Ohje, kuntavaalien 2021 järjestelyt, koronavirus-tilanne, oikeusministeriö

HEL 2021-001970
Asialla on uudempia käsittelyjä
5. / 12 §

Vuoden 2021 kuntavaalien koronaan liittyvät järjestelyt

Keskusvaalilautakunta

Päätös

Keskusvaalilautakunta päätti merkitä tiedoksi oikeusministeriön ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen yhteiset ohjeet koronaan valmistautumisesta vuoden 2021 kuntavaaleissa (liitteet 1-10).

Keskusvaalilautakunta päätti laatia ehdotuksen tukitoimenpiteistä kaupunkikonsernille vaalijärjestelyjen turvaamiseksi korona-aikana.

Käsittely

Keskusvaalilautakunta keskusteli korona-ajan vaalien järjestelyistä. Keskeisimpiä ongelmakohtia ovat henkilöstön riittävyys, erilaisten koronaan liittyvien erityisjärjestelyjen hoitaminen ja kotiäänestyksen mahdollinen lisääntyminen.

Todettiin tarpeelliseksi laajentaa merkittävästi vaalitoimintaan osallistuvaa henkilöstöä ja erityisesti varahenkilöstöä. Kaupunkikonsernin sisällä pyritään henkilöstöjärjestelyihin, joilla turvataan vaalien järjestelyt poikkeavissa tartuntatautitilanteissa. Kotiäänestyksen lisääntymiseen on varauduttava kotiäänestyksen toimitsijoiden merkittävällä lisäämisellä sekä keskusvaalilautakunnan henkilöstön mahdollisuuksilla ottaa vastaan kotiäänestyspyynnöt ja järjestää kotiäänestys sitä tarvitseville. Vaalilautakuntien ja vaalitoimikuntien asettamisessa pyritään ryhmien kanssa yhteistyössä nimeämään riittävä määrä jäseniä ja varajäseniä sekä ottaa huomioon tartuntatilanteeseen liittyvät tarpeet pikaisiin varajärjestelyihin.

Keskusvaalilautakunta korosti, että olisi tärkeää vaalien onnistumisen kannalta saada vaalien järjestelyihin osallistuva henkilöstö rokotettua koronaa vastaan. Erityisen tärkeää tämä olisi laitos- ja kotiäänestyksiä hoitavan henkilöstön sekä keskusvaalilautakunnan sihteeristön ja vaalien teknisen järjestämisen kannalta tärkeän henkilöstön osalta.

Todettiin, että vaalilautakunnat tulee tarkemmin ohjeistaa ulkona mahdollistettavan äänestyksen menettelytavoista sekä varautua tähän riittävällä määrällä vaaliavustajia.

Todettiin, että viestinnällä voidaan ohjata riskiryhmiä äänestämään tiettyinä kellonaikoina ja ennakkoäänestyksen aikana tietyissä ennakkoäänestyspaikoissa (esimerkiksi Kisahallissa).

Todettiin, että äänestyspaikkojen tiloissa on terveysturvallisuuden takaamiseksi syytä sallia pelkästään äänestyksen kannalta tarpeellinen toiminta. Keskusvaalilautakunnan näkemys on, että Pieni ele -keräys ei voi toimia aikaisempaan normaaliin tapaan äänestyspaikoilla. Ainoastaan keräys ulkotiloissa koronaohjeita noudattaen olisi mahdollista. Myöskään niin sanottuja vaalikahviloita ei voida järjestää korona-aikana vaalihuoneistoissa.

Keskusvaalilautakunta päättää merkitä tiedoksi oikeusministeriön ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen yhteiset ohjeet koronaan valmistautumisesta vuoden 2021 kuntavaaleissa (liitteet 1-10).

Sulje

Oikeusministeriö ohjeistaa kuntia vaalien järjestelyissä. Koronatilanteen vuoksi oikeusministeriö ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitos ovat yhdessä valmistelleet ohjeet vaaliviranomaisille. Ohjeet (liitteet 1-10) täydentävät oikeusministeriön vaaliohjeita.

