Vahingonkorvaus, autovaurio, 23-24.3.2021, Museokatu 30-32

HEL 2021-005360
Asialla on uudempia käsittelyjä
§ 27

Vahingonkorvausvaatimus, autovaurio

Hallintojohtaja

Päätös

Kaupunkiympäristön toimialan hallintojohtaja päätti hylätä hakijan vahingonkorvausvaatimuksen.

Päätöksen perustelut

Hakija on 29.4.2021 esittänyt kaupungille 19 275,97 euron suuruisen korvausvaatimuksen. Vahingonkorvausvaatimuksen mukaan hakijan ajoneuvo on ollut pysäköitynä aikavälillä 23.3.2021 klo 15 - 24.3.2021 klo 10 osoitteessa Museokatu 32-34. Vaatimuksen mukaan auton viereen, takaoikealle, on tänä aikana ilmestynyt betoniporsas. Hakijan kuvailun mukaan auton oikeaan takakulmaan kattoon ja oikeaan takaoveen oli tullut merkittävät peltivauriot, jotka viittaavat raskaan, betoniporsaan kokoa vastaavan, esineen aiheuttamiksi.

Kunnossapitolaki edellyttää kaupunkia pitämään kadut liikenteen tarpeiden edellyttämässä tyydyttävässä kunnossa. Kunnossapidon tason määräytymisessä otetaan huomioon kadun liikenteellinen merkitys, liikenteen määrä, säätila ja sen ennakoitavissa olevat muutokset, vuorokaudenaika sekä eri liikennemuotojen tarpeet sekä terveellisyys, liikenneturvallisuus ja liikenteen esteettömyys.

Kunnossapitolain mukaan kunta voi antaa tarkempia määräyksiä siitä, miten kadun ja yleisten alueiden kunnossapito talvella, muu kunnossapito sekä puhtaanapito on laissa asetetut velvollisuudet ja paikalliset olot huomioon ottaen hoidettava. Määräykset voivat koskea mm. suoritusaikaa sekä katujen ja yleisten alueiden jaottelua tavoitetason mukaan eri kunnossa- ja puhtaanapitoluokkiin.

Kunnossapitotehtäviin kuuluu muun muassa keväisin hiekan poisto väyliltä. Hiekan poisto aloitetaan heti, kun sää- ja keliolot antavat siihen mahdollisuuden ja se aloitetaan keskeisimmiltä alueilta. Hiekanpoisto tulee olla tehty kuuden viikon kuluttua toimenpideajan alkamisesta, I- ja II-luokan väylillä 30.4. mennessä ja kaikilla kaduilla 15.5. mennessä. Hiekan poiston toimenpiteistä ilmoitetaan infotauluilla, jotka pystytetään betoniporsaaseen.

Museokatu kuuluu hoitoluokkaan II.

Vahinkopaikan kunnossapitotoimenpiteistä on pyydetty selvitys alueen kunnossapidosta vastaavalta. Saadun selvityksen mukaan ainoa vahinkopaikalla ollut betoniporsas, joka on kaupungin tiedossa, on viety Museokadulle aikavälillä 30.-31.3.2021. Kyseinen betoniporsas on viety paikalle hiekan poiston infotaulua varten. Infotaulun pystyttämisestä on tehty pöytäkirja 1.4.2021. Betoniporsaat nostetaan väylälle nosturilla. Mikäli nosturin kahmari tai siinä ollut betoniporsas olisi osunut ajoneuvoon, olisi se aiheuttanut suurempia vaurioita, mitä hakijan toimittamissa valokuvissa on nähtävissä. Betoniporsaita ei myöskään nosteta ajoneuvojen ylitse.

Pelkkä vahinkotapahtuma ei yksinään aiheuta kaupungille korvausvastuuta. Kadun kunnossa- ja puhtaanapitoon liittyvä vahingonkorvausvastuu perustuu lähtökohtaisesti tuottamukseen, eli kadun kunnossapitäjän on vahingonkorvausvastuun syntymiseksi täytynyt syyllistyä johonkin laiminlyöntiin, huolimattomuuteen tai virheelliseen menettelyyn. Lisäksi edellytetään, että toiminnan tai laiminlyönnin ja syntyneen vahingon välillä on syy-yhteys.

Asiassa saadun selvityksen mukaan kaupunki ei ole vienyt vahingon tapahtuma-aikaan betoniporsasta väylälle eivätkä ajoneuvon vauriot ole sellaisia, jotka olisivat syntyneet betoniporsaan osumasta. Betoniporsas painaa noin 300 kg ja se aiheuttaisi ajoneuvoon osuessaan merkittäviä ja kuvattuja vaurioita suurempaa vahinkoa. On epätodennäköistä, että betoniporsas olisi osunut useampaan eri kohtaan ja eri puolelle ajoneuvoa. Mikäli vahinko on aiheutunut esimerkiksi jonkin kolmannen osapuolen ilkivallan seurauksena, ei kaupungilla ole korvausvelvollisuutta.

Edellä esitetyin perustein vahinko ei ole aiheutunut kaupungin tuottamuksesta ja syy-yhteys aiheutuneen vahingon ja kaupungin toiminnan välillä puuttuu. Kaupunki ei näin ollen ole asiassa korvausvelvollinen.

Sovelletut oikeusohjeet

Vahingonkorvauslaki (412/1974) 2 luku 1 §

Laki kadun ja eräiden yleisten alueiden kunnossa- ja puhtaanapidosta (669/1978) 1–4 §, 14 §

Kaupunkiympäristön toimialajohtajan päätös 30.12.2020 § 53

Päätös tullut nähtäväksi 23.06.2021

OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
  • kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin kaupunkiympäristölautakunta.

Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:

Sähköpostiosoite:
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Faksinumero:
(09) 655 783
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11-13
Puhelinnumero:
(09) 310 13700 (Yleishallinto)

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava

  • päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • oikaisuvaatimuksen tekijä
  • millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
  • oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Sulje

Lisätietojen antaja

Tiia Strömberg, valmistelija, puhelin: 09 310 39930

kymp.korvausasiat@hel.fi

Päättäjä

Silja Hyvärinen
hallintojohtaja