Vahingonkorvaus, autovaurio, 26.5.2021, Mellunmäen metroaseman liityntäparkkipaikka

HEL 2021-006653
Asialla on uudempia käsittelyjä
§ 186

Takaisinsaantivaatimus, autovaurio, Suomen Vahinkovakuutus Oy

Yksikön päällikkö

Päätös

Lakipalvelut-yksikön päällikkö päätti hylätä hakijan takaisinsaantivaatimuksen.

Päätöksen perustelut

Vakuutusyhtiö on 1.7.2021 esittänyt kaupungille 2 970,87 euron suuruisen takaisinsaantivaatimuksen koskien vakuutustapahtumaa PAUT210000005004. Hakijalla on takaisinsaantivaatimuksen mukaan oikeus takaisinsaantiin vakuutussopimuslain 75 §:n nojalla. Vaatimuksen määrästä on vähennetty vahingonkärsijän omavastuuosuus.

Vahingonkärsijä on esittänyt 1.6.2021 vahingonkorvausvaatimuksen kaupungille, mutta käytettyään vaatimuksen esittämisen jälkeen vakuutustaan ajoneuvon korjaamiseen, yksilöinyt vaatimuksensa koskemaan vain vakuutuksen omavastuuosuutta 200,00 euroa.

Takaisinsaantivaatimuksen mukaan vahingonkärsijän ajoneuvo vahingoittui 26.5.2021 tämän ollessa pysäköitynä Mellunmäen metroaseman liityntäparkissa. Takaisinsaantivaatimuksessa kerrotaan, että kaupunki oli saanut 26.5.2021 kuntalaisilmoituksen kaupungin katuvalaisimista, jotka olivat vaarassa pudota Mellunmäen metroaseman liityntäparkissa. Vaatimuksen mukaan kaupungin urakoitsijan asentajat olivat lähteneet kohteeseen, mutta huomasivat perillä, että toisesta valaisimesta oli jo tipahtanut osia vahingonkärsijän ajoneuvon katolle.

Kunnossapitolaki edellyttää kaupunkia pitämään kadut liikenteen tarpeiden edellyttämässä tyydyttävässä kunnossa. Kunnossapidon tason määräytymisessä otetaan huomioon kadun liikenteellinen merkitys, liikenteen määrä, säätila ja sen ennakoitavissa olevat muutokset, vuorokaudenaika sekä eri liikennemuotojen tarpeet sekä terveellisyys, liikenneturvallisuus ja liikenteen esteettömyys.

Kadun kunnossapito vahinkopaikalla kuuluu Helsingin kaupungille.
Kunnossapitoon luetaan muun muassa katualueella olevien liikennemerkkien ja muiden vastaavien laitteiden kunnossapito.

Katuvalaisimen kunnossapitotoimenpiteistä on pyydetty selvitys kaupunkitekniikkayksikön projektipäälliköltä. Saadun selvityksen mukaan ulkovalaistuksen palautejärjestelmään saapui 26.5.2021 klo 13.06 ilmoitus, jossa kerrottiin, että valaisimen osia saattaa tipahtaa Mellunmäen metroaseman parkkipaikalla. Palautteen johdosta asentajat olivat Mellunmäen metroaseman parkkipaikalla noin klo 14.20-14.30. Tällöin valaisimen osia oli jo ehtinyt tippua ja aiheuttaa ajoneuvolle vaurioita.

Yleensä valaisimet tai niiden osat eivät tipahda ilman erityistä syytä. Todennäköisesti vahinkopäivän myrskytuulet ovat vaikuttaneet asiaan. Valaisinpylväässä oli muutamia lommoja, joten ei voida täysin poissulkea sitä, ettei tuntemattomiksi jääneiden kolmansien osapuolien aiheuttamat osumat pylvääseen olisi edistänyt osaltaan osien tippumista.

Valaisimien kuntoa tarkkaillaan eri huoltojen yhteydessä ja erityisesti kausihuollon yhteydessä, joka on säännöllinen. Valaisimien kausihuoltovälit määräytyvät valonlähteen mukaan, jonka elinikä riippuu käytetystä tekniikasta. Tässä kohteessa huoltoväli on kuusi (6) vuotta. Huoltojen välissä valaisimia korjataan vikailmoituksien tai kaupungin omien havaintojen perusteella. Kyseisen parkkipaikan valaisimille on verkkotietojärjestelmän mukaan tehty kausihuolto viimeksi 30.7.2020.

Vahinkopäivänä 26.5.2021 Etelä-Suomessa esiintyi voimakkaita myrskytuulia ja runsaita sateita. Ilmatieteen laitoksen mukaan Kaisaniemen mittausasemalla tehdyissä mittauksissa tuulen puuskanopeus oli hetki ennen vahinkoa korkeimmillaan 22,5 m/s. Tällainen myrskytuuli katkoo puita, vaurioittaa heikohkoja rakennuksia, irrottaa kattotiiliä ja särkee savupiipun hattuja.

Pelkkä vahinkotapahtuma ei yksinään aiheuta kaupungille korvausvastuuta. Kadun kunnossa- ja puhtaanapitoon liittyvä vahingonkorvausvastuu perustuu lähtökohtaisesti tuottamukseen, eli kadun kunnossapitäjän on vahingonkorvausvastuun syntymiseksi täytynyt syyllistyä johonkin laiminlyöntiin, huolimattomuuteen tai virheelliseen menettelyyn. Lisäksi
edellytetään, että toiminnan tai laiminlyönnin ja syntyneen vahingon välillä on syy-yhteys.

Kadun kunnossapitovelvollinen vapautuu vahingonkorvausvastuustaan osoittamalla, että kunnossapito on hoidettu asianmukaisesti.

Kaupungin julkisessa ulkovalaistusverkossa on noin 90 000 valaisinta. Valaisimia ei voida pitää reaaliaikaisesti kaikilta osin täysin moitteettomassa kunnossa, vaan kaupungilla on oltava kohtuullinen aika reagoida toimenpiteitä vaativiin asioihin. Tässä tapauksessa on ryhdytty heti tarvittaviin toimenpiteisiin kaupungille saapuneen ilmoituksen johdosta. Vahingon syntymiseen on vaikuttanut luonnonvoimat myrskytuulen muodossa.

Vahinkotapahtuma on ollut kaupungille ennalta arvaamaton. Suoritetut kunnossapidon toimenpiteet huomioiden kaupunki katsoo toimineensa huolellisesti eikä ole laiminlyönyt kunnossapitolain mukaisia tehtäviään. Kyseessä on valitettava vahinkotapahtuma, josta kaupunki ei ole korvausvastuussa.

Sovelletut oikeusohjeet

Vahingonkorvauslaki (412/1974) 2 luku 1 §

Laki kadun ja eräiden yleisten alueiden kunnossa- ja puhtaanapidosta (669/1978) 1–4 §

Vakuutussopimuslaki (543/1994) 75 §

Kaupunkiympäristön toimialajohtajan päätös 30.12.2020 § 53

Päätös tullut nähtäväksi 05.11.2021

OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
  • kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin kaupunkiympäristölautakunta.

Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:

Sähköpostiosoite:
helsinki.kirjaamo@hel.fi
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11-13
Puhelinnumero:
09 310 13700

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava

  • päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • oikaisuvaatimuksen tekijä
  • millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
  • oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Sulje

Lisätietojen antaja

Tiia Strömberg, valmistelija, puhelin: 09 310 39930

kymp.korvausasiat@hel.fi

Päättäjä

Kaisu Tähtinen
yksikön päällikkö