Oikeusministeriön ja THL:n ohjeistuksen kulmakiviä ovat mm. käsidesin käyttäminen, turvavälien pitäminen ja siihen ohjeistaminen, kasvomaskien/visiirien käyttäminen, suojapleksien käyttäminen (silloin kun se on mahdollista) ja koronaan liittyvien hygieniaohjeistusten noudattaminen (esim. yskimis- ja niistämisohjeet). Oleellista on myös kehotus jäädä kotiin, mikäli vaalivirkailijalla tai äänestäjällä on pieniäkin koronaan viittaavia oireita.

Koronaohjeistuksessa on kotiäänestysvirkailijoille erityisohjeet suojautumisesta, mikäli kotiäänestys suoritetaan karanteenissa olevan henkilön kotona. Toisaalta ohjeissa todetaan, että kotiäänestysilmoittautumisen yhteydessä ei voida tiedustella henkilön terveystietoja. Näin ollen jää epäselväksi, saadaanko tietoa karanteenista tai eristyksestä selvitettyä.

Oikeusministeriön ja THL:n koronaohjeistus sisältää joitakin poikkeusjärjestelyjä normaaleihin vaalijärjestelyihin verrattuna. Keskeisimpiä näistä on karanteenissa olevien mahdollisuus äänestää lähietäisyydellä ulkotiloissa ennakkoäänestyspaikalla tai vaalipäivänä äänestyspaikalla. Ohjeissa kehotetaan varautua mahdollisuuteen, että karanteenissa oleva henkilö ilmoittaa keskusvaalilautakunnan toimistolle tai suoraan äänestyspaikan vaalilautakunnalle halustaan äänestää ulkona. Perusteena tähän on se, ettei karanteenissa oleva henkilö saa tulla sisälle ennakkoäänestyspaikkaan tai äänestyspaikkaan äänestämään. Käytännön järjestelyt ovat hyvin haastavat. Ongelmia aiheuttavat muu muassa henkilöstön tarpeen kasvu vaalivirkailijoiden toimiessa eri pisteissä, puhelinyhteyksien puute äänestyspaikkoina toimiville kiinteistöille, yhdenvertaisuuden toteutuminen erilaisten äänestyspaikkojen vuoksi, vaalisalaisuuden säilyminen, varmistuminen oikeista merkinnöistä vaaliluetteloon, ennakkoäänestyksen osalta manuaalisten äänestysten lisääntyminen, vaalivirkailijoiden turvallisuuden takaaminen. Lisäksi on epäselvää, kuinka todetaan oikeus äänestää virallisen äänestyspaikan ulkopuolella.

Koronaohjeistuksesta nousseita suurimpia haasteita aiheuttavat kotiäänestykseen liittyvät asiat ja erityisjärjestely ulkona äänestämisen mahdollistamiseksi. Huolena on kotiäänestyksen merkittävä lisääntyminen, jolloin haasteena on saada kaikki kotiäänestykset suoritettua vaalilain määräämissä puitteissa. Myös mahdollisesti ennakkoäänestyspaikkojen ja äänestyspaikkojen ulkopuolella suoritettavien äänestysten käytännön järjestelyt muodostuvat ongelmaksi, mikäli niitä on paljon.

Sulje

Päätös tullut nähtäväksi 26.02.2021

OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
  • kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin keskusvaalilautakunta.

Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:

Sähköpostiosoite:
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Faksinumero:
(09) 655 783
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11-13
Puhelinnumero:
(09) 310 13700 (Yleishallinto)

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava

  • päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • oikaisuvaatimuksen tekijä
  • millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
  • oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Sulje

Esittelijä

keskusvaalilautakunnan sihteeri
Veera Reuna

Lisätietojen antaja

Veera Reuna, keskusvaalilautakunnan sihteeri, puhelin: 09 310 20001

veera.reuna@hel.fi

Timo Lindén, kaupunginsihteeri, puhelin: 09 310 36550

timo.linden@hel.fi