Tutkimuslupa, IPS Sijoita ja valmenna -toimintamallin arviointitutkimus

HEL 2021-001611
Asialla on uudempia käsittelyjä
§ 8
Tämä toimielin tai virka on lakkautettu

Tutkimuslupa tutkimukseen Sijoita ja valmenna -toimintamallin arviointitutkimus

Psykiatria- ja päihdepalvelujen johtaja

Päätös

Psykiatria- ja päihdepalvelujen johtaja myönsi tutkimusluvan ********** tutkimukselle ”Sijoita ja valmenna -toimintamallin arviointitutkimus” (arviointitutkimus). Yhteyshenkilö on psykososiaalisen työn päällikkö ********** Tutkimuslupa on voimassa 31.12.2027 saakka.

Tutkimuslupaan sovelletaan seuraavia ehtoja:

Tutkimusraportista ei saa olla tunnistettavissa tutkimukseen osallistuneita henkilöitä.

Tutkimuksesta ei tule koitua suoria kustannuksia sosiaali- ja terveystoimelle.

Tutkija sitoutuu noudattamaan EU:n yleisen tietosuoja-asetuksen, tietosuojalain 1050/2018 sekä muun voimassa olevan lainsäädännön tutkijalle asettamia vaatimuksia. Hankkeessa tulee huomioida tietosuojalain 31 §:n 3 momentin vaatimus vaikutustenarvioinnin tekemisestä.

Tutkija saapuu pyydettäessä maksutta esittelemään tutkimuksen tuloksia Helsingin sosiaali- ja terveystoimeen.

Sähköinen tutkimusraportti tai sen osoite toimitetaan sosiaali- ja terveystoimialan käyttöön osoitteella: tutkimusluvat.sote@hel.fi. Valmiit tutkimukset ovat henkilökunnan käytettävissä sosiaali- ja terveystoimen intrasivuilla.

Päätöksen perustelut

Tutkimushankkeen tavoitteena on tutkia Sijoita ja valmenna -toimintamallin (IPS, Individual Placement and Support) käyttöönoton ja toimeenpanon toteutusta sekä toimintamallin soveltuvuutta, tuloksellisuutta ja vaikuttavuutta. Toimintamallin arviointitutkimus toteutetaan osana STM:n rahoittamaa IPS-työhönvalmennuksen implemetaatiohanketta, jota koordinoi THL. Hankkeessa (2020−2023) ovat mukana kolme alueellista kokeilua; HUS Psykiatria, Helsingin kaupungin psykiatria- ja päihdepalvelujen Psykoosipalvelut sekä Pohjois-Karjalan sosiaali- ja terveyspalveluiden kuntayhtymä Siun sote.

IPS-toimintamalli pyrkii edistämään mielenterveyshäiriöitä sairastavien henkilöiden työllistymistä avoimille työmarkkinoille laatustandardiin perustuvalla työhönvalmennuksella, joka integroidaan osaksi psykiatrisen hoidon ja kuntoutuksen palveluita. Interventioon osallistumisen kriteerit ovat psykiatrinen diagnoosi, itse ilmaistu halu työntekoon sekä 18–64-vuoden ikä. Helsingin kaupungin psykiatria- ja päihdepalvelujen psykoosipalvelujen alueellisen kokeilun IPS-työhönvalmennuksen kohderyhmänä ovat Kalasataman varhais- ja avokuntoutustyöryhmän sekä Malmin psykoosipoliklinikan avokuntoutustyöryhmän potilaat, yhteensä noin 850 henkilöä. Tutkittavien rekrytointi kohderyhmästä toteutetaan yhteyshenkilön kanssa sovitulla tavalla.

Asiakkaisiin liittyvä aineistonkeruu toteutetaan kyselyillä ennen intervention käynnistymistä sekä 6 ja 12 kuukauden kohdalla. Kyselylomakkeella selvitetään asiakkaan elämäntilanteeseen, työkykyyn, yleiseen hyvinvointiin, mielenterveyteen sekä osallisuuden kokemuksiin liittyviä asioita. Tämän lisäksi IPS-työhönvalmentajat täyttävät jokaisesta asiakkaastaan loppuarviointilomakkeen asiakassuhteen päätyttyä. Asiakaskohtaista tietoa kerätään myös työhönvalmennukseen liittyvästä asiakasdokumentaatiosta (ml. diagnoositiedot). Osa IPS-asiakkaista kutsutaan haastatteluun. Lisäksi haastatellaan IPS-työhönvalmentajia fokusryhmissä. Haastattelut nauhoitetaan ja litteroidaan.

