Puistosuunnitelma, Kaarela, Vesimittarinpuisto, nro VIO 6160/1

HEL 2020-012454
Asialla on uudempia käsittelyjä
§ 5

Vesimittarinpuisto, puistosuunnitelman hyväksyminen, Kaarela

Maankäyttöjohtaja

Päätös

Maankäyttöjohtaja päätti hyväksyä Vesimittarinpuiston puistosuunnitelman suunnitelmapiirustus nro VIO 6160/1.

Päätöksen perustelut

Lähtökohdat ja tavoitteet

Vesimittarinpuisto, suunnitelmapiirustus nro VIO 6160/1 (liite 2) sijaitsee Kaarelan (33.) kaupunginosassa, osa-alueella Kuninkaantammi. Alue on voimassa olevassa asemakaavassa nro 12352 VP-merkinnällä. Puiston pinta-ala on 2008,5 m².

Nykyisellään puistoalue rajautuu pohjoisessa pientalotonttien pihoihin ja Kuninkaantammentiehen, idässä ja lännessä metsään ja etelässä työmaa-alueeseen. Asemakaavassa osoitetun rakentamisen toteuduttua Vesimittarinpuisto tulee sijaitsemaan pientaloalueen keskellä rajautuen pohjoisessa Kuninkaantammentiehen ja etelässä Vesimittarinkatuun.

Puistoalue on nykytilassaan tiheää, kerroksellista ja kosteahkoa sekametsää. Alueen läpi kulkee matala oja. Puiston pohjoispuolella lähellä tonttien rajaa on ojapainauma. Puistoalueen maaperä on pääosin savea, silttistä savea ja hiekkaa.

Suunnittelun tavoitteena on tehdä Vesimittarinpuistosta viihtyisä puistoalue asukkaille ja mahdollistaa tarvittava tilavuus asemakaava-alueen hulevesien viivyttämiselle.

Suunnitelma

Vesimittarinpuistoon sijoitetaan asemakaavan mukaisesti hulevesien viivytysallas, joka kerää ja viivyttää Kuninkaantammentien eteläpuoliselta alueelta tulevia hulevesiä.

Puiston suunnittelussa tavoitellaan luonnonmukaisen, monimuotoisen ja kerroksellisen metsäkasvillisuuden ilmettä. Toiminnot on sijoiteltu siten, että nykyistä puustoa voidaan osittain säilyttää ja turvataan lahokaviosammalesiintymä alueen lounaispuolella. Puistoon istutetaan uutta monilajista puustoa ja kylvetään pääosin niittykasvillisuutta. Puistoalueen reunoille istutetaan kerroksellisia pensasistutuksia luomaan näkösuojaa rajautuviin pientalotontteihin.

Hulevesien viivytysaltaan muotoilussa on huomioitu alueen vesihuoltosuunnitelman mukainen tarvittava viivytystilavuus. Tulvatilanteessa vesi levittäytyy tulvatasanteelle. Kuivina aikoina vain altaan alivirtausuomassa on mahdollinen vesipinta. Hulevesialtaan alueelle kylvetään kostean paikan niittykasvillisuutta sekä istutetaan perennaryhmiä. Hulevesialtaan kaivuusta syntyviä maamassoja hyödynnetään puistoreitin länsipuolen maastonmuotoilussa, joka toimii selustana istuskelupaikalle.

Puiston läpi Kuninkaantammentieltä Vesimittarinkadulle kulkee uusi kivituhkapintainen kapea (1,2 m) puistoraitti. Raitin varrelle sijoitetaan penkki ja roska-astia. Alueen pohjoisosaan uuden raitin varrelle istutetaan kerroksellinen ja monilajinen pensasistutus, joka lisää alueen monimuotoisuutta ja toimii näköesteenä pientalotonttien suuntaan.

Puistoalueen lounaiskulman lähistöllä on todettu lahokaviosammalesiintymä, jonka elinolosuhteet tulee säilyttää mahdollisimman samankaltaisina. Lahokaviosammalesiintymän ympärille jätetään noin kymmenen metrin varoalue, jossa puusto ja maapohja säilyvät ennallaan. Reitin ja vesihuoltolinjan edellyttämä kaivuu ja rakentaminen tulee hoitaa kokonaan linjan itäpuolelta varoalueen ulkopuolelta. Puistoalueelle ei sijoiteta valaistusta, sillä puistoraitti ei ole talvikunnossapidettävä. Puistosuunnitelma täyttää esteettömyyden perustason vaatimukset.

Puisto sopeutuu asemakaavan nro 12352 mukaiseen ympäristöönsä ja täyttää toimivuuden, turvallisuuden ja viihtyisyyden vaatimukset.

Suunnitelman tarkempi kuvaus ilmenee liitteenä olevasta suunnitelmaselostuksesta nro VIO 6160/1 (liite 1).

Vuorovaikutus

Vesimittarinpuiston puistosuunnitelma on laadittu kaupunkiympäristön toimialan toimeksiannosta, koska alue on voimassa olevassa asemakaavassa nro 12352 rajattu VP-merkinnällä. Alueelle on suunniteltu asemakaavan mukaisesti hulevesien viivytysallas, joka kerää ja viivyttää Kuninkaantammentien eteläpuoliselta alueelta tulevia hulevesiä.

