Vahingonkorvaus, kiinteistövaurio, 17.9.2020

HEL 2020-011111
Asialla on uudempia käsittelyjä
§ 41
Tämä toimielin tai virka on lakkautettu

Vahingonkorvausvaatimus, kiinteistövaurio

Yksikön päällikkö

Päätös

Lakipalvelut-yksikön päällikkö päätti hylätä hakijan vahingonkorvausvaatimuksen.

Päätöksen perustelut

Hakija on 7.10.2020 esittänyt kaupungille 550 euron suuruisen vahingonkorvausvaatimuksen. Vaatimuksen mukaan hakijan talon päälle on kaatunut puu kaupungin nurmikaistalta Marjaniementiellä 17.9.2020 klo 15.00.

Kunnossapitolain mukaan kunnan on pidettävä sen hallinnassa oleva tori, katuaukio, puisto ja muu näihin verrattava yleinen alue sen käyttötarkoituksen vaatimassa kunnossa.

Helsingissä viheralueet jaetaan hoitoluokkiin niiden käyttötarkoituksen perusteella. Vahinkopaikan viheralue on piennarniitty, joka kuuluu hoitoluokkaan KB3. Alue on pääasiassa luonnonmukaista aluetta, mutta piennarniitty niitetään tarvittaessa ja puiden kuntoa tarkkaillaan säännöllisesti.

Vahinkopaikan kunnossapitotoimenpiteistä on pyydetty selvitys alueen kunnossapidosta vastaavalta. Saadun selvityksen mukaan alueen puita on tarkkailtu säännöllisesti ja hoitoluokituksen mukaisesti. Puissa ei ole tarkkailun yhteydessä havaittu vikoja, eikä kaupungille ole ennen vahinkoa tullut puista ilmoituksia. Kaatunut puu on käyty korjaamassa pois pian vahingon jälkeen, ja tässä yhteydessä puussa ei ole havaittu myöskään piilevää lahoa. Kunnossapidosta vastaavien arvion mukaan puu on kaatunut myrskyn voimasta. Saman myrskyn aikana on kaatunut runsaasti puita ympäri Helsinkiä.

Suomen yli on kulkenut Aila-myrsky vahinkopäivänä 17.9.2020. Ilmatieteenlaitos on 18.9.2020 tiedottanut, että myrskytuuli oli poikkeuksellisen voimakas ja aiheutti runsaasti vahinkoja. Tiedotteen mukaan Aila-myrskyyn liittyi monia vahingoille altistavia tekijöitä, kuten sula maaperä, vielä lehdessä olevat puut ja tuulen suunta. Ilmatieteenlaitoksen Helsingin Kaisaniemen mittausasemalla mitattiin koko vahinkopäivän ajan kovaa tuulta, ja tuulen puuskanopeus oli enimmillään 19.7 m/s. Myrsky on ollut tarpeeksi voimakas kaataakseen myös terveitä puita.

Pelkästään se, että puu kaatuu myrskyn voimasta, ei automaattisesti tarkoita, että kaupunki olisi vahingosta korvausvastuussa. Kadun ja yleisten alueiden kunnossa- ja puhtaanapitoon liittyvä vahingonkorvausvastuu perustuu lähtökohtaisesti tuottamukseen, eli kunnossapitäjän on vahingonkorvausvastuun syntymiseksi täytynyt syyllistyä johonkin laiminlyöntiin, huolimattomuuteen tai virheelliseen menettelyyn. Lisäksi edellytetään, että toiminnan tai laiminlyönnin ja syntyneen vahingon välillä on syy-yhteys. Kunnossapitäjä voi vapautua vahingonkorvausvastuustaan, jos hän voi osoittaa, että kunnossapito on hoidettu asianmukaisesti. Asianmukaisen kunnossapidon tasoa arvioitaessa otetaan huomioon mm. viheralueiden hoidon tarpeet.

Vahinkopaikan puussa ei ole ollut päällepäin nähtävää eikä piilevää vikaa. Koska viheraluetta on hoidettu asianmukaisesti ja puu on kaatunut myrskyn voimasta, ei kaupungin puolelta ole todettavissa tahallisuutta tai tuottamusta. Näin ollen kaupunki katsoo, ettei se ole laiminlyönyt kunnossapitolain mukaisia tehtäviään, eikä ole asiassa korvausvelvollinen.

Sovelletut oikeusohjeet

Vahingonkorvauslaki (412/1974) 2 luku 1 §

Laki kadun ja eräiden yleisten alueiden kunnossa- ja puhtaanapidosta (669/1978) 1–2 §, 6 §

Kaupunkiympäristön toimialajohtajan päätös 30.12.2020 § 53

Päätös tullut nähtäväksi 18.03.2021

OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
  • kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin kaupunkiympäristölautakunta.

Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:

Sähköpostiosoite:
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Faksinumero:
(09) 655 783
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11-13
Puhelinnumero:
(09) 310 13700 (Yleishallinto)

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava

  • päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • oikaisuvaatimuksen tekijä
  • millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
  • oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Sulje

Lisätietojen antaja

Katri Lindman, avustava lakimies, puhelin: 09 310 28693

katri.lindman@hel.fi

Päättäjä

Kaisu Tähtinen
vs. yksikön päällikkö