Toimintamallin implementaatioon liittyen eri toimijatahoilta kerätään sekä kvalitatiivista että kvantitatiivista aineistoa intervention toteutuksesta, toteutukseen liittyvistä haasteista ja onnistumisista sekä intervention hyödyistä ja koetuista vaikutuksista. Intervention laatustandardeissa pysymistä seurataan 6 kuukauden välein. Kehittämishankkeen työkokouksissa kerättyä kirjallista materiaalia sekä toimijoiden laatimia väliraportteja itsearviointeineen käytetään tutkimusaineistona.

Tutkimukseen kutsutuilta asiakkailta pyydetään kirjallinen suostumus tutkimukseen osallistumisesta. Tutkimukseen osallistuminen on vapaaehtoista. Tutkimuksesta kieltäytyminen ei vaikuta millään tavalla IPS-työhönvalmennukseen osallistumiseen. Tutkimukselle on myönnetty puoltava lausunto THL:n Tutkimuseettiseltä työryhmältä. Tutkimusaineistoa käsitellään pseudonymisoituna, ja aineisto säilytetään tietoturvallisesti tietosuojaselosteen mukaisesti. Tiedot säilytetään vähintään 25 vuotta tulosten julkaisemisesta. Tiedot arkistoidaan THL:n arkistosäännön mukaisesti (paperilomakkeeet ja sähköinen aineisto).

Tutkimuskokonaisuuteen kuuluu lisäksi rekisteriaineisto-osuus, johon tutkijat hakevat erikseen luvat Findatalta ja muilta rekisterinpitäjiltä.

Sosiaali- ja terveyslautakunnan päätöksen 8.5.2018 § 134 mukaan sosiaalihuollon asiakirjojen ja terveydenhuollon potilasasiakirjojen antamisesta päättää psykiatria- ja päihdepalvelujen johtaja (psykiatria- ja päihdepalveluja koskevat tutkimusluvat).

Päätös tullut nähtäväksi 01.03.2021

OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
  • kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin sosiaali- ja terveyslautakunta.

Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:

Sähköpostiosoite:
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Faksinumero:
(09) 655 783
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11-13
Puhelinnumero:
(09) 310 13700 (Yleishallinto)

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava

  • päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • oikaisuvaatimuksen tekijä
  • millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
  • oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Sulje

Lisätietojen antaja

Taija Puranen, erityissuunnittelija, puhelin: 09 310 21352

taija.puranen@hel.fi

Päättäjä

Mikko Tamminen
psykiatria- ja päihdepalvelujen johtaja

Liitteet (pdf)

1. Tutkimuslupahakemus 4.2.2021
2. Tutkimuslupahakemus 4.2.2021, liite, tutkimussuunnitelma
4. Tutkimuslupahakemus 4.2.2021, liite, tiedote
5. Tutkimuslupahakemus 4.2.2021, liite, suostumus
6. Tutkimuslupahakemus 4.2.2021, liite, alkukysely
7. Tutkimuslupahakemus 4.2.2021, liite, haastattelurunko asiakkaat
8. Tutkimuslupahakemus 4.2.2021, liite, haastattelurunko hoitotaho
9. Tutkimuslupahakemus 4.2.2021, liite, haastattelurunko työhönvalmentajat
10. Tutkimuslupahakemus 4.2.2021, liite, loppuarviointi
11. Tutkimuslupahakemus 4.2.2021, liite, lomake A
12. Tutkimuslupahakemus 4.2.2021, liite, lomake C
13. Tutkimuslupahakemus 4.2.2021, liite, lomake D
14. Tutkimuslupahakemus 4.2.2021, liite, lähete
15. Tutkimuslupahakemus 4.2.2021, liite, seurantakysely
16. Tutkimuslupahakemus 4.2.2021, liite, tietosuojailmoitus
17. Tutkimuslupahakemus 4.2.2021, liite, vaikutusten arviointi
18. Tutkimuslupahakemus 4.2.2021, liite, TuET lausunto 17.11.2020
19. Tutkimuslupahakemus 4.2.2021, allekirjoitussivu

Päätösasiakirjoissa on mainittu liitteitä, joita ei julkaista internetissä. Pois jätetään liitteet, jotka sisältävät salassa pidettäviä tietoja, joissa olevien tietojen julkistaminen voi vaarantaa yksityisyyden suojan, tai joita ei ole teknisistä syistä saatu sähköiseen muotoon. Keskeisimmät säädökset, joita asiassa sovelletaan, ovat laki viranomaisten toiminnan julkisuudesta (julkisuuslaki 621/1999), laki sähköisen viestinnän palveluista (917/2014), tietosuojalaki (1050/2018), laki sosiaali- ja terveydenhuollon asiakastietojen käsittelystä (703/2023) sekä laki julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista (1397/2016). Päätösasiakirjoja voi tiedustella myös Helsingin kaupungin kirjaamosta.