Vahingonkorvaus, autovaurio 20.2.2022 Laamannintie

HEL 2022-006365
Asialla on uudempia käsittelyjä
§ 251

Vahingonkorvausvaatimus, autovaurio

Yksikön päällikkö

Päätös

Lakipalvelut-yksikön päällikkö päätti hylätä hakijan vahingonkorvausvaatimuksen.

Päätöksen perustelut

Hakijan esittämät vaatimukset ja perusteet

Hakija on 5.3.2022 esittänyt ELY-keskukselle määrältään 220,00 euron vahingonkorvausvaatimuksen. ELY-keskus on kääntänyt asian 6.5.2022 Helsingin kaupungille käsiteltäväksi, koska vahinkopaikka on kaupungin vastuualueella. Vaatimuksen mukaan hakijan ajoneuvo on vaurioitunut 20.2.2022 kello 15.00 sen päädyttyä ojaan osoitteessa Laamannintie. Hakija kertoo vaatimuksessaan ajaneensa keskellä ajoväylää, jolloin ajoneuvo on alkanut viettää vasemmalle. Auraus oli tehty ojan päältä reilusti metrinkin verran yli ojan, eikä paikalla ole ollut merkkejä. Vettä on tien pinnasta ollut noin 40 senttimetriä ja jäätä osittain myös vedenpinnan yli. Tiellä on ollut myös sohjoa ja jäätä.

Sovellettavat säännökset

Kunnossapitolaki edellyttää kaupunkia pitämään kadut liikenteen tarpeiden edellyttämässä tyydyttävässä kunnossa. Kunnossapidon tason määräytymisessä otetaan huomioon kadun liikenteellinen merkitys, liikenteen määrä, säätila ja sen ennakoitavissa olevat muutokset, vuorokaudenaika sekä eri liikennemuotojen tarpeet sekä terveellisyys, liikenneturvallisuus ja liikenteen esteettömyys.

Kunnossapitolain mukaan kunta voi antaa tarkempia määräyksiä siitä, miten kadun ja yleisten alueiden kunnossapito talvella, muu kunnossapito sekä puhtaanapito on laissa asetetut velvollisuudet ja paikalliset olot huomioon ottaen hoidettava. Määräykset voivat koskea mm. suoritusaikaa sekä katujen ja yleisten alueiden jaottelua tavoitetason mukaan eri kunnossa- ja puhtaanapitoluokkiin.

Kunnossapitolaki velvoittaa talvikunnossapitämään ainoastaan katualueet. Puistot ja näihin verrattavat yleiset alueet on pidettävä käyttötarkoituksen vaatimassa kunnossa. Niiden talvikunnossapitoon laki ei kuitenkaan velvoita. Helsingissä osaa puistokäytäviä talvikunnossapidetään perustellusti. Mikäli alueella ei ole esimerkiksi jalkakäytäviä, kunnossapidetään talvisin liikenteellisesti tärkeitä ja merkittäviä puistokäytäviä, jotka palvelevat työ- ja koulumatkaliikennettä tai muuta kunnossapitoa alueella.

Helsingissä talvihoidon piiriin kuuluvat alueet on jaettu kunnossapitoluokkiin liikenteellisen merkityksen mukaan. Vahinkopaikka on Haltialan kartanon alueella oleva hoitoluokittelematon hiekkatie.

Vahingonkorvausvastuun edellytykset

Pelkkä vahinkotapahtuma ei yksinään aiheuta kaupungille korvausvastuuta.

Kadun kunnossa- ja puhtaanapitoon liittyvä vahingonkorvausvastuu perustuu lähtökohtaisesti tuottamukselle eli kadun kunnossapitovelvollisen on vahingonkorvausvastuun syntymiseksi täytynyt syyllistyä laiminlyöntiin, huolimattomuuteen tai virheelliseen menettelyyn. Lisäksi edellytetään, että toiminnan tai laiminlyönnin ja syntyneen vahingon välillä on syy-yhteys.

Kadun kunnossapitovelvollinen vapautuu vahingonkorvausvastuustaan osoittamalla, että kunnossapito on hoidettu asianmukaisesti tai että vallinneet olosuhteet ovat tehneet kunnossapitotyöt hyödyttömiksi tai että kunnossapidosta huolehtiminen olisi vahinkohetken olosuhteissa ollut ylivoimaista.

Jos vahingon kärsineen puolelta on myötävaikutettu vahinkoon tai jos muu vahingon aiheuttaneeseen tekoon kuulumaton seikka on myös ollut vahingon syynä, voidaan vahingonkorvausta kohtuuden mukaan sovitella tai evätä kokonaan.

Asiassa saadut tiedot ja selvitykset

Vahinkopaikan kunnossapitotoimenpiteistä on pyydetty selvitys alueen kunnossapidosta vastaavalta. Saadun selvityksen mukaan Laamannintie sijaitsee Haltialan kartanon alueella, asemakaavoitetulla virkistys- ja viheralueella. Se on hiekkatie, joka kulkee keskellä perinteistä maisemapeltoa.

Vaikka vähäliikenteinen Laamannintie sijaitsee kartanon alueella, joka on myös virkistyskäyttöön tarkoitettu, ei tietä voida hoitaa samoilla luokituksilla, kuin yleisesti muilla katualueilla hoitoa toteutetaan. Haltialan tilan alueella asuu pääsääntöisesti kartanon hoitoon osallistuvaa henkilökuntaa, joten kartanon alueen teitä kunnossapidetään pääasiallisesti tilan eläinten liikkumista silmällä pitäen.

