Puistosuunnitelma, Pihlajamäki, Malmi, leikkipuisto Maasälpä, VIO 6118/1

HEL 2022-006068
Asialla on uudempia käsittelyjä
14. / 343 §

Maasälvänpuisto, leikkipuisto Maasälpä, puistosuunnitelman hyväksyminen, Pihlajamäki, Malmi

Kaupunkiympäristölautakunta

Päätös

Kaupunkiympäristölautakunta päätti hyväksyä liitteenä 2 olevan leikkipuisto Maasälvän puistosuunnitelman, suunnitelmapiirustus nro 6118/1.

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Sulje

Lähtökohdat ja tavoitteet

Leikkipuisto Maasälpä on osa Maasälvänpuistoa, joka on Maasälväntien ja kerros- ja rivitalokortteleiden rajaama metsäinen puisto Pihlajamäessä. Puisto on pohjoisosaa lukuun ottamatta voimassa olevassa asemakaavassa määritelty asemakaavahistoriallisesti, rakennustaiteellisesti ja kaupunkikuvallisesti merkittävän aluekokonaisuuden osaksi merkinnällä VP/s. Puiston pohjoisosa on merkitty puistoalueeksi (P). Puistosuunnitelma perustuu voimassa oleviin asemakaavoihin 11520 (tullut voimaan 27.6.2008) ja 4766 (vahvistettu 31.8.1960).

Maasälvänpuiston pohjoisosassa kulkee vuoden 2019 kartoituksen mukaan liito-oravien kulkureitti. Viereisessä Aarnikanmäen puistossa on havaittu jo vuoden 2016 kartoituksessa liito-oravan papanapuita. Suunnittelualueella ei ole havaittuja papanapuita.

Leikkipuiston kunnostuksen tavoitteena on parantaa leikkipuisto Maasälvän turvallisuutta, toiminnallisuutta ja viihtyisyyttä alueen eri arvoja kunnioittaen. Pihlajamäen alue on suunniteltu ja rakennettu pääosin 1960-luvulla ja säilynyt suurelta osin sen ajan ihanteita edustavana kokonaisuutena. Leikkipuisto on peruskorjattu viimeksi 1990-luvulla.

Suunnitelma

Leikkipuisto Maasälpä, suunnitelmapiirustus nro VIO 6118/1 (liite 2).

Leikkipuiston tilajako säilytetään ennallaan, mutta toimintoja jäsennellään uudelleen ja niitä täydennetään. Kullekin leikkipuistoa käyttävälle ikäryhmälle on osoitettu oma alueensa, joilta löytyy samankaltaiset leikkitoiminnot, ikäryhmälle sovitettuna.

Kaikki leikkivälineet, kalusteet ja varusteet uusitaan. Välineiden, kalusteiden ja varusteiden värityksessä suositaan hillittyjä värejä ja pieniä kontrasteja.

Leikkialueiden turvallisuutta parannetaan osittain aitaamalla alueita uusimalla turva-alustat.

Oleskelumahdollisuuksia parannetaan lisäämällä pöytä- ja penkkiryhmien määrää ja sijoittamalla niitä eri puolille puistoa. Myös osa uusista puisista rakenteista mahdollistaa istuskelun.

Kaikki leikkipuiston puiset rakenteet uusitaan. Betoniset rakenteet, mm. leikkipuiston kahluuallas, kunnostetaan. Pelikentällä säilytetään nykyinen jako kori- ja jalkapallokentän välillä. Pelikentälle pohjoisesta nouseva puistokäytävä korvataan nykyisen oikopolun kohdalle rakennettavalla uudella käytävällä ja portailla.

Leikkipuiston alueella on runsaasti vieraslajeiksi luokiteltavia pensaita, jotka poistetaan. Leikkipuiston alueen istutukset uusitaan. Uusien istutusten suunnittelussa ja kasvilajien valinnassa huomioidaan kasvupaikkatekijöiden lisäksi alueen luonnonläheinen ilme ja rakennusten suunnitteluaikakauden ihanteet. Puistoon istutetaan puita, pensaita ja köynnöksiä viihtyisyyttä lisäämään. Suunnitelmassa esitetään yhteensä 5 uutta havupuuta ja yksi lehtipuu.

Kaikki puiston alueella kasvavat täysi-ikäiset ja hyväkuntoiset havu- ja lehtipuut säilytetään. Suunnitelman mukaan yhtään puuta ei ole tarkoitus poistaa.

Suunnitelman tarkempi kuvaus ilmenee puistosuunnitelmaselostuksesta nro 6118/1 (liite 1).

Puisto sopeutuu alueella voimassa olevan asemakaavan mukaiseen ympäristöönsä ja täyttää toimivuuden, turvallisuuden ja viihtyisyyden vaatimukset.

Vuorovaikutus

Leikkipuisto Maasälvän puistosuunnitelma on laadittu kaupunkiympäristön toimialan toimeksiannosta. Leikkipuiston kunnostaminen on noussut ajankohtaiseksi aluesuunnitelman laatimisen yhteydessä ja asukaspalautteen takia, mukana suunnittelussa on ollut Kasvatuksen ja koulutuksen toimiala, sekä leikkipuiston henkilökunta.

