Käyttökiellon purkaminen, elintarvikelaki 64 §, Clogs Company Oy / Burger House
Clogs Company Oy:n/Burger House:n toimintaa koskevan elintarvikelain 64 §:n mukaisen väliaikaisen käyttökiellon purkaminen
Päätös
Toimija
Clogs Company Oy, Jäkälätie 25, 01830 Lepsämä, y-tunnus 2107864-0
Elintarvikehuoneisto
Burger House-kontti, liikkuva elintarvikehuoneisto
Elintarviketurvallisuusyksikön päällikön ratkaisu
Elintarviketurvallisuusyksikön päällikkö purkaa viranhaltijapäätöksen 28.7.2023, jolla Clogs Company Oy:lle / Burger House -kontille annettiin väliaikainen käyttökielto koskien liikkuvassa elintarvikehuoneistossa harjoitettavaa toimintaa.
Elintarviketurvallisuusyksikön päällikkö katsoo, että viranhaltijan antama päätös (28.7.2023), jolla Clogs Company Oy:lle / Burger House -kontille annettiin väliaikainen käyttökielto koskien liikkuvassa elintarvikehuoneistossa harjoitettavaa toimintaa, on ollut aiheellinen ja purkaa kyseisen päätöksen.
Täytäntöönpano
Elintarviketurvallisuusyksikön päällikkö päätti, että tämä päätös tulee voimaan välittömästi.
Asiaan liittyvät taustatiedot
Helsingin kaupungin ympäristöpalvelut teki 27.7.2023 valvontasuunnitelman mukaisen tarkastuksen liikkuvaan Burger House -konttiin Aurinkolahden Street Food -tapahtumassa. Burger House -kontissa valmistetaan ja myydään pääasiassa hampurilaisannoksia.
Tarkastuksella havaittiin, että kontti oli erittäin likainen etenkin paistopisteen ja lattian osalta. Myös vetolaatikostot olivat likaisia. Tiskejä ja roskia säilytettiin kontin lattialla. Kontin lattialla ollut matto oli pinttyneen likainen ja rasvainen. Käsienpesupisteen lähettyvillä oli kärpäsiä. Tarkastuksella todettiin, että Burger House -kontti oli niin likainen, että siitä voi aiheutua vakavaa vaaraa ihmisen terveydelle.
Viranhaltija päätti 28.7.2023 kieltää Burger Housen:n liikkuvassa elintarvikehuoneistossa harjoitettavan toiminnan toistaiseksi. Päätös tehtiin elintarvikelain 64 §:n mukaisena kiiretoimenpiteenä (liite 1).
Toimija soitti tarkastajalle 28.7.2023 iltapäivällä, että liikkuva huoneisto on siivottu perusteellisesti. Tarkastaja kävi tarkastamassa kontin siisteyden uudelleen toimijan pyynnöstä. Tarkastuksella todettiin, että tilat oli siivottu ja pinttyneen likainen matto poistettu kontin lattialta. Koska kieltopäätöksessä mainitut vakavaa vaaraa ihmisen terveydelle aiheuttamat epäkohdat oli korjattu, toimijalle annettiin tarkastuksella suullisesti lupa avata. Edelleen korjaamatta olevien epäkohtien korjaamisesta annetaan toimenpidekehotukset tarkastuskertomuksessa ja niiden korjaaminen tarkastetaan valvontasuunnitelman mukaisella tarkastuksella.
Kuuleminen
Hallintolain (434/2003) 34 §:n 2 momentin 5 kohdan mukaan asian saa ratkaista asianosaista kuulematta, jos kuuleminen on ilmeisen tarpeetonta.
Ratkaisu on toimijalle myönteinen ja toimijan edun mukaista on se, että aikaisemmin annettu kielto puretaan mahdollisimman nopeasti. Kun lisäksi otetaan huomioon se, ettei kuulematta jättäminen vaaranna toimijan oikeusturvaa, voidaan kuulemista pitää tässä tapauksessa ilmeisen tarpeettomana.
