Avustuksen myöntäminen, nuorisopalvelut, projektiavustukset 2023, nuorten toimintaryhmä Nuorten Helsinkiläisten Tapahtumaryhmä

HEL 2023-000944
Asialla on uudempia käsittelyjä
§ 5

Nuorten toimintaryhmän Nuorten Helsinkiläisten Tapahtumaryhmä projektiavustushakemus vuodelle 2023

Kumppanuuspäällikkö

Päätös

Kumppanuuspäällikkö myöntää Nuorten Helsinkiläisten Tapahtumaryhmälle 1 500 euron projektiavustuksen Tiivistämö Show & Tell / DJ-messujen järjestämiseen ajalle 1.1.-15.6.2023 (ei kuitenkaan palkkioihin, palkkoihin eikä k18 iltatapahtuman kustannuksiin).

Ohjeita avustuksen saajalle

Selvitys avustuksen käytöstä kuittikopioineen sekä hankkeesta kertova materiaali (teksti ja/tai kuvia) on toimitettava 30.6.2023 mennessä nuorisopalvelujen kumppanuusyksikköön projektiavustusselvitys-lomakkeella. Materiaali voidaan julkaista nuorisopalvelujen nettisivulla, jossa esitellään nuorten ryhmien projektiavustuksen tuella toteuttamia hankkeita.

Avustusta saavan on noudatettava Nuorisoyhdistysten avustusohjesääntöä ja Helsingin kaupungin avustusten yleisohjeita (www.hel.fi/nuorisonavustukset):

Avustusta saavan on käytettävä projektissaan Helsinki-kehystunnusta, joka käyttöohjeineen löytyy osoitteesta:

Avustus maksetaan yhdessä erässä.

Avustustoiminnassa on otettu huomioon valtiontukisääntely ja avustuksen kilpailuvaikutukset. Avustamisen ei katsota vaikuttavan jäsenvaltioiden väliseen kauppaan, koska palveluja tuotetaan ensi sijassa paikallisille asukkaille rajatulla alueella jäsenvaltiossa.

Päätöksen perustelut

Projektiavustus on kertaluontoinen nuorisotoiminnalliselle hankkeelle myönnettävä avustus, joka tähtää nuorten osallistamiseen ja sosiaaliseen vahvistamiseen. Sitä voi saada projektin, hankkeen, tapahtuman tai tilaisuuden toteuttamiseen tai siihen osallistumiseen. (Nuorisoyhdistysten avustusohjesääntö)

Kaupungin hakijalle myöntämä avustus on julkisista varoista myönnettyä tukea. Mikäli avustusta myönnetään hakijalle, joka harjoittaa taloudellista toimintaa kilpailluilla markkinoilla (esim. palveluiden tai tuotteiden myyntiä), tulee ennen avustuksen myöntämistä selvittää ja arvioida, onko avustuksen myöntäminen valtiontukisäännösten mukaan mahdollista. Avustuspäätöksen perusteluista tulee tällaisessa tapauksessa ilmetä peruste avustuksen sallittavuudelle. Kiellettynä valtiontukena pidetään julkisen sektorin missä tahansa muodossa myöntämää tukea, joka vääristää tai uhkaa vääristää kilpailua, suosii jotakin yritystä tai tuotannonalaa ja vaikuttaa EU:n jäsenvaltioiden väliseen kauppaan. Myös avustus voi täyttää kielletyn valtiontuen kriteerit, eikä avustusta tule tällöin myöntää. (Helsingin kaupungin avustusten yleisohjeet 28.10.2019)

Nuorten Helsinkiläisten Tapahtumaryhmä on DJ Academyn kautta toisiinsa tutustunut ryhmä, joka omien sanojensa mukaan haluaa jakaa toisille nuorille omia oppejaan ja tietoa hyvistä käytännöistä. Toimintaryhmän tavoitteena on käynnistää uutta kulttuuria ja luoda innostusta. Aloittelevien tekijöiden on usein vaikea päästä mukaan ja ryhmä haluaa olla mahdollistamassa matalamman kynnyksen osallistumista.

Tiivistämö Show & Tell /DJ-messut on kaksipäiväinen, 17.-18.5.2023 järjestettävä tapahtuma, jossa nuorille dj-alasta ja musiikin tuotannosta kiinnostuneille tarjotaan mahdollisuus oppia alan osaajilta ja verkostoitua eri toimijoiden ja vaikuttajien kanssa. Vastaavia tapahtumia ei ole aikaisimmin Suomessa järjestetty.

