Avustuksen hakeminen, valtion erityisavustus, perusopetuksen oppilaanohjauksen kehittäminen 2021-2022, opetus- ja kulttuuriministeriö
Avustuksen hakeminen, valtion erityisavustus, perusopetuksen oppilaanohjauksen kehittäminen 2021-2022, opetus- ja kulttuuriministeriö
Päätös
Perusopetuksen johtaja päätti hakea tehostetun ohjauksen kehittämiseen Opetus- ja kulttuuriministeriön valtionavustusta 350 000 euroa ajalle 1.8.2021 – 31.12.2022. Omarahoitusosuus on 20 % eli 87 500 euroa. Tehostettua ohjausta kehitetään seitsemässä suomenkielisessä ja yhdessä ruotsinkielisessä kaupungin peruskoulussa. Hakemus ja hakutiedote ovat liitteenä.
Lisäksi perusopetusjohtaja päätti valtuuttaa pedagoginen asiantuntija Antti Värtön toimimaan asiointiroolissa edellä mainitun valtionavustuksen hakemisen sähköisessä hallintajärjestelmässä.
Päätöksen perustelut
Opetus- ja kulttuuriministeriö asetti haettavaksi valtion erityisavustuksia koskevan haun opinto-ohjauksen kehittämisohjelman tavoitteita perusopetuksen alalla tukeville alueellisille kehittämis- ja yhteistyöhankkeille. Haku on osa Oikeus oppia –kehittämisohjelmaa. Avustusta voidaan myöntää vähintään neljän opetuksen järjestäjän muodostamien alueellisten kehittämisverkostojen yhteistoimintaan tai yhden opetuksen järjestäjän toimintana tilanteessa, jolloin kunnan oppilasmäärä on vähintään 20 000 oppilasta vuosiluokilla 1-9. Helsingin kaupungilla on noin 45 000 oppilasta vuosiluokilla 1.-9.
Oppivelvollisuuden laajentumisen myötä peruskouluille tulee velvollisuus järjestää tehostettua henkilökohtaista opinto-ohjausta. Hankkeen myötä neljä koordinaattoria kokeilevat ja kehittävät erilaisia tapoja toteuttaa tehostettua ohjausta eri kouluissa. Osana kokeilua tehostetun ohjauksen kehittäjät toimivat myös alueellisen opinto-ohjauksen verkoston koordinaattoreina ja kehittävät yhteistyön malleja perusopetuksen ja toisen asteen oppilaitosten välille.
Ruotsinkielisessä peruskoulussa pilotoidaan työelämäpainotteista perusopetusta (TEPPO). Työelämäpainotteista perusopetusta on toteutettu lukuvuonna 2019 – 20 kolmessa ja lukuvuonna 2020 – 21 neljässä helsinkiläisessä peruskoulussa. Työelämäpainotteiseen perusopetukseen valitut oppilaat pysyvät omassa koulussa ja luokassaan, mutta he voivat osallistua useampaan työelämään tutustumiseen vuodessa. Aiemmin TEPPO-opetusta ei ole kokeiltu ruotsinkielisessä peruskoulussa.
Päätös tullut nähtäväksi 27.01.2021
MUUTOKSENHAKUKIELTO
Tähän päätökseen ei saa hakea muutosta, koska päätös koskee asian valmistelua tai täytäntöönpanoa.
Sovellettava lainkohta: Kuntalaki 136 §
Lisätietojen antaja
Antti Värtö, pedagoginen asiantuntija, puhelin: 09 310 88047
Tiina Vanhala, pedagoginen asiantuntija, puhelin: 09 310 26222