelun yhteydessä tehdyissä tutkimuksissa havaitut, pääasiassa talotekniikkaan ja sisäilman laatuun liittyvät kiireelliset korjaukset. Korjaustoimenpiteet voidaan suorittaa samanaikaisesti tilojen muutostöiden yhteydessä.

Laajuus

Muutostöiden kokonaisala on 4 930 brm², huoneistoala 4 145 htm² ja hyötyala 4 035 hum².

Kustannukset

Kustannusarvion mukaan hankkeen rakentamiskustannukset ovat arvonlisäverottomana yhteensä 4 490 000 euroa ja noin 911 euroa/brm² kustannustasossa 11/2019.

Kustannusarvio jakautuu korjauskustannuksiin ja muutostöiden kustannuksiin. Korjauskustannukset ovat talotekniikkaan ja sisäilmaan liittyviä kiireellisiä toimenpiteitä, jotka tulivat esille kesällä 2019 tehdyistä kuntotutkimuksista ja Etelä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualueen 10/2019 tekemästä työsuojelutarkastuksesta. Muutostöiden kustannukset syntyvät Laakson terveysaseman, neuvolan ja avofysioterapian siirtyessä Töölön terveysaseman, neuvolan ja fysioterapian yhteyteen.

Korjauskustannukset ovat arvonlisäverottomana yhteensä 730 000 euroa ja muutostöiden kustannukset arvonlisäverottomana yhteensä 3 760 000 euroa.

Tilakustannus käyttäjälle

Hankkeen arvioitu tilakustannus eli tilahankkeiden käsittelyohjeiden (Khs 14.12.2015) mukaan määritelty sisäinen vuokra on 26,96 euroa/htm²/kk, yhteensä 111 767 euroa/kk ja noin 1,34 milj. euroa/v. Neliövuokran perusteena on 4 145 htm². Pääomavuokran osuus on 23,16 euroa/htm²/kk ja ylläpitovuokran osuus on 3,81 euroa/htm²/kk.

Pääomavuokra muodostuu Kivelän sairaalan rakennusten 25 ja 27 neliöiden määrällä painotetusta nykyisestä pääomavuokrasta 14,40 euroa/htm²/kk ja korvaavien tilojen muutostöiden kustannuksesta aiheutuvasta lisävuokrasta 8,76 euroa/htm²/kk. Lisävuokra on laskettu 10 vuoden annuiteettina 3 % korolla.

Ylläpitovuokra on terveysasemien keskimääräinen ylläpitovuokra lisättynä 0,5 euron hallintokululla.

Lopullinen pääomavuokra tarkistetaan toteutuneiden kustannusten mukaan. Ylläpitovuokra tarkistetaan valmistumisajankohdan ylläpitovuokraa vastaavaksi.

Rahoitus

Talonrakennushankkeiden rakentamisohjelman kohdassa 8020205 on hankkeelle varattu määrärahaa yhteensä 4 milj. euroa vuosille 2020 - 2021.

Toteutus ja hallintamuoto

Rakennuksen omistaa Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala. Hankkeen toteutusvastuu on kaupunkiympäristön toimialalla.

Aikataulu

Hankkeen alustava suunnittelu- ja toteutusaikataulu on seuraava:

Hankesuunnittelu 8/2019 - 12/2019

Toteutussuunnittelu 3/2020 - 8/2020

Rakentamisen valmistelu 9/2020 - 10/2020

Rakentaminen/käyttöönotto 2/2021 - 12/2021

Sosiaali- ja terveystoimialan lausunto

Sosiaali- ja terveystoimiala on antanut lausunnon Laakson terveysaseman, neuvolan ja avofysioterapian korvaavien tilojen hankesuunnitelmasta 7.4.2020.

Sulje

Päätös tullut nähtäväksi 18.05.2020

OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
  • kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin kaupunkiympäristölautakunta.

Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:

Sähköpostiosoite:
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Faksinumero:
(09) 655 783
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11-13
Puhelinnumero:
(09) 310 13700 (Yleishallinto)

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava

  • päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • oikaisuvaatimuksen tekijä
  • millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
  • oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Sulje

Esittelijä

tekninen johtaja
Kari Pudas

Lisätietojen antaja

Erja Erra, hankesuunnittelupäällikkö, puhelin: 09 310 39997

erja.erra@hel.fi

Liitteet (pdf)

Päätösasiakirjoissa on mainittu liitteitä, joita ei julkaista internetissä. Pois jätetään liitteet, jotka sisältävät salassa pidettäviä tietoja, joissa olevien tietojen julkistaminen voi vaarantaa yksityisyyden suojan, tai joita ei ole teknisistä syistä saatu sähköiseen muotoon. Keskeisimmät säädökset, joita asiassa sovelletaan, ovat laki viranomaisten toiminnan julkisuudesta (julkisuuslaki 621/1999), laki sähköisen viestinnän palveluista (917/2014), tietosuojalaki (1050/2018), laki sosiaali- ja terveydenhuollon asiakastietojen käsittelystä (703/2023) sekä laki julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista (1397/2016). Päätösasiakirjoja voi tiedustella myös Helsingin kaupungin kirjaamosta.