Vahingonkorvaus, autovaurio, 21 - 22.3.2021, Ajomiehentie 1

HEL 2021-005615
Asialla on uudempia käsittelyjä
§ 138

Vahingonkorvausvaatimus, autovaurio

Yksikön päällikkö

Päätös

Lakipalvelut-yksikön päällikkö päätti hylätä hakijan vahingonkorvausvaatimuksen.

Päätöksen perustelut

Hakija on 3.5.2021 esittänyt kaupungille 719,14 euron suuruisen vahingonkorvausvaatimuksen. Vaatimuksen mukaan hakijan ajoneuvo on vaurioitunut 21-22.3.2020 välisenä aikana suoritetun lähisiirron yhteydessä osoitteessa Ajomiehentie. Hakijan mukaan hänen auton taakse siirretty auto on valunut hakijan auton päälle, aiheuttaen vaurion auton takapuskuriin. Hakija on toimittanut videon, jossa näkyy kun takana oleva auto on kiinni hakijan autossa ja kun takana olevan auton kuljettaja poistuu paikalta ajoneuvollaan. Hakija vaatii korvauksia ajoneuvossa havaitun vaurion korjaamisesta aiheutuneista kustannuksista.

Ajoneuvolle voidaan tehdä lähisiirto alueen kunnossapidosta johtuen. Ajoneuvon siirtotyön suorittaa urakoitsija siirronvalvojan valvonnassa, joka laatii lähisiirrosta siirtopöytäkirjan. Pöytäkirjaan merkitään tieto, mikäli ajoneuvo vaurioituu siirron yhteydessä. Ennen siirtoa ajoneuvo kuvataan. Hinausyrittäjä vastaa siirron aikana tapahtuvista mahdollisista vahingoista, hinauspalvelusopimuksen mukaisesti.

Ajoneuvojen siirtoyksiköstä on pyydetty selvityksenä siirtopöytäkirja ajoneuvon siirrosta sekä valokuvat ajoneuvosta ennen siirtoa. Saadun selvityksen mukaan hakijan ajoneuvon takana oleva auto on siirretty 24.3.2020, eli vaatimuksessa esitetyn vahinkopäivän jälkeen. Siirretyssä autossa on ollut käsijarru ja vaihde päällä ja siksi se on kuljetettu dollyjen avulla, edestä vetäen. Lisäksi siirretyssä autossa on ollut renkaat suorassa ja kuvassa, hakijan vaatimuksessa toimittamassa videossa renkaat ovat käännettynä. Käsijarrun pettäminen, vaihteen hyppääminen pois ja rattilukon rikkoutuminen samaan aikaan auton ollessa paikoillaan miltei tasaisella alustalla, on täysin mahdotonta. Lisäksi auto on kuljetettu edestäpäin, joten sitä ei ole voitu hakijan auton pysäköimisen jälkeen siirtää auton taakse yhtä lähelle kun kuvista käy ilmi. Auto ei ole vaurioitunut siirrossa ja siirron jälkeen auto ei ole voinut itsekseen liukua väitetyllä tavalla toista autoa päin.

Vahingonkorvausvastuu perustuu lähtökohtaisesti tuottamukseen, eli tässä tapauksessa lähisiirron suorittajan on vahingonkorvausvastuun syntymiseksi täytynyt syyllistyä johonkin laiminlyöntiin, huolimattomuuteen tai virheelliseen menettelyyn. Lisäksi edellytetään, että toiminnan tai laiminlyönnin ja syntyneen vahingon välillä on syy-yhteys.

Ajoneuvon siirto on suoritettu asianmukaisesti eikä siirtopöytäkirjaan ole merkitty, että siirrosta olisi aiheutunut ajoneuvolle vaurioita. Kahden ajoneuvon välisiin vahinkoihin sovelletaan liikennevakuutuslakia, vahingonkorvaukset käsitellään vahingon aiheuttaneen ajoneuvon liikennevakuutusyhtiössä. Hakija on ilmoittanut puhelimitse, että vahingosta on jo ilmoitettu vastapuolen liikennevakuutusyhtiöön. Vakuutusyhtiö on kuitenkin kehottanut hakemaan korvausta kaupungilta, sillä tapahtumaan liittyy lähisiirto. Kaupunki kuitenkin katsoo, ettei ajoneuvon vaurio ole aiheutunut lähisiirrosta, eikä kaupunki ole asiassa korvausvelvollinen.

Sovelletut oikeusohjeet

Vahingonkorvauslaki (412/1974) 2 luku 1 §

Laki ajoneuvojen siirtämisestä (1508/2019) 6 §

Kaupunkiympäristön toimialajohtajan päätös 30.12.2020 § 53

Päätös tullut nähtäväksi 27.08.2021

OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
  • kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin kaupunkiympäristölautakunta.

Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:

Sähköpostiosoite:
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Faksinumero:
(09) 655 783
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11-13
Puhelinnumero:
(09) 310 13700 (Yleishallinto)

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava

  • päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • oikaisuvaatimuksen tekijä
  • millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
  • oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Sulje

Lisätietojen antaja

Sara Hagström, lakimiesharjoittelija, puhelin: 09 310 34723

kymp.korvausasiat@hel.fi

Päättäjä

Kaisu Tähtinen
yksikön päällikkö