Kaikenikäisille suunnatun maksuttoman tapahtuman ohjelmistossa on musiikkidemojen esittämistä, pitchausta, radio-ohjelman tekemistä, työpajoja ja turvallisuuspaneeli. Työpajojen teemoina ovat mm. dj-tekniikat ja soittaminen, esiintyminen ja musiikin tuottaminen sekä kontaktointi. Lisäksi molempina iltoinana järjestetään iltatapahtuma, joista toinen on ikärajaton ja toinen k18 tapahtuma. Messujen ohjelmaa ovat tuottamassa eri yhteistyökumppanit ja asiantuntijat.

Toisen päivän ohjelmistossa oleva turvallisuuspaneeli järjestetään erityisesti konemusiikkitapahtumien näkökulmasta. Ajankohtaisesta aiheesta keskustellaan alan asiantuntijoiden kesken ja vuorovaikutuksessa yleisön kanssa. Paneelin avulla lisätään tietoisuutta alan epäkohdista, kuten syrjinnästä, kiusaamisesta ja turvattomuudesta, ja tuodaan mahdollisia ratkaisuja nuorten kokemiin haasteisiin. Tavoitteena tulevaisuudessa on turvallisemman ympäristön tapahtumat. Paneeli myös striimataan ja tallennetaan.

Messujen kokonaismenot 9 000 euroa koostuvat työpajan ja paneelin ohjaajien palkkioista 5 000 euroa, laitevuokrista 1 000 euroa, turvallisuuspalveluista 2 000 euroa ja cateringista 1 000 euroa. Ryhmä myy 17.5.2023 järjestettävään k18 iltatapahtumaan 26,50 euron hintaisia lippuja. Näistä saaduilla tuloilla on tarkoitus kattaa koko tapahtuman kustannuksia. Muuta tukea saadaan mm. tilojen ja tekniikan muodossa ja päivätapahtumien asiantuntijat ovat tulossa mukaan ilmaiseksi. Tapahtumaan arvioidaan osallistuvan yhteensä 300 osallistujaa, joista 250 on helsinkiläisiä 7-28-vuotiaita.

Nuorten toimintaryhmä tavattiin hakemuksen valmisteluvaiheessa. Tapaamisessa keskusteltiin hankkeesta ja kaupungin muusta tuesta nuorten ryhmille sekä käytiin läpi messuilla mukana olevia taiteilijoita ja muita asiantuntijoita. Keskustelua käytiin myös siitä, että projektiavustuksella ei voida tukea yli 18-vuotiaille tarkoitettua iltatapahtumaa.

Nuorten Helsinkiläisten Tapahtumaryhmä haki 3 000 euron projektiavustusta 17.11.2022 saapuneella hakemuksellaan.

Toimivalta ja avustukseen liittyvät päätökset

Hallintosäännön mukaan toimivalta kuuluu kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan nuorisojaostolle. Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan nuorisojaosto päätti delegoida nuorisopalveluiden kumppanuuspäällikölle päätösvaltaa enintään 3 000 euron projektiavustuksista. (Nuorisojaosto 20.6.2017, § 4)

Helsingin kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta päätti kokouksessaan toimialan avustusmäärärahojen jakamisen periaatteet, joiden mukaan avustuksilla rakennetaan demokraattista ja elinvoimaista kaupunkia, edistetään helsinkiläisten hyvinvointia ja terveyttä sekä edistetään YK:n Agenda 2030 tavoitteita. Kulttuurin ja vapaa-ajan toimialan avustuksilla vahvistetaan kansalaisyhteiskuntaa sekä helsinkiläisten osallisuutta ja yhdenvertaisuutta, tuetaan monipuolista kulttuurin ja vapaa-ajan tarjontaa, parannetaan helsinkiläisten mahdollisuuksia merkitykselliseen elämään sekä edistetään ekologisesti, taloudellisesti, sosiaalisesti ja kulttuurisesti kestävää toimintaa. (Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta 14.12.2021, § 202)

Avustuksia ei myönnetä tahoille, joihin kohdistuu Helsingin kaupunkia velvoittavia pakotteita. Avustuksensaaja ei myöskään saa asettaa avustusvaroja sellaisten tahojen saataville tai hyödynnettäväksi, joihin kohdistuu avustuksensaajaa tai Helsingin kaupunkia velvoittavia pakotteita. (Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta 15.3.2022, § 47)

Päätös tullut nähtäväksi 03.02.2023

OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
  • kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta.

Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:

Sähköpostiosoite:
helsinki.kirjaamo@hel.fi
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11-13
Puhelinnumero:
09 310 13700

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava

  • päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • oikaisuvaatimuksen tekijä
  • millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
  • oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Sulje

Lisätietojen antaja

Virpi Talasmäki, suunnittelija, puhelin: 09 310 89132

virpi.talasmaki@hel.fi

Päättäjä

Markku Toivonen
kumppanuuspäällikkö