Hakijan ilmoittama vahinkopaikka Laamannintiellä on tien suoralla osuudella. Hakija kertoo vaatimuksessaan tiellä olleen vettä 40 senttimetrin verran ja että oja on yliaurattu pellon puolelle.

Jotta sulamisvesi pääsisi valumaan pois tieltä sen vierellä oleviin ojiin, joudutaan auraus tekemään ojan yli. Muutoin muodostuu eräänlainen kattila ja sulamisvedet jäävät seisomaan tielle.

Kartanoiden alueiden hoito perustuu perinteisiin tapoihin. Jokaisen kartanon alueen hoito suunnitellaan yksilöllisesti kullakin alueella noudatettuihin perinteisiin tapoihin ja toteutusta valvoo alueen pehtoori.

Laamannintie rajautuu myös tulvariskialueisiin. Tulvariskistä varoitetaan alueelle ajettaessa.

Kunnossapidon päiväkirjamerkintöjen mukaan Laamannintietä on aurattu edellisen kerran lumisateiden jäljiltä ennen vahinkoa 7.2.2022. Hiekoitusta on tehty vahinkopäivänä. Polannetta on Laamannintieltä poistettu vahinkoa seuraavana päivänä, tien jäätyneiden pohjien alkaessa pettää. Kartanon eläintenhoitaja on vahinkoviikonloppuna ilmoittanut teiden huonosta kunnosta.

Ilmatieteenlaitoksen Kumpulan säähavaintoasemalla tehtyjen mittausten mukaan lämpötila on vahinkopäivänä ollut muutaman asteen pakkasen puolella, ollen vahingon aikaan -0,6°C. Lumen syvyys on ollut 40 senttimetriä.

Olosuhteiden huomioonottaminen ja muut asiaan vaikuttavat tekijät

Ajoneuvon kuljettajan on tieliikennelain mukaan noudatettava olosuhteiden edellyttämää huolellisuutta ja varovaisuutta vaaran ja vahingon välttämiseksi. Ajoneuvon nopeus on sovitettava sellaiseksi kuin liikenneturvallisuus edellyttää huomioon ottaen muun ohella tien kunto, sää, keli, näkyvyys, ajoneuvon kuormitus ja kuorman laatu sekä muut olosuhteet. Ajoneuvo on kyettävä hallitsemaan kaikissa liikennetilanteissa. Ajoneuvo on voitava pysäyttää edessä olevan tien näkyvällä osalla ja kaikissa ennakoitavissa tilanteissa.

Kadun käyttäjät voivat omilla toimillaan pienentää onnettomuusriskiään varautumalla keliolosuhteiden muutoksiin ja ottamalla ne riittävästi liikkumisessaan huomioon (HE 281/2004 vp, s. 16).

Kunnossapidon selvityksen mukaan kysymyksessä oli vallinneesta säätilasta johtuen poikkeuksellinen tilanne ja kaikki hiekkatiet olivat erittäin huonossa kunnossa, vaikka niillä suoritettiin höyläystä enemmän kuin koskaan. Tiellä oli vettä, mikä oli kenen tahansa nähtävissä.

Yhteenveto ja johtopäätökset

Laamannintie on hoitoluokittamaton, vähänliikennöity hiekkatie Haltialan kartanon alueella. Haltialan kartanon hiekkateitä hoidetaan huomioiden kartanon alueen herkkyys, perinteistä ja yksilöllistä hoitotapaa käyttäen.

Ajoneuvon kuljettajan tulee huomioida keliolosuhteet liikkuessaan. Alueella on tulvavaroitukset paikoillaan ja lumikertymä on ollut poikkeuksellinen pääkaupunkiseudulla vahingon tapahtuma-aikaan. Sulamisveden valumista ajoradalle Laamannintiellä estetään avaamalla lumivalleihin aukkoja veden johtamiseksi avo-ojiin, koska tiet alueella ovat peltojen tasalla. Erityisillä virkistysalueilla, joihin myös Haltialan kartanon alue kuuluu, talven 2022 lumimäärä ja keliolosuhteet huomioiden kunnossapitoa on tehty kaupungin normien mukaisesti riittävällä tavalla.

Edellä esitetyin perustein kaupunki katsoo, ettei se ole laiminlyönyt kunnossapitolain mukaisia tehtäviään eikä ole asiassa korvausvelvollinen.

Sovelletut oikeusohjeet

Vahingonkorvauslaki (412/1974) 2 luku 1 §, 6 luku 1 §

Laki katujen ja eräiden yleisten alueiden kunnossa- ja puhtaanapidosta 1 - 4 §

Tieliikennelaki (729/2018) 3 §, 5 §

Toimivalta päätöksenteossa

Kaupunkiympäristön toimialajohtajan 30.12.2020 tekemän päätöksen § 53 mukaan hallinto- ja lakipalvelun lakipalvelut-yksikön päällikkö päättää toimialaa koskevasta vahingonkorvauksesta silloin, kun vahingonkorvausvaatimuksen määrä on enintään 5 000 euroa.

Päätös tullut nähtäväksi 11.11.2022

OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
  • kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin kaupunkiympäristölautakunta.

Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:

Sähköpostiosoite:
helsinki.kirjaamo@hel.fi
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11-13
Puhelinnumero:
09 310 13700

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava

  • päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • oikaisuvaatimuksen tekijä
  • millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
  • oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Sulje

Lisätietojen antaja

Marjo Laine, valmistelija, puhelin: 09 310 38506

kymp.korvausasiat@hel.fi

Päättäjä

Kaisu Tähtinen
yksikön päällikkö