Avustushakemuksen hylkääminen, Helsingin VPK:n paloasemahanke
Helsingin VPK:n paloasemahankkeen avustushakemus
Päätös
Sosiaali-, terveys- ja pelastuslautakunta päätti hylätä Helsingin Vapaaehtoinen Palokunta ry:n (jäljempänä Helsingin VPK) paloasemahankkeelle tarkoitetun avustushakemuksen.
Sopimuspalokuntien tulee vastaisuudessa tietää, millä tavoin ja reunaehdoin kaupunki voi tukea mahdollisia palokuntien tilahankkeita. Lautakunta kehottaa toimialaa valmistelemaan periaatteet, joilla yhteistyökumppaneina toimivien sopimuspalokuntien tilatarpeisiin liittyviä investointeja voidaan edesauttaa.
Käsittely
Asiassa tehtiin seuraava vastaehdotus:
Vastaehdotus 1:
Puheenjohtaja Daniel Sazonov: Lisätään päätökseen:
”Sopimuspalokuntien tulee vastaisuudessa tietää, millä tavoin ja reunaehdoin kaupunki voi tukea mahdollisia palokuntien tilahankkeita. Lautakunta kehottaa toimialaa valmistelemaan periaatteet, joilla yhteistyökumppaneina toimivien sopimuspalokuntien tilatarpeisiin liittyviä investointeja voidaan edesauttaa.”
Kannattaja: jäsen Pentti Arajärvi
Sosiaali-, terveys- ja pelastuslautakunta hyväksyi yksimielisesti ilman äänestystä puheenjohtaja Daniel Sazonovin vastaehdotuksen.
Sosiaali-, terveys- ja pelastuslautakunta päätti asiasta esittelijän ehdotuksesta poiketen hyväksytyn vastaehdotuksen osalta.
Sosiaali-, terveys- ja pelastuslautakunta päättää hylätä Helsingin Vapaaehtoinen Palokunta ry:n (jäljempänä Helsingin VPK) paloasemahankkeelle tarkoitetun avustushakemuksen.
Helsingin kaupungissa ja pelastuslaitoksen toimivallan alla toimii 14 vapaaehtoista sopimuspalokuntaa, joiden toimintaa pelastuslaitos ohjaa. Sopimuspalokunnat ovat tehneet aluepalokuntasopimuksen Helsingin pelastuslaitoksen kanssa, joka rahoittaa sopimuspalokuntien toimintaa vuosittaisilla kiinteistö- ja kalustokorvauksilla. Sopimuspalokunnat tuottavat pelastuslaitokselle onnettomuuksien ehkäisytyötä turvallisuusviestinnän suoritteilla ja asuinrakennusten itsearviointien ohjauksilla sekä toimivat pelastuslaitoksen operatiivisena lisäresurssina päällekkäisten onnettomuuksien tai suuronnettomuuksien sattuessa. Sopimuspalokunnat ovat sekä nykytilanteessa että varsinkin poikkeusoloissa erittäin keskeinen pelastustoimen resurssi Helsingissä.
Helsingin VPK haki 28.11.2022 Helsingin kaupungilta 480 000 euroa hankeavustusta uuden paloasemarakennuksen rakentamiseen Jätkäsaareen kompensoidakseen muun muassa tavoitelaskelman jälkeen tapahtunutta rakennuskustannusten nousua. Asemahankkeen kokonaishinta oli noin 2 650 000 euroa. Helsingin VPK:n omarahoitusosuus oli 2 430 000 euroa ja Palosuojelurahaston avustus oli 220 000 euroa. Helsingin VPK yhdistyksenä rahoittaa itse selkeästi suurimman osan hankkeen kustannuksista. Palokunnan omarahoitusosuudessa hyödynnetään Helsingin kaupungin myöntämää lainaa 30 vuoden maksuajalla.
Vuoden 2023 alusta lukien vastuu sosiaali- ja terveydenhuollon ja pelastustoimen järjestämisestä siirtyi kunnilta ja kuntayhtymiltä 21 hyvinvointialueelle ja Helsingin kaupungille. Helsingillä säilyi ainoana kuntana sosiaali- ja terveydenhuollon sekä pelastustoimen järjestämisvastuu.
Lain sosiaali- ja terveydenhuollon sekä pelastustoimen järjestämisestä Uudellamaalla (615/2021, jäljempänä Uusimaa-laki) 20 §:n 1 momentin mukaan Helsingin kaupungin on eriytettävä hyvinvointialueiden rahoituksesta annetun lain (617/2021) nojalla maksettavalla rahoituksella, lakisääteisen sosiaali- ja terveydenhuollon tai pelastustoimen järjestämisestä perittävillä asiakasmaksuilla sekä muilla lakisääteisen sosiaali- ja terveydenhuollon tai pelastustoimen järjestämisestä kertyvillä tuotoilla rahoitettava sosiaali- ja terveydenhuollon sekä pelastustoimen järjestäminen (eriytettävät tehtävät) kaupungin talousarviossa ja kirjanpidossa. Uusimaa-lain 20 §:n 3 momentin mukaan Helsingin kaupunki ei saa käyttää muuhun toimintaansa sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämiseen hyvinvointialueiden rahoituksesta annetun lain nojalla maksettavaa rahoitusta taikka sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisestä perimiään asiakasmaksuja taikka muita näihin tehtäviin kohdistuvia tuottoja.
Helsingin VPK osoitti hakemuksensa kunta-Helsingille, joka ei myöntänyt avustusta sosiaali- ja terveydenhuollon ja pelastustoimen rahoituksen siirryttyä valtionrahoituksen alle vuoden 2023 alusta. Sosiaali- terveys- ja pelastustoimiala ei ole varautunut budjetissaan paloasemahankkeisiin liittyviin avustushakemuksiin. Siten esitetään Helsingin VPK:n avustushakemuksen hylkäämistä.
Hallintosäännön 18 luvun 1 §:n mukaan, ellei toimivallasta ole muutoin säädetty tai määrätty, sosiaali-, terveys- ja pelastuslautakunta päättää tai hyväksyy perusteet ja rajat, joiden mukaan viranhaltija päättää, sosiaali-, terveys- ja pelastuslautakunta lautakunnan käytettävissä olevien avustusmäärärahojen jakamisesta ja avustusten käytön valvonnasta.
Päätös tullut nähtäväksi 19.06.2024
OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI
Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.
Oikaisuvaatimusoikeus
Oikaisuvaatimuksen saa tehdä
- se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
- kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika
Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.
Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.
Oikaisuvaatimusviranomainen
Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin sosiaali-, terveys- ja pelastuslautakunta.
Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:
Suojattu sähköposti: https://securemail.hel.fi/
Käytäthän aina suojattua sähköpostia, kun lähetät henkilökohtaisia tietojasi.
Muistathan asioinnin yhteydessä mainita kirjaamisnumeron (esim. HEL 2021-000123), mikäli asiasi on jo vireillä Helsingin kaupungissa.
Sähköpostiosoite: | helsinki.kirjaamo@hel.fi |
Postiosoite: | PL 10 |
00099 HELSINGIN KAUPUNKI | |
Käyntiosoite: | Pohjoisesplanadi 11-13 |
Puhelinnumero: | 09 310 13700 |
Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.
Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava
- päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
- miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
- millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
- oikaisuvaatimuksen tekijä
- millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
- oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.
Esittelijä
Lisätietojen antaja
Sonja Ekholm, johtava controller, puhelin: 0931069677