Tiedote puistosuunnittelun aloituksesta ja esillä olosta lähetettiin 11.11.2020 suunnittelualueeseen rajautuvien kiinteistöjen omistajille, Kaarela-seuralle ja Tanotorvi-lehdelle.

Puistosuunnitelmaluonnos oli esillä Koronapandemiasta johtuen ensisijaisesti Helsingin kaupungin verkkosivulla osoitteessa www.hel.fi/suunnitelmat 25.11.–8.12.2020 välisenä aikana. Lisäksi suunnitelmiin oli mahdollista tutustua erikseen sovittaessa Helsingin kaupungin Kaupunkiympäristön asiakaspalvelupisteessä (Työpajankatu 8).

Mahdolliset kommentit suunnitelmiin pyydettiin toimittamaan 8.12.2020 mennessä.

Esilläolon aikana tuli kaksi kirjallista palautetta sähköpostilla.

Saatu asiakaspalaute ja sen vaikutus puistosuunnitelmaan ilmenee liitteenä olevasta vuorovaikutusmuistiosta (liite 3).

Kustannukset ja aikataulu

Puiston rakentamisen kustannukset ovat noin 387 800 euroa eli noin 193 euroa/m² (alv. 0 %).

Puistoalueen hoitoluokka on B2.

Vuosittaiset ylläpitokustannukset ovat noin 401,70 euroa, eli 0,2 euroa/m² (alv. 0 %).

Puiston rakentamiseen on varauduttu kaupunkiympäristölautakunnan talousarvioehdotuksessa vuodesta 2021 alkaen.

Hanke rahoitetaan talousarvion kohdasta 8 04 02 06, Kuninkaankolmion puistot.

Sovelletut säännökset

Maankäyttö- ja rakennuslaki 90 § 1-3 momentti.

Kuntalaki 29 §.

Toimivalta

Hallintosäännön 16 luvun 5 § 1 mom. kohdan 1 mukaan maankäyttöjohtaja päättää tai hyväksyy perusteet ja rajat, joiden mukaan viranhaltija päättää, 1 taloudellisesti tai periaatteellisesti vähäisten katu-, puisto- tai muun yleisen alueen suunnitelmien hyväksymisestä.

Päätös tullut nähtäväksi 19.01.2021

VALITUSOSOITUS

Tähän päätökseen haetaan muutosta hallintovalituksella.

Valitusoikeus

Tähän päätökseen saa hakea muutosta se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen).

Valitusaika

Valitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Valitus on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen aukioloajan päättymistä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmantena päivänä viestin lähettämisestä.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Valitusviranomainen

Valitus tehdään Helsingin hallinto-oikeudelle.

Hallinto-oikeuden asiointiosoite on seuraava:

Sähköpostiosoite:
helsinki.hao@oikeus.fi
Postiosoite:
Radanrakentajantie 5
 
00520 HELSINKI
Faksinumero:
029 56 42079
Käyntiosoite:
Radanrakentajantie 5
Puhelinnumero:
029 56 42000

Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa: https://asiointi2.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet

Valituksen muoto ja sisältö

Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Valituksessa, joka on osoitettava valitusviranomaiselle, on ilmoitettava

  • päätös, johon haetaan muutosta
  • miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutosta siihen vaaditaan tehtäväksi
  • perusteet, joilla muutosta vaaditaan.

Valituksessa on ilmoitettava valittajan nimi ja kotikunta. Jos valittajan puhevaltaa käyttää hänen laillinen edustajansa tai asiamiehensä tai jos valituksen laatijana on joku muu henkilö, valituksessa on ilmoitettava myös tämän nimi ja kotikunta.

Valituksessa on lisäksi ilmoitettava postiosoite ja puhelinnumero, joihin asiaa koskevat ilmoitukset valittajalle voidaan toimittaa.

Valittajan, laillisen edustajan tai asiamiehen on allekirjoitettava valitus. Sähköistä asiakirjaa ei kuitenkaan tarvitse täydentää allekirjoituksella, jos asiakirjassa on tiedot lähettäjästä eikä asiakirjan alkuperäisyyttä tai eheyttä ole syytä epäillä.

Valitukseen on liitettävä

  • päätös, johon haetaan muutosta, alkuperäisenä tai jäljennöksenä
  • todistus siitä, minä päivänä päätös on annettu tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisesta
  • asiakirjat, joihin valittaja vetoaa, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.
Oikeudenkäyntimaksu

Hallinto-oikeus perii muutoksenhakuasian käsittelystä 260 euron oikeudenkäyntimaksun. Mikäli hallinto-oikeus muuttaa valituksenalaista päätöstä muutoksenhakijan eduksi, oikeudenkäyntimaksua ei peritä. Maksua ei myöskään peritä eräissä asiaryhmissä eikä myöskään mikäli asianosainen on muualla laissa vapautettu maksusta. Maksuvelvollinen on vireillepanija ja maksu on valituskirjelmäkohtainen.

Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Sähköpostiosoite:
helsinki.kirjaamo@hel.fi
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Faksinumero:
(09) 655 783
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11–13
Puhelinnumero:
09 310 13700

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Sulje

Lisätietojen antaja

Camilla Lindroth-Vanhala, projektinjohtaja, puhelin: 09 310 22084

camilla.lindroth-vanhala@hel.fi

Päättäjä

Rikhard Manninen
maankäyttöjohtaja