Tutkimuslupa, unen häiriö hoitoinventerio mielenterveyden häiriössä, Super-unihoito
Tutkimuslupa tutkimukseen “Unen häiriön hoitointerventio mielenterveyden häiriössä, Super-unihoito”
Päätös
Psykiatria- ja päihdepalvelujen johtaja myönsi tutkimusluvan ********** tutkimukselle ”Unen häiriön hoitointerventio mielenterveyden häiriössä, Super-unihoito” (tieteellinen tutkimus, väitöskirja). Yhteyshenkilö on ********** Tutkimuslupa on voimassa 31.12.2028 saakka.
Tutkimuslupaan sovelletaan seuraavia ehtoja:
Tutkimusraportista ei saa olla tunnistettavissa tutkimukseen osallistuneita henkilöitä.
Tutkimuksesta ei tule koitua suoria kustannuksia sosiaali- ja terveystoimelle.
Tutkija sitoutuu noudattamaan EU:n yleisen tietosuoja-asetuksen, tietosuojalain 1050/2018 sekä muun voimassa olevan lainsäädännön tutkijalle asettamia vaatimuksia.
Tutkija saapuu pyydettäessä maksutta esittelemään tutkimuksen tuloksia Helsingin sosiaali- ja terveystoimeen.
Tutkimusryhmää voi täydentää lähettämällä salassapitositoumus kirjaamoon diaarinumerolla HEL 2022-012454.
Sähköinen tutkimusraportti tai sen osoite toimitetaan sosiaali- ja terveystoimialan käyttöön osoitteella: tutkimusluvat.sote@hel.fi. Valmiit tutkimukset ovat henkilökunnan käytettävissä sosiaali- ja terveystoimen intrasivuilla.
Päätöksen perustelut
Tutkimuksen tavoitteena on selvittää, voidaanko potilaiden unen oireita, elämänlaatua ja hyvinvointia parantaa internetin välityksellä tai ryhmässä toteutettavalla kognitiivis-behavioraalisella terapialla. Lisäksi tutkimus tuottaa tietoa yleisesti potilailla uneen ja hyvinvointiin liittyvistä tekijöistä. Interventiotutkimus toteutetaan satunnaistettuna kliinisenä tutkimuksena, jossa tutkittavat satunnaistetaan kolmeen eri ryhmään: 1) Tavanomainen hoito 2) Tavanomainen hoito ja unettomuuden internet-pohjainen terapia 3) Tavanomainen hoito ja unettomuuden ryhmämuotoinen terapia.
Tutkittaviksi kutsutaan HUS Psykiatrialla ja Helsingin kaupungin Psykiatria- ja päihdepalveluissa hoidossa olevia SUPER-tutkimukseen (Suomalainen psykoosisairauksien perinnöllisyysmekanismien tutkimus) osallistuneita henkilöitä, jotka ovat vastanneet kyselylomakkeen unta ja vuorokausirytmiä selvittäviin kysymyksiin ja antaneet luvan kutsua mahdollisiin jatkotutkimuksiin. Tutkittavat rekrytoidaan yhteyshenkilön kanssa sovitulla tavalla.
Tutkimus koostuu kartoitus-, hoito- ja seurantajaksoista. Tutkimusaineisto kerätään kyselyillä (päätulosmuuttujina Insomnia severity index;ISI skaala ja 15D elämänlaatumittari), älypuhelimeen asennettavalla digitaalisella sovelluksella, verkkopohjaisella vireystutkimuksella, aktigrafiamittauksella ja unipatjarekisteröinnillä tutkimussuunnitelman mukaisesti. Kyselyissä kerätään tietoa liikunnasta, aterioinnista, kofeiinin, alkoholin ja nikotiinituotteiden käytöstä sekä yksilöllisistä toiminta- ja ajattelutavoista ja koetusta sosiaalisesta tuesta. Lisäksi tutkimusrekisteriin kerätään sairauskertomuksista tietoja diagnooseista, lääkityksestä sekä muu tutkimuksen kannalta olennainen tieto mm. unen häiriöistä yhteyshenkilön kanssa sovitulla tavalla. Tutkimusaineisto voidaan yhdistää aiemman SUPER-tutkimuksessa ja SUPER-UNI tutkimuksen tietoihin.
Aineisto säilytetään tietoturvallisesti rekisteriselosteen mukaisesti, aineistoa käsitellään pseudonymisoituna ja data analysoidaan vuoteen 2028 mennessä. Tutkimuksella on HUSin tutkimuseettisen toimikunnan puoltava lausunto.
Sosiaali- ja terveyslautakunnan päätöksen 8.5.2018 § 134 mukaan sosiaalihuollon asiakirjojen ja terveydenhuollon potilasasiakirjojen antamisesta päättää psykiatria- ja päihdepalvelujen johtaja (psykiatria- ja päihdepalveluja koskevat tutkimusluvat).
Päätös tullut nähtäväksi 14.12.2022
OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI
Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.
Oikaisuvaatimusoikeus
Oikaisuvaatimuksen saa tehdä
- se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
- kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika
Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.
Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.
Oikaisuvaatimusviranomainen
Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin sosiaali- ja terveyslautakunta.
Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:
Sähköpostiosoite: | helsinki.kirjaamo@hel.fi |
Postiosoite: | PL 10 |
00099 HELSINGIN KAUPUNKI | |
Käyntiosoite: | Pohjoisesplanadi 11-13 |
Puhelinnumero: | 09 310 13700 |
Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.
Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava
- päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
- miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
- millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
- oikaisuvaatimuksen tekijä
- millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
- oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.
Lisätietojen antaja
Taija Puranen, erityissuunnittelija, puhelin: 09 310 21352