Helsingin kaupungin ruotsinkielisten lukioiden opiskelijoiden opiskeluhyvinvointia tukeva suunnitelma

HEL 2022-007106
Asialla on uudempia käsittelyjä
6. / 17 §

Handlingsplan för att stödja studerandes studievälbefinnande i Helsingfors stads gymnasier

Kasvatus- ja koulutuslautakunnan ruotsinkielinen jaosto

Beslut

Svenska sektionen vid nämnden för fostran och utbildning beslutade att godkänna Handlingsplanen för att stödja studerandes studievälbefinnande i Helsingfors stads gymnasier. Planen är en del av gymnasiets läroplan och ska därför godkännas av sektionen.

Ändringarna träder i kraft 1.8.2022.

Beslutet stämmer överens med förslaget.

Sulje

Målet med studerandevården och studerandevårdens planer är att främja de studerandes lärande, hälsa och välbefinnande och värna om hela läroanstaltens välbefinnande och en sund och trygg studiemiljö. Enligt 13 § i lagen om elev- och studerandevård skall gymnasierna ha en plan för hur de studerande ska skyddas mot våld, mobbning och trakasserier. Dessutom ska det finnas en beskrivning av hur samarbete ordnas med de studerande och deras familjer samt med dem som arbetar vid läroanstalten och andra aktörer som bidrar till de studerandes välbefinnande. Dessa planer finns som en bilaga till Helsingfors stads gymnasiers studerandevårdsplan.

Namnet på denna bilaga som togs i bruk 2015 och uppdaterades 2019 har varit Handlingsplan för att säkerställa förutsättningarna för studier i gymnasiet. Under våren 2022 har bilagans namn ändrats till Handlingsplan för att stödja studerandes studievälbefinnande i Helsingfors stads gymnasier. Även innehållet i planen har uppdaterats, bland annat på grund av Utbildningsstyrelsens föreskrift (OPH-1103-2022) om revidering av den lokala läroplanen gällande studerandevården och disciplinära åtgärder. Handlingsplanen har också fått nya kapitel för att bättre bemöta aktuella fenomen i samhället som jämställdhet, jämlikhet och likabehandling, grooming samt förebyggande av våld i nära relationer och hedersrelaterat våld.

Planen är en handbok för rektor, gymnasiets personal samt studerande och den består av konkreta anvisningar gällande förebyggande arbete samt hur man skall gå tillväga i utmanande situationer. Planen gås igenom i början av läsåret så att personalen och de studerande är medvetna om tillvägagångssätt, rättigheter och skyldigheter hos var och en.

Sulje

Päätös tullut nähtäväksi 13.06.2022

Anvisningar om hur man begär omprövning

Den som är missnöjd med beslutet kan framställa en skriftlig begäran om omprövning. Ändring i beslutet får inte sökas genom besvär hos domstol.

Rätt att begära omprövning

Omprövning får begäras

  • av den som ett beslut avser eller vars rätt, skyldighet eller fördel direkt påverkas av beslutet (part)
  • av kommunmedlemmarna
Den tid inom vilken omprövning ska begäras

Omprövning ska begäras inom 14 dagar från delfåendet av beslutet.

Begäran om omprövning ska inlämnas till Helsingfors stads registratorskontor senast den bestämda tidens sista dag under registratorskontorets öppettid.

Om beslutet har delgetts per post anses en part ha fått del av beslutet sju dagar efter att brevet avsändes, om inte något annat påvisas. En kommunmedlem anses ha fått del av beslutet sju dagar efter att protokollet fanns tillgängligt i det allmänna datanätet.

Om beslutet har delgetts som elektroniskt meddelande anses en part ha fått del av beslutet tre dagar efter att meddelandet avsändes, om inte något annat påvisas.

Dagen för delfåendet räknas inte in i den bestämda tiden. Om sista dagen av den bestämda tiden är en helgdag, självständighetsdagen, första maj, jul- eller midsommarafton eller en helgfri lördag får begäran om omprövning inlämnas första vardagen därefter.

Omprövningsmyndighet

Omprövning begärs hos Helsingfors stads fostrans- och utbildningsnämnd.

Omprövningsmyndighetens kontaktuppgifter är:

E-postadress:
helsinki.kirjaamo@hel.fi 
Postadress:
PB 10
 
00099 HELSINGFORS STAD
Besöksadress:
Helsingfors stads registratorskontor
 
Norra esplanaden 11-13
Telefonnummer:
09 310 13700
 

Registratorskontoret är öppet måndag–fredag kl. 08.15–16.00.

Formen för och innehållet i begäran om omprövning

Begäran om omprövning ska göras skriftligt. Elektroniska dokument uppfyller kravet på skriftlig form.

I begäran om omprövning ska uppges

  • det beslut som begäran om omprövning gäller
  • hurdan omprövning som begärs
  • på vilka grunder omprövning begärs
  • vem som begär omprövning
  • på vilka grunder den som begär omprövning är berättigad att göra detta
  • kontaktuppgifter till den som begär omprövning
Protokoll

Protokollsutdrag och -bilagor som hänför sig till beslutet skickas på begäran. Handlingar kan beställas från Helsingfors stads registratorskontor

Sulje

Esittelijä

direktör för den svenska servicehelheten
Niclas Grönholm

Lisätietojen antaja

Moa Thors, Chef för den fria bildningen och gymnasieutbildningen, telefon:

moa.thors@hel.fi

Nina Malaska, pedagogisk sakkunnig, telefon:

nina.malaska@hel.fi