Päätöksen perustelut
Elintarvikelain (297/2021) 56 §:n mukaan valvontaviranomainen voi kieltää elintarvikkeen alkutuotannon, valmistuksen, sisämarkkinakaupan, viennin, tukkukaupan ja muun jakelun, tarjoilun ja muun luovutuksen sekä käytön elintarvikkeen valmistuksessa, jos elintarvike tai siitä annetut tiedot, alkutuotantopaikka tai elintarvikehuoneisto tai siellä harjoitettava elintarviketoiminta on sellaista, että se aiheuttaa tai sen voidaan perustellusta syystä epäillä aiheuttavan vakavaa vaaraa ihmisen terveydelle tai vaaraa sellaisen elintarvikesäännösten vastaisuuden takia, jota ei voida poistaa. Kielto voidaan määrätä väliaikaiseksi asian selvittämisen tai epäkohdan korjaamisen ajaksi. Väliaikainen kielto on voimassa, kunnes valvontaviranomainen antaa asiassa lopullisen ratkaisunsa. Valvontaviranomaisen tulee omalta osaltaan huolehtia siitä, että asiassa tarvittavat selvitykset tehdään viivytyksettä.
Elintarvikelain (297/2021) 64 §:n mukaan kiireellisissä tapauksissa elintarvikevalvontatehtäviä suorittava kunnan viranhaltija, jolle ei ole siirretty toimivaltaa hallinnollisten pakkokeinojen käyttöön 27 §:n 3 momentin mukaisesti, on oikeutettu ryhtymään 55, 56, 58 ja 59 §:ssä tarkoitettuihin hallinnollisiin pakkokeinoihin. Viranhaltijan tämän pykälän nojalla tekemä päätös on viipymättä saatettava kunnan valvontaviranomaisen käsiteltäväksi. Viranhaltijan elintarvikelain 64 §:n nojalla antama 56 §:n mukainen väliaikainen kielto koskien elintarvikehuoneistossa harjoitettavaa toimintaa on ollut tarpeellinen päätös, sillä tarkastuksella havaittiin useita vakavia epäkohtia, joista voi aiheutua vakavaa vaaraa ihmisen terveydelle.
Toimijalle aikaisemmin annettu 56 §:n mukainen kielto voidaan purkaa ja elintarvikkeiden käsittely, ruoanvalmistus ja tarjoilu sekä niihin liittyvä toiminta aloittaa, koska epäkohdat, joista voi aiheutua vakavaa vaaraa ihmisten terveydelle on poistettu huoneistosta.
Sovelletut oikeusohjeet
Elintarvikelaki (297/2021) 56, 64, 75 ja 78 §.
Hallintolaki (434/2003) 34 §.
Toimivaltaperuste
Kaupunkiympäristön ympäristö- ja lupajaosto on elintarvikelain (297/2021) 27 §:n mukainen kunnan valvontaviranomainen. Ympäristö- ja lupajaosto on siirtänyt päätäntävaltaansa edelleen elintarviketurvallisuusyksikön päällikölle.
Tiedoksiantotapa
Päätös lähetetään tiedoksi sähköpostilla Clogs Company Oy:lle.
Päätös tullut nähtäväksi 02.08.2023
OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI
Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.
Oikaisuvaatimusoikeus
Oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen).
Viranomainen saa lisäksi vaatia oikaisua, jos muutoksenhakuoikeus on viranomaisen valvottavana olevan julkisen edun vuoksi tarpeen.
Oikaisuvaatimusaika
Oikaisuvaatimus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.
Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon sinä päivänä, jona päätös on luovutettu asianosaiselle tai hänen lailliselle edustajalleen.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.
Postitse saantitodistusta vastaan lähetetystä päätöksestä katsotaan asianomaisen saaneen tiedon saantitodistuksen osoittamana aikana.
Käytettäessä todisteellista sähköistä tiedoksiantoa päätös katsotaan annetun tiedoksi, kun asiakirja on noudettu viranomaisen osoittamalta palvelimelta, tietokannasta tai muusta tiedostosta.
Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.
Oikaisuvaatimusviranomainen
Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaosto.
Ympäristö- ja lupajaoston asiointiosoite on seuraava:
Suojattu sähköposti: https://securemail.hel.fi/
Käytäthän aina suojattua sähköpostia, kun lähetät henkilökohtaisia tietojasi.
Muistathan asioinnin yhteydessä mainita kirjaamisnumeron (esim. HEL 2021-000123), mikäli asiasi on jo vireillä Helsingin kaupungissa.
Sähköpostiosoite: | helsinki.kirjaamo@hel.fi |
Postiosoite: | Helsingin kaupungin kirjaamo |
Kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaosto | |
PL 10 | |
00099 HELSINGIN KAUPUNKI | |
Käyntiosoite: | Pohjoisesplanadi 11–13 |
Puhelinnumero: | 09 310 13700 |
Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.
Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava
- päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
- miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
- millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
- oikaisuvaatimuksen tekijä
- millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
- oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.
Lisätietojen antaja
Hanna-Kaisa Mäkelä, elintarviketarkastaja, puhelin: +358 9 310 31528