Puistosuunnitelmaluonnos on ollut esillä 11.11.-24.11.2020 välisen ajan Helsingin kaupungin verkkosivulla osoitteessa www.hel.fi/suunnitelmat (kohdassa Katu- ja puistosuunnitelmat) sekä leikkipuisto Maasälvän tiloissa. Yleisötilaisuutta ei kokoontumisrajoitusten takia järjestetty.

Suunnitelmaan saatiin kommentteja, joissa toivottiin aitaa jalkapallomaalin taakse ja sekä lintujen että koirien huomioimista. Saadut palautteet on huomioitu suunnittelussa. Saadut asukaspalautteet on kirjattu vuorovaikutusmuistioon (liite 3).

Kustannukset ja aikataulu

Puiston pinta-ala on 46 315m², josta suunnittelualueen pinta-ala on noin 19 250m².

Puistosuunnitelman rakennuskustannukset ovat noin 969 000 euroa eli noin 21 euroa/m² (alv 0 %).

Puiston hoitoluokat ovat A2 (R2), A3 (R3) ja C1 (M1).

Puiston vuosittaiset ylläpitokustannukset ovat noin 16 700 euroa eli 0,36 euroa/m² (alv 0 %).

Puiston rakentamiseen on varauduttu kaupunkiympäristön toimialan toimintasuunnitelmassa 2024 alkaen.

Hanke rahoitetaan talousarvion kohdasta 8040101, Puistorakentaminen.

Toimivalta

Hallintosäännön 16 luvun 1 § 2 mom. kohdan 11 mukaan kaupunkiympäristölautakunta päättää katu-, puisto- tai muun yleisen alueen suunnitelman hyväksymisestä lukuun ottamatta taloudellisesti tai periaatteellisesti vähäisiä suunnitelmia.

Sovelletut säännökset

Maankäyttö- ja rakennuslaki 90§, 1-3 momentti

Maankäyttö- ja rakennusasetus 30 §

Sulje

Päätös tullut nähtäväksi 09.06.2022

VALITUSOSOITUS

Tähän päätökseen haetaan muutosta hallintovalituksella.

Valitusoikeus

Tähän päätökseen saa hakea muutosta se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen).

Valitusaika

Valitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Valitus on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen aukioloajan päättymistä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmantena päivänä viestin lähettämisestä.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Valitusviranomainen

Valitus tehdään Helsingin hallinto-oikeudelle.

Hallinto-oikeuden asiointiosoite on 24.12.2021 saakka seuraava:

Sähköpostiosoite:    
helsinki.hao@oikeus.fi
Postiosoite:
Radanrakentajantie 5
 
00520 HELSINKI
Faksinumero:
029 56 42079
Käyntiosoite:
Radanrakentajantie 5
Puhelinnumero:
029 56 42000

Hallinto-oikeuden asiointiosoite on 27.12.2021 alkaen seuraava:

Sähköpostiosoite:
helsinki.hao@oikeus.fi
Postiosoite:
Sörnäistenkatu 1
 
00580 HELSINKI
Faksinumero:
029 56 42079
Käyntiosoite:
Sörnäistenkatu 1
Puhelinnumero:
029 56 42000

Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa: https://asiointi2.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet

Valituksen muoto ja sisältö

Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Valituksessa, joka on osoitettava valitusviranomaiselle, on ilmoitettava

  • päätös, johon haetaan muutosta
  • miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutosta siihen vaaditaan tehtäväksi
  • perusteet, joilla muutosta vaaditaan.

Valituksessa on ilmoitettava valittajan nimi ja kotikunta. Jos valittajan puhevaltaa käyttää hänen laillinen edustajansa tai asiamiehensä tai jos valituksen laatijana on joku muu henkilö, valituksessa on ilmoitettava myös tämän nimi ja kotikunta.

Valituksessa on lisäksi ilmoitettava postiosoite ja puhelinnumero, joihin asiaa koskevat ilmoitukset valittajalle voidaan toimittaa.

Valittajan, laillisen edustajan tai asiamiehen on allekirjoitettava valitus. Sähköistä asiakirjaa ei kuitenkaan tarvitse täydentää allekirjoituksella, jos asiakirjassa on tiedot lähettäjästä eikä asiakirjan alkuperäisyyttä tai eheyttä ole syytä epäillä.

Valitukseen on liitettävä

  • päätös, johon haetaan muutosta, alkuperäisenä tai jäljennöksenä
  • todistus siitä, minä päivänä päätös on annettu tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisesta
  • asiakirjat, joihin valittaja vetoaa, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.
Oikeudenkäyntimaksu

Hallinto-oikeus perii muutoksenhakuasian käsittelystä 260 euron oikeudenkäyntimaksun. Mikäli hallinto-oikeus muuttaa valituksenalaista päätöstä muutoksenhakijan eduksi, oikeudenkäyntimaksua ei peritä. Maksua ei myöskään peritä eräissä asiaryhmissä eikä myöskään mikäli asianosainen on muualla laissa vapautettu maksusta. Maksuvelvollinen on vireillepanija ja maksu on valituskirjelmäkohtainen.

Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Sähköpostiosoite:
helsinki.kirjaamo@hel.fi
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11-13
Puhelinnumero:
09 310 13700

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Sulje

Esittelijä

kaupunkiympäristön toimialajohtaja
Ville Lehmuskoski

Lisätietojen antaja

Petra Rantalainen, projektinjohtaja, puhelin: 09 310 39795

petra.rantalainen@hel.fi