Vahingonkorvaus, taloudellinen menetys, Avoimen puolueen vaalijulisteet, Avoin puolue r.p

HEL 2021-007535
Asialla on uudempia käsittelyjä
§ 151

Vahingonkorvausvaatimus, taloudellinen menetys

Yksikön päällikkö

Päätös

Lakipalvelut-yksikön päällikkö päätti hyväksyä hakijan vahingonkorvausvaatimuksen.

Kaupunki korvaa tapahtumasta aiheutuneita kuluja yhteensä 922,56 euroa.

Päätöksen perustelut

Hakija on 18.6.2021 esittänyt kaupungille 922,56 euron suuruisen korvausvaatimuksen. Korvausvaatimuksen liitteenä hakija on toimittanut tositteen aiheutuneista kuluista. Korvauksen hakijana on puolue, ja korvausvaatimuksen on laatinut puolueen puheenjohtaja.

Hakija kertoo, että hän oli ennen kuntavaaleja ollut yhteydessä kaupunkiympäristön toimialalle ja keskustellut puolueensa vaalimainonnasta. Hakijan mukaan hän oli tiedustellut, onko estettä sille, että puolue saa vaalimainostelineisiin omat julisteensa, vaikka puolueen ehdokkaat ovat sitoutumattomina toisen puolueen listoilla. Hakija kertoo, että hänelle on ilmoitettu, ettei puolueen julisteille ole estettä. Tämän jälkeen hakija on tilannut vaalijulisteet. Myöhemmin on kuitenkin käynyt ilmi, ettei puolue saa omaa julistetilaa, koska puoluetta ei löydy vaalien ehdokasluettelosta.

Sovellettavat oikeusohjeet

Vahingonkorvauslain mukaan se, joka tahallisesti tai tuottamuksesta aiheuttaa toiselle vahingon, on velvollinen korvaamaan sen. Julkisyhteisö on velvollinen korvaamaan julkista valtaa käytettäessä virheen tai laiminlyönnin johdosta aiheutuneen vahingon. Jos vahinko on aiheutettu julkista valtaa käytettäessä, korvattavaksi voi tulla myös ns. puhdas varallisuusvahinko eli sellainen taloudellinen vahinko, joka ei ole yhteydessä henkilö- tai esinevahinkoon.

Viranomaisen antamassa neuvonnassa ei aina ole kyse julkisen vallan käytöstä. Neuvonta voi kuitenkin olla julkisen vallan käyttöä esimerkiksi silloin, jos se on luonteeltaan kysyjää velvoittavaa.

Kunnalla ei ole lakisääteisiä velvollisuuksia vaalimainonnan järjestämisessä, mutta kunnat osallistuvat vaalimainonnan järjestämiseen vakiintuneen käytännön mukaisesti. Mainospaikkojen jakoa ohjaa yleinen yhdenvertaisuusperiaate sekä puoluelain 10 §:n mukainen tasapuolisuusvaatimus. Tämän vuoksi kaikkien ehdokkaita asettaneiden ryhmien tulee voida varata sama määrä mainospaikkoja.

Puoluelain 8 b §:n mukaan puolue ei saa vastaanottaa tukea kunnalta. Puoluelain 8 §:n mukaan tukena ei kuitenkaan pidetä puolueen tai puolueyhdistyksen tavanomaiseen järjestötoimintaan tai omaisuuden hoitoon liittyviä käyvän arvon mukaisia suorituksia. Puoluelain hallituksen esityksen (HE 6/2010 vp, s. 9) mukaan tällaisiksi suorituksiksi katsotaan esimerkiksi vakuutus- ja vahingonkorvausten kaltaiset tavanomaiset suoritukset.

Asian oikeudellinen arviointi

Vahingonkorvausvaatimuksen johdosta on pyydetty selvitys kaupunkiympäristön toimialan alueiden käyttö ja valvonta -yksiköstä. Selvityksen mukaan hakija on ollut helmikuussa 2021 kaupunkiin yhteydessä puhelimitse vaalimainoksiin liittyen. Hakijalle on 25.2.2021 lähetetty sähköpostitse linkit kaupungin vaalimainontaa koskeviin ohjeisiin. Ohjeistuksen mukaan "jokaiselta vaalimainostelineen sijoituspaikalta varataan yksi julistetila jokaiselle puolueelle, yhteislistalle tai valitsijayhdistykselle". Tällä tarkoitetaan ainoastaan ehdokasluettelossa olevia puolueita tai muita ryhmittymiä. Koska korvausta hakevan puolueen ehdokkaat ovat olleet toisen puolueen ehdokaslistalla, puolueen ei ole ollut mahdollista saada erillistä julistetilaa.

Tässä tapauksessa hakijalle on jäänyt kaupungin ohjeistuksen perusteella epäselvyyttä siitä, saako puolue oman julistetilan vaalimainostelineestä. Tämän vuoksi kaupunki katsoo tapauskohtaisen harkinnan perusteella kohtuulliseksi korvata hakijalle asiassa aiheutuneet kulut. Korvaus maksetaan hakijan ilmoittamalle pankkitilille.

Sovelletut oikeusohjeet

Vahingonkorvauslaki (412/1974) 2 luku 1 §, 3 luku 2 §, 5 luku 1 §

Puoluelaki (10/1969) 8 §, 8 b §, 10 §

HE 6/2010 vp

Kaupunkiympäristön toimialajohtajan päätös 30.12.2020 § 53

Päätös tullut nähtäväksi 13.09.2021

OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
  • kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin kaupunkiympäristölautakunta.

Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:

Sähköpostiosoite:
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Faksinumero:
(09) 655 783
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11-13
Puhelinnumero:
(09) 310 13700 (Yleishallinto)

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava

  • päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • oikaisuvaatimuksen tekijä
  • millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
  • oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Sulje

Lisätietojen antaja

Katri Lindman, lakimies, puhelin: 09 310 28693

katri.lindman@hel.fi

Päättäjä

Kaisu Tähtinen
yksikön päällikkö