Avustuksen hakeminen, valtionavustus, tulevaisuuden kotona asumista tukevat palvelut iäkkäille 2021-2023, sosiaali- ja terveysministeriö

HEL 2021-012103
Asialla on uudempia käsittelyjä
§ 32
Tämä toimielin tai virka on lakkautettu

Sosiaali- ja terveystoimialan osallistuminen sosiaali- ja terveysministeriön Tulevaisuuden kotona asumista tukevat palvelut iäkkäille 2021-2023 valtionavustushakuun

Hallintojohtaja

Päätös

Sosiaali- ja terveystoimialan hallintojohtaja päätti, että Helsingin kaupungin sosiaali- ja terveystoimiala osallistuu Tulevaisuuden kotona asumista tukevat palvelut iäkkäille 2021-2023 valtionavustushakuun. Hakemus tulee jättää viimeistään 29.10.2021.

Päätöksen perustelut

Tulevaisuuden kotona asumista tukevat palvelut iäkkäille 2021-2023-ohjelmassa valtion rahoitusosuus on 100 %. Uudenmaan osuus haettavasta yhteensä noin 7,2 milj. euron rahoituksesta Helsingin laskennallinen osuus olisi enintään noin 2,8 milj. euroa. Rahoitus on käytettävä vuosina 2022-2023.

Helsingissä on osana Tulevaisuuden sote-keskus hanketta käynnistynyt vuoden 2021 alussa KUSTI Kustannustietoinen kotihoito-projekti. Tulevaisuuden kotona asumista tukevat palvelut iäkkäille 2021-2023 rahoitusta haetaan projektin laajentamiseen omaksi hankkeekseen.

KUSTI-hankkeessa on tavoitteena parantaa kotihoidon palveluiden tuottavuutta heikentämättä asiakaspalvelujen laatua tai henkilöstön työhyvinvointia. Hankkeen kohderyhmänä on Helsingin kotihoidon noin 7000 kuukausittaista asiakasta ja noin 1800 työntekijää. Kehittämistyötä hankkeessa tehdään kotihoidon henkilöstön lisäksi Helsingin Tulevaisuuden sote-keskus –hankkeen kehittämisprojektien Helsingin sosiaali- ja terveysalan toimijoiden, Uudenmaan alueen erikoissairaanhoidon ja yksityisten toimijoiden ammattilaisten kanssa.

Hankkeessa tehtävä kehittämistyö toteutetaan osana kotihoidon strategista toimintasuunnitelmaa vuosille 2022–2025. Kotihoidon kehittämiskohteet liittyvät kotona asumista tukeviin asiakaslähtöisiin palveluihin, asiakkaan oikea-aikaisiin palveluihin, osaavan henkilöstön riittävän määrän ja saatavuuden varmistamiseen sekä palvelujen laadun varmistamiseen ja järjestelmälliseen seurantaan.

Hankkeen vaikutuksina tavoitellaan kotihoidon asiakastyön tuntihinnan laskua, uuden sote-keskusmallin mukaista organisaatiorakenteeseen siirtymistä ja kotihoidon ostopalvelujen asiakastason valvonnan keskittämistä. Lisäksi tavoitellaan asiakkaiden ja läheisten tyytyväisyyden kasvua. Henkilöstönäkökulmasta tavoitellaan henkilöstön saatavuuden paranemista, henkilöstön vaihtuvuuden pienenemistä ja työhyvinvoinnin paranemista. Pitkän tähtäimen tavoitteena on kotihoidon tuottavuuden kasvu, laadukkaat ja kustannustehokkaat palvelut ja vetovoimaiset työyhteisöt.

Toimivalta

Valtionavustuksen myöntäminen edellyttää, että hankealueen kunnat ja sosiaali- ja terveyspalveluista vastaavat kuntayhtymät ovat tehneet sitovan päätöksen hankkeeseen osallistumisesta. Tästä syystä asiasta tehdään nyt päätös Helsingin osalta. Helsingin kaupungin rahoitusjohtaja on tehnyt päätöksen "Valtionavustusten sekä niihin verrattavien etuuksien hakemisen toimivallan siirtäminen" (13.9.2017, § 64), jossa rahoitusjohtaja on siirtänyt toimivallan sosiaali- ja terveystoimialan hallintojohtajalle päättää sosiaali- ja terveystoimialaan liittyvien valtionavustusten sekä niihin verrattavien etuuksien hakemisesta.

Päätös tullut nähtäväksi 01.11.2021

OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
  • kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin sosiaali- ja terveyslautakunta.

Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:

Sähköpostiosoite:
helsinki.kirjaamo@hel.fi
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11-13
Puhelinnumero:
09 310 13700

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava

  • päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • oikaisuvaatimuksen tekijä
  • millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
  • oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Sulje

Lisätietojen antaja

Heidi Sipiläinen, projektipäällikkö, puhelin: 09 310 47100

heidi.sipilainen@hel.fi

Päättäjä

Tiina Mäki
hallintojohtaja