Elintarvikelain 11 § mukainen hakemus, Valio Oy
Elintarvikelain 11 §:n mukainen hakemus Valio Oy Helsingin pikatukun hyväksymisestä liha-, kala- ja maitoalan laitokseksi
Päätös
Elintarviketurvallisuusyksikön päällikkö päätti hyväksyä hakemuksen mukaisesti Valio Oy Helsingin pikatukun elintarvikehuoneiston liha-, kala- ja maitoalan laitokseksi.
Laitoksen toiminnot ovat jauhelihan valmistus, lihan, kalan ja juustojen paloittelu.
Toiminta on järjestetty siten, että terveysvaarojen ehkäisemiseksi ei ole tarpeen asettaa erillisiä ehtoja.
Tuotantotilat ja laitteet tulee puhdistaa ennen toiminnan aloittamista. Omavalvontasuunnitelman toimivuutta varmistetaan tarkastuksin ja viranomaisvalvontanäytteenotoin. Omavalvontaan liittyvät asiakirjat on pidettävä ajan tasalla ja nähtävillä valvontaa varten.
Asian vireilletulo
Elintarvikelain (297/2021) 11 §:n mukainen hakemus on vastaanotettu 9.11.2021.
Hakija
Valio Oy, Meijeritie 6, 00370 Helsinki, y-tunnus 0116297-6
Toimipaikan nimi ja osoite
Valio Oy Helsingin Pikatukkku, Vanha Talvitie 2, 00580 Helsinki
Hakemuksen sisältö ja perustietoja toiminnasta
Valio Oy on ostanut Heinon Tukku Oy:n Helsingin Pikatukun osoitteessa Vanha talvitie 2, 00580 Helsinki. Heinon pikatukku on Ruokaviraston hyväksyttyjen liha- ja kala-alan laitosten listalla ja sen hyväksymisnumero on 091-18. Tukun tiloissa tai toiminnoissa ei tapahdu muutoksia ja hyväksymisnumero säilyy ennallaan. Muutoksen ajankohta on 1.2.2022.
Hakemus laitoksen hyväksymisestä on saapunut ympäristöpalveluihin 9.11.2021. Laitoshakemuksen liitteenä on laitoksen pohjapiirustus ja HACCP-perusteinen omavalvontasuunnitelma. Tilat on tarkastettu 22.12.2022.
Laitoksen hyväksyttyjä liha-alan toimintoja ovat lihan leikkaaminen (paloittelu) ja jauhelihan valmistus. Jauhelihaa valmistetaan vuodessa n. 90.000 kg. Valmistettavat tuotteet myydään palvelumyyntinä tukkuasiakkaille.
Laitoksen hyväksytty kala-alan toiminto on kalan leikkaaminen (paloittelu). Toiminnan laajuus on noin 2.000 kg vuodessa.
Laitoksen hyväksyttyjä maitoalan toimintoja ovat juuston paloittelu ja pakkaaminen pienempiin pakkauksiin. Toiminnan laajuus on noin 6.000 kg vuodessa.
Pikatukun kokonaispinta-ala on 6220 m², josta laitoksen käytössä on noin 70 m². Laitoksen tilat koostuvat lihankäsittelytilasta (noin 20 m²), johon on käynti sulkuhuoneen (noin 4 m²) kautta. Sulkuhuoneessa on vaatekaapit vaatteiden vaihtoa varten, automaattihanalla varustettu käsienpesupiste ja lattiakaivo. Lihankäsittelytilassa on kaksi lihamyllyä, saha, vakuumikone, leikkuu/työskentelypöydät, pesualtaalla ja automaattihanalla varustettu ruostumaton teräspöytä sekä kaksi lattiakaivoa. Lihakylmiöitä on kaksi (noin 20 ja 7 m²), joista pienempi toimii vastaanottotilana. Kalakylmiössä (noin 15 m²) on erillinen vesipisteellä varustettu kalan käsittelytila. Palvelumyynnin yhteydessä on pieni, erillinen juustojen paloittelu/pakkaustila.
Laitoksessa on erillinen pesutila, jossa on kaappi laitoksen siivousvälineitä ja pesuaineita varten. Tuotantotilojen pesu tehdään letkupesuna.
Tilojen pintamateriaaleina on seinissä ja katossa maalattu elementtilevy ja lattiat ovat pinnoitettua betonia.
Henkilökunnan sosiaalitilat ja käymälät ovat yhteiset tukkumyymälän muun henkilökunnan kanssa. Henkilökunnan määrä laitoksessa on 7 henkilöä.
Laitoksen ilmanvaihto on koneellinen ja valaistus tarkoituksenmukainen. Tilat ovat tarvittavilta osin jäähdytettyjä ja jäähdytettyjen tilojen lämpötilan seurantaa varten on elektroninen tallentava järjestelmä, jossa on myös hälytysjärjestelmä.
Päätöksen voimassaolo
Päätös on voimassa toistaiseksi.
Asian käsittelyä koskeva maksu
Kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaoston vahvistaman ympäristöterveydenhuollon taksan perusteella elintarviketurvallisuusyksikön päällikkö päätti määrätä asian käsittelystä 940 euron maksun. Lasku toimitetaan erikseen Helsingin kaupungin talous- ja suunnittelukeskuksen hallintopalvelusta. (Laskutusosoite: Vanha talvitie 2, 00560 Helsinki).
Kuuleminen
Päätöksestä ei ole kuultu hakijaa, koska päätöksessä ei esitetä toiminnallisia ehtoja ja hakijan hakemus hyväksytään sellaisenaan.
Päätöksen perustelut
Hakemuksessa esitetyt laitoksen tilat ja rakenteet täyttävät elintarvikelaissa ja sen nojalla annetuissa säädöksissä asetetut vaatimukset.
Sovelletut oikeusohjeet
Elintarvikelaki (297/2021) 6 §, 7 §, 11 §, 15 §, 22 §, 27 §, 40 §, 72 §, 73 §, 75 §
Maa- ja metsätalousministeriön asetus elintarvikevalvonnasta (315/2021) 3 §
Maa- ja metsätalousministeriön asetus elintarvikehygieniasta (318/2021) 5 §, 36-39 §
Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EY) N:o 852/2004 elintarvikehygieniasta
Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EY) N:o 853/2004 eläinperäisiä elintarvikkeita koskevista erityisistä hygieniasäännöistä
Hallintolaki (434/2003) 34 §
Helsingin kaupungin ympäristöterveydenhuollon taksa 1.1.2022 alkaen 229 §, liite 1 kohta 11.
Päätöksen perusteena olevat asiakirjat
Elintarvikelain 11 §:n mukainen hakemus liitteineen HEL2021-013365 T 11 02 00
Toimivaltaperuste
Kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaosto on elintarvikelain (297/2021) 27 §:n mukainen kunnan valvontaviranomainen. Ympäristö- ja lupajaosto on siirtänyt päätäntävaltaansa edelleen elintarviketurvallisuusyksikön päällikölle.
Muutoksenhaku
Muutoksenhakuohje on liitteenä.
Tiedoksi toimijalle
Toiminnan olennainen muutos, toiminnan lopettaminen tai keskeyttäminen
Toimintaa ei saa muuttaa olennaisesti ennen kuin toimija on hakenut muutokselle hyväksyntää ja muutos on hyväksytty ympäristökeskuksessa. Toiminnan lopettamisesta tai keskeyttämisestä on tehtävä ilmoitus ympäristökeskukseen.
Säilytettävät asiakirjat
Toimijan on säilytettävä hakemusasiakirjat ja hyväksymispäätös laitoksessa, jossa niiden on oltava laitosta valvovan viranomaisen saatavilla.
Päätös tullut nähtäväksi 19.01.2022
OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI
Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.
Oikaisuvaatimusoikeus
Oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen).
Viranomainen saa lisäksi vaatia oikaisua, jos muutoksenhakuoikeus on viranomaisen valvottavana olevan julkisen edun vuoksi tarpeen.
Oikaisuvaatimusaika
Oikaisuvaatimus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.
Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon sinä päivänä, jona päätös on luovutettu asianosaiselle tai hänen lailliselle edustajalleen.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.
Postitse saantitodistusta vastaan lähetetystä päätöksestä katsotaan asianomaisen saaneen tiedon saantitodistuksen osoittamana aikana.
Käytettäessä todisteellista sähköistä tiedoksiantoa päätös katsotaan annetun tiedoksi, kun asiakirja on noudettu viranomaisen osoittamalta palvelimelta, tietokannasta tai muusta tiedostosta.
Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.
Oikaisuvaatimusviranomainen
Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaosto.
Ympäristö- ja lupajaoston asiointiosoite on seuraava:
Sähköpostiosoite: | helsinki.kirjaamo@hel.fi |
Postiosoite: | Helsingin kaupungin kirjaamo |
Kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaosto | |
PL 10 | |
00099 HELSINGIN KAUPUNKI | |
Käyntiosoite: | Pohjoisesplanadi 11–13 |
Puhelinnumero: | 09 310 13700 |
Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.
Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava
- päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
- miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
- millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
- oikaisuvaatimuksen tekijä
- millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
- oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.
Lisätietojen antaja
Minna Ristiniemi, kaupungineläinlääkäri, puhelin: